Tales from the Borderlands recenzia re-edície

Tales from the Borderlands recenzia re-edície

Tales from the Borderlands nie je nová hra. No na svetlo sveta vychádzala prakticky rok a ja som sa k jej ucelenému hraniu dostal až teraz. Rok, dva či sedem, táto akčná komediálna adventúra určite stojí za pozornosť.

Hra vstala z mŕtvych

Na začiatku vyjasním, že Borderlands ako séria je moja srdcovka. Aj po rokoch s láskou spomínam na kooperatívny multiplayer plný akcie a špecifického čierneho, sarkastického humoru. Keď som sa v roku 2014 dozvedel, že prichádza Tales from the Borderlands (TFTB), ako adventúra, moje srdce poskočilo radosťou.

Tales from the Borderlands recenzia re-edície

O to väčšie bolo sklamanie, že bude hra vychádzať po piatich epizódach. Prvú som si zahral hneď, chytila ma, no chcel som počkať, kým vyjde kompletná. Pri takýchto hrách zabudnete, čo všetko sa udialo v minulých epizódach, dej sa rozťahá a máte z neho prd makový.

Prečo o nej píšem v roku 2021? Pretože v roku 2018 štúdio Telltale zavrelo svoje brány a hra bola stiahnutá z predaja. 2K Games však vybojovali práva, znova ju vydali tento rok a dostala sa mi do rúk. Neľutujem a vychutnal som si ju na 35″ monitore AGON, ktorého recenziu si môžete prečítať tu.

Staré známe prostredie

Grafický kabát, ktorý robí sériu Borderlands takou osobitou, tu nesmel chýbať. Akosi zvláštne podčiarkuje humorné scény a nevadí počas tých akčných.

Tales from the Borderlands recenzia re-edície

Ak sa už tešíte aj na staré známe postavy, nejaké sa nájdu. Nebudem menovať, no stretnete tu známych vault hunterov. Či vám budú pomáhať k vaultu alebo do hrobu, to ponechám vašej fantázii.


Prečítaj si aj toto: Fractal Design Era ITX: mini dom pre vaše PC – recenzia


Ovládanie a interakcia s prostredím vo mne vyvolalo trochu zmiešané pocity. Ako starý (naozaj dosť starý) hráč som už videl všeličo a spôsob, akým sa ovláda TFTB a ako sa občas správa kamera, mi celkom nevyhovuje. Dá sa na to zvyknúť, ale nevyhovuje.

Ide o príbeh

Na začiatku sa hra trochu javí ako interaktívny film a hráč sa dostáva k slovu pomerne málo. Dej je však naozaj pútavý, hlavná myšlienka zaujímavá, a tak sa budete dívať radi. Popri tom vám hra občas vyskúša reflexy medzihrami.


Možno ťa zaujme: Chcete ťažiť kryptomeny? Stačí na to antivírus


Dívate sa na dialóg, keď tu zrazu vaša postava musí napríklad uhnúť letiacemu objektu. Síce sa vám zobrazí príslušné tlačidlo, alebo šípka ukazujúca správny smer, no na rozhodnutie je často tak málo času, že kým sa spamätáte, zahyniete a musíte scénu začať odznova. Našťastie sa to nedeje príliš často a po nejakom čase vás to už prestane tak prekvapovať a budete viac v strehu.

Tales from the Borderlands recenzia re-edície

V podstate podobný princíp hra využíva pri dialógoch, keď máte rozhodnúť o odpovedi. Máte na to vždy len niekoľko sekúnd. Ale je možné podvádzať. Keď stlačíte medzerník, hra sa vždy “zamrazí”, nech sa deje čokoľvek. Šikovné.

O čom to je?

Dej sa odohráva na planéte Pandora po ukončení príbehu Borderlands 2, takže ak ste túto legendu dodnes nehrali, nasledujúca veta obsahuje spoiler (je vám to jedno? myslel som si…).

Tales from the Borderlands recenzia re-edície

Handsome Jack je mŕtvy a vy sa ocitáte v koži Rhysa, zamestnanca firmy Hyperion. Vaša hlavná spoluhrdinka (čiže budete môcť hrať aj v jej koži) sa v deji objaví trochu neskôr. Fiona je šikovná veľmi samostatná žena, rozumej zlodejka, ktorá má občas trošku problém s tým, čo je správne a čo nie. Takže budete celú dobu sledovať jej dynamický vzťah s Rhysom a budete zvažovať, či sa skôr zabijú alebo pomilujú.


Prečítaj si: Windows 11 prinesie tieto novinky


Tales from the Borderlands recenzia re-edície

Tak či onak, prejdú ich postavy vývojom, ich skutočné charaktery sa ukážu a je to zábavné sledovať. Niečo z toho dokážete dokonca ovplyvniť svojimi rozhodnutiami.

Ako to už v univerze Borderlands býva, pôjde o prachy, konkrétne 10 miliónov dolárov, a o vault – legendárnu skrýšu pokladov, ktorú by chcel každý nájsť a otvoriť.

Rhys má kybernetické oko, ktorým hráč môže skenovať okolie a hra to v niektorých scénach využíva. Fiona má zase malú pištoľku na jednu strelu, čo sa tiež občas zíde.

Ďalšie zaujímavé postavy

Rhysa na jeho dobrodružstve sprevádza najlepší kamoš Vaughn a vyskytne sa tu aj Handsome Jack v podobe Deus Ex Machina (duch v stroji), s ktorým bude zábava. Ale najlepší je Loader Bot. Robot, ktorý vám bude pomáhať a bude ochotný za vás položiť aj život, ak sa k nemu budete správať s úctou.

Tales from the Borderlands recenzia re-edície

Fiona má sestru Sashu, ktorá bude v príbehu tiež dôležitá a váš úhlavný nepriateľ bude Rhysov nový šéf Hugo Vasquez. Je to blbec, čo viac o ňom napísať… Asi iba to, že je to naozaj blbec.

Verdikt Tales from the Borderlands

Takáto hra sa ťažko popisuje bez spoilerov, keďže je kompletne o príbehu. Ten je vynikajúci a rozhodne vás vtiahne. Budete chcieť pokračovať a bude vás zaujímať, čo sa stane ďalej. Resp. čo sa stalo, keďže celá hra je vlastne rozprávaním Rhysa a Fiony o tom, čo bolo. Hra je plná akcie, vtipných momentov, nečakaných zvratov, silných emócií a vy budete súčasťou toho všetkého. Občas sa mi stalo, že som sa na nejakej scéne zasekol, pretože nebolo celkom jasné, čo hra odo mňa chce. Napokon som to však vždy prekonal. Priznám sa, že som hru po desiatich hodinách stále ani zďaleka nedohral, a tak sa k nej vrátim. Ospravedlňte ma, prosím, Pandora čaká…

Hodnotenie: 90%

Ocenenie TOP hra TechGuru.sk

Plusy:

  • originálny príbeh a dej
  • staré známe prostredie a tváre
  • starý známy čierny a sarkastický humor
  • vaše rozhodnutia majú veľký vplyv na dej
  • hra je naozaj dlhá a nebudete sa nudiť
  • Loader Bot! 🙂

Mínusy:

  • akčné vsuvky nie sú práve “vychytané”
  • občas sa v postupe bezradne zaseknete

Cena: 620 € / 300500 Kč (podľa toho, kde ju zoženiete)

Platformy: Xbox 360, Xbox One, Playstation 3, Playstation 4, iOS, Android, PC, Mac

Hru na recenziu poskytla spoločnosť Cenega.


Zúčastni sa našej SÚŤAŽE o PC skrinku Fractal Design Era ITX.

Fractal Design Era ITX: mini "dom" pre vaše PC – recenzia

Prebieha do 8. 7. 2021, je pre Čechov aj Slovákov a môžeš sa zapojiť na Facebooku a Instagrame!


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár