Slovensko má najmenší záujem o elektrické autá v Európe

Elektrické autá v Európe

Momentálny hype okolo elektromobility rastie každým dňom. Čoraz viac automobiliek ponúka elektromobily a vlády zas núkajú dotácie pre tých, čo si takéto elektrické vozidlo zakúpia. Nie každý má ale o elektrické autá záujem.

Ocenený britský špecialista na súkromné evidenčné čísla Click4Reg sa pomocou dát z vyhľadávania naprieč Európou na Ahrefs.com rozhodol prísť na to, ktoré národy majú najväčší a ktoré zasa najmenší záujem o elektromobily.

Najviac očarení sú Nóri

Elektrické autá a budúcnosť elektromobility najviac očarujú Nórov. Prezradili ich čísla s 38,5 vyhľadávaniami na 1 000 ľudí každý mesiac. Na druhom mieste je Malta s 31,2 vyhľadávaniami na 1 000 ľudí každý mesiac. Posledný rok táto krajina predstavila novú schému “čistých vozidiel”, ktorou inšpiruje ľudí prejsť na elektromobily.

Na treťom mieste skončil Island s 26,6 vyhľadávaniami na 1 000 ľudí / mesiac, na štvrtom Dánsko s 25,3 vyhľadávaniami a posledné piate miesto obsadilo Iŕsko s 24,8 vyhľadávaniami.


Možno ťa zaujme: 99% vlády USA má zastaraný Android. Je to nebezpečné?


Zvyšných päť krajín, ktoré skončili v top 10 sú:

  • Švédsko – 20,8 vyhľadávaní na 1000 ľudí
  • Veľká Británia – 20,6 vyhľadávaní
  • Holandsko – 19,5 vyhľadávaní
  • Švajčiarsko – 17,8 vyhľadávaní
  • Fínsko – 16,5 vyhľadávaní

Bielorusko ako krajina s najmenším záujmom o elektrické autá

Na poslednom mieste skončilo Bielorusko s najmenším záujmom o elektromobilitu. Môže za to výsledok s 1 vyhľadávaním na 1 000 ľudí každý mesiac, ktorý hovorí, že ich elektrické autá vôbec netrápia. Zvyšné národy s podobne nízkym záujmom sú Moldavsko (1,4 vyhľadávania), Ukrajina (1,6 vyhľadávania), Srbsko (2,2 vyhľadávania) a Bosna a Hercegovina (2,4 vyhľadávania),

Rovnako zle dopadlo práve Slovensko, ktoré skončilo na 30. mieste medzi Rumunskom a Bulharskom a zaostáva štyri miesta za Českou republikou. Výsledok je 5,1 vyhľadávaní na 1 000 ľudí každý mesiac.


TIP na smart hodinky: Huawei Watch 3 a Watch 3 Pro majú golfový režim a apky


Čo stojí za odporom k elektromobilite?

Napriek tomu, že toto odvetvie stále rastie a vyvíja sa, prieskumy jasne ukazujú, že sa stále mnohí z nás radšej priklonia ku spaľovacím motorom. Stoja za tým pochybnosti o dojazde, oveľa vyššie ceny oproti “nezelenej” konkurencii či nedostatok nabíjacích staníc. Dojazd priemerného elektrického auta sa pohybuje okolo 400 kilometrov a cenovky často začínajú na 30 000€. Nejde ale len o samotné vlastnosti elektrických áut. Niektorí pochybujú aj o pôvodnej myšlienke.

Vadí im, že sa elektrina nevyrába len z obnoviteľných zdrojov, ako sú veterné, solárne či vodné elektrárne. Veľké množstvo energie totiž pochádza z elektrární, ktoré na fungovanie spotrebujú množstvo uhlia či nukleárneho paliva. Je potrebné spomenúť aj likvidáciu lítiových baterií. Znova nejde o niečo, čo by bolo šetrné k životnému prostrediu.

Zdroj prieskumu: Click4Reg


Prečítaj si tiež: Chceš ťažiť kryptomeny? Stačí na to antivírus 


O autorovi

Ján Ďuraš
Ján Ďuraš
Prezývaný Johnko, sa venuje grafike, horskej cyklistike a filmmakingu. Jeho záľubou sú taktiež indie hry a simulátory.

Pridaj komentár