Múzeum grafických kariet má kúsky NVIDIA aj ATI

Muzeum NVIDIA Colorful

Čo tak vrátiť sa v čase, zaspomínať si a pokochať sa vzácnymi grafickými kartami NVIDIA? Colorful v spojení s týmto popredným výrobcom hardvéru otvorili prvé múzeum grafických kariet na svete.

Od 80. rokov po RTX

Múzeum sa nachádza v čínskom Šen-čene, kde sa nedávno presťahovalo vedenie Colorful. Nájdete tu množstvo veľmi vzácnych kariet od 80. rokov, ktoré už určite nenájdete na žiadnom zozname “najlepších grafických kariet”, až po najnovšie technológie.

Každá karta v tomto múzeu je chronologicky kategorizovaná. Nechýbajú tam ani staré Voodoo grafiky, prvé GeForce herné karty a GeForce 256 od NVIDIA – nazývaná prvou grafickou kartou na svete. Čerešničku na torte tvoria najnovšie hračky na trhu v podobe pretekárskeho simulátora s troma 8K monitormi a VR sekcia.


Možno ťa zaujme: Tales from the Borderlands recenzia re-edície


Nejde však len o NVIDIA

Okrem kariet od NVIDIA tu Colorful má aj veľkú kolekciu grafických kariet ATI. Medzi ne patrí napríklad legendárna Rage Fury MAXX. Bola to prvá karta tejto spoločnosti, ktorá mala dva čipy a spájala dva Rage 128 Pro spoločne na jednom PCB s AFR technológiou od ATI, ktorá slúžila ako hlavná zložka na komunikáciu.

Múzeum je domovom aj iným artefaktom od IBM, 3Dlabs, Intel, S3, Trident, 3Dfx a mnohých ďalších. Keďže ide vo výsledku o múzeum spoločnosti Colorful, nájdete tu aj viaceré sekcie určené napríklad evolúcii e-športu v Číne.

Zdroj: tomshardware.com


Prečítaj si tiež: Fractal Design Era ITX: mini dom pre vaše PC – recenzia


O autorovi

Ján Ďuraš
Ján Ďuraš
Prezývaný Johnko, sa venuje grafike, horskej cyklistike a filmmakingu. Jeho záľubou sú taktiež indie hry a simulátory.

Pridaj komentár