Huawei Watch 3: veľký displej, množstvo funkcií a elegantný dizajn – recenzia

Hodinky sme ocenili aj na túre na vysielač Ještěd

Huawei Watch 3 lákajú elegantným dizajnom, veľkým AMOLED displejom s Gorila Glass a novým systémom Harmony OS. Majú aj brata menom Huawei Watch 3 Pro so zafírovým sklíčkom, a tak spomenieme tiež rozdiely medzi nimi.

Elegantný dizajn

Konštrukcia je jednoznačne silnou stránkou hodiniek a na prvý pohľad upúta mohutné vyhotovenie. Skutočne treba povedať, že sú hodinky dosť veľké a bez remienka vážia 54 g, no jedným dychom dodáme, že veľkosť má obrovskú výhodu pri ich používaní.

Huawei Watch 3: veľký displej, množstvo funkcií a elegantný dizajn - recenzia

Remienok, ktorý sme mali možnosť otestovať, je silikónový a určite by sme siahli po jeho výmene za kovový alebo v prípade variantu Watch 3 Pro kožený. Ten základný je trochu prostý a pôsobivý dizajn hodiniek si zaslúži viac.

Robustná konštrukcia

Konštrukcia je kombináciou nehrdzavejúcej ocele a keramiky. Má odolať až piatim atmosféram a keďže ide o high-end model natlačený funkciami, je to na mieste.

Ovládanie výrobca vyriešil jedným tlačidlom a korunkou, ktorú možno stláčať aj otáčať. Vďaka tomu nie je ovládanie zložité a je veľmi intuitívne. Otáčaním sa totiž posúva zobrazený obsah bez toho, aby ste museli pohnúť prstom po 1,43″ displeji.

Huawei Watch 3: veľký displej, množstvo funkcií a elegantný dizajn - recenzia

Spodné tlačidlo slúži v prednastavenom režime na monitoring rôznych aktivít. Zvolíte si aktivitu, hodinky vám dajú zopár základných inštrukcií alebo predvedú ako na to (napr. pri golfe ukážu animáciou, ako má vyzerať švih) a poďho na to.

Tlačidlo je však programovateľné, a tak mu môžete priradiť aj inú funkciu, ako napríklad kompas, otvorenie zoznamu kontaktov či meranie srdcového tepu.

Menu a telefonovanie

Ponuka aplikácií je akousi mriežkou či 3D množinou ikon, alternatívne ju možno prepnúť na zoznam. Môžete ňou pohybovať a korunkou si ju približovať a vzďaľovať. Hodinky pri tom jemne vibrujú.

Zásoba apiek je naozaj štedrá a nájdete tu napríklad zvukový záznamník, ale aj funkcie na telefonovanie.

Hodinky podporujú využitie eSIM. To znamená, že dokážu fungovať samostatne aj bez mobilného telefónu a nepotrebujú na to plastovú kartu. Háčik je iba v tom, že slovenskí operátori elektronickú SIM zatiaľ neposkytujú. V Česku by mala byť situácia lepšia, minimálne Vodafone eSIM určite poskytuje.

Na Slovensku teda zatiaľ využijete telefonovanie pri prepojení s mobilom pomocou bluetooth, pričom ovládanie podporuje aj šikovné gestá. Napríklad prijatie hovoru je možné zatvorením päste a jej opätovným otvorením.

Kvalita hovoru je výborná a mikrofón je dostatočne citlivý aj pri väčšej vzdialenosti medzi ústami a hodinkami. Funkciu si budete pochvaľovať napríklad v situácii, keď máte obe ruky zamestnané, no potrebujete si vybaviť urgentný hovor. Treba však počítať s tým, že vaše okolie bude z reproduktora hodiniek všetko počuť.

Fitness a zdravie

Huawei Watch 3 aj Watch 3 Pro majú naozaj množstvo funkcií súvisiacich so zdravím a športovými aktivitami. Podporujú štandardné meranie srdcového tepu, ale aj nadštandardné meranie okysličenia krvi, teploty pokožky (hodinky treba mať na ruke aspoň 10 minút, aby bol výsledok presný) a úrovne stresu.

Pri fyzických aktivitách určite oceníte meranie atmosferického tlaku a dlhý zoznam podporovaných športov. Od rôznych druhov behu či chôdze cez lyžovanie a snoubording po turistiku a golf. Ak by vám základná ponuka nestačila, môžete si do nej pridávať ďalšie.

Napríklad posilňovanie vrátane HIIT nenájdete len tak v hocakých hodinkách. Príjemný bonus je, že vám Huawei Watch 3 ukazujú aj čas, počas ktorého regenerujete.

Keď sa vydáte na túru, okrem toho, že bude prístroj sledovať vzdialenosť, rýchlosť, čas a tep, poslúži vám aj ako kompas. Pri športových aktivitách vám hodinky dôležité veci povedia po anglicky, aby ste sa nemuseli dívať na displej.


Možno ťa zaujme: Nositeľná elektronika od Huawei má úspech, na Slovensku zaznamenala rekordný medziročný nárast


Čo nás zaujalo najviac?

Huawei Watch 3 aj aplikácia Zdravie v mobile, ktorá s nimi spolupracuje, majú skutočne množstvo funkcií a aspektov, takže nemôžeme popísať celkom všetky. Napríklad riadenie fotoaparátu v mobile cez hodinky na diaľku je cool. Vybrali sme preto niekoľko výhod, ktoré nás najviac zaujali.

Určite je to kombinácia mimoriadne jasného a ostrého priestranného displeja s ponukou štýlových ciferníkov. Výber je slušný a svoj obľúbený ciferník si nájdete aj keby ste nechceli voliť medzi platenými.

Na začiatku sme naznačili, že veľkorozmerný displej má svoje výhody. Ide hlavne o čítanie správ a notifikácií. Ľahšie sa čítajú aj z väčšej vzdialenosti a na displej sa zmestí viac textu, než je bežné. Možno to na fotkách dobre nevidno, no čitateľnosť aj na priamom letnom slnku je vynikajúca.

Trochu nepríjemné bolo prekvapenie, že hodinky nevedia po slovensky. Rozhranie je preto anglické, hlasové správy a zhrnutia športových aktivít takisto, no notifikácie nemajú problém s diakritikou.

Vysoko oceňujeme funkciu, ktorá ak zaznamená pád svojho majiteľa, automaticky zatelefonuje na kontakt, ktorý si možno nastaviť vopred ako núdzový.


Prečítaj si tiež: Nová technológia od Huawei dokáže zachránit’ život


Za drobnú nevýhodu považujeme zložitý systém udeľovania povolení aplikáciám. Ten by potreboval zjednodušiť.

Spotreba energie a porovnanie s Watch 3 Pro

Huawei Watch 3 vydržia v normálnom režime približne tri dni. Nie je to veľa, no pri takom veľkom dipleji s automatickým prispôsobovaním jasu okoliu niet divu. Pokiaľ budete využívať kontinuálny monitoring telesných funkcií, už vôbec niet divu. Prispieť k vyššej spotrebe dokáže always on ciferník, ktorý neustále zobrazuje čas či ďalšie parametre.

Hodinky sa nám počas testu nabili približne za hodinu a pol, čo je výborný výsledok. A pokiaľ by bola pre vás výdrž extrémne dôležitá, malo by sa dať šetrením dosiahnuť až 14 dní.

Variant Watch 3 Pro má v tomto výhodu, keďže štandardne vydrží až päť dní a so šetrením až 21 dní, a to už je čosi. Titánová konštrukcia a zafírové sklíčko sú argumentom v prospech drahšieho submodelu.

Nabíjanie Huawei Watch 3
Nabíjanie prebieha položením na nabíjačku s portom USB

Verdikt Huawei Watch 3

Hodinky si nás najviac získali parádnym displejom, podporou e-SIM, čiže schopnosťou fungovať samostatne bez mobilu a širokou ponukou apiek aj funkcií na fitness a zdravie. Robustné vyhotovenie nie je na každú ruku, no má svoje výhody a fyzicky aktívnemu človeku by to nemalo vadiť. Či si Huawei Watch 3 a Watch 3 Pro dokážu obhájiť aj vyššiu cenovku, je na uvážení jednotlivca. Nám sa páčili. Navyše, výrobca k nim počas akcie dodáva slúchadlá FreeBuds 4i, ktorých recenziu si u nás prečítate už čoskoro.

Hodnotenie: 94%

TechGuru SK/CZ - ocenenie top produkt

Výhody:

  • priestranný kvalitný displej
  • videociferníky
  • elegantné vyhotovenie
  • dobre vyriešené ovládanie tlačidlami
  • široká ponuka monitoringu telesných funkcií
  • široká ponuka monitoringu fyzických aktivít
  • bonusy ako kompas či riadenie foťáku v mobile
  • podpora eSIM karty a bluetooth hovorov
  • vodotesnosť do 5 atmosfér
  • jednoduché a rýchle nabíjanie
  • automatické SOS volanie pri páde
  • ovládanie hovorov gestami

Nevýhody:

  • udeľovanie povolení funkciám by potrebovalo trochu zjednodušiť
  • výdrž batérie neohromí
  • na ženskú ruku sú dosť robustné

Cena:

  • 373 eur v oboch variantoch
  • 9999 Kč so silikónovým, 10 499 Kč s koženým remienkom

Hodinky na recenziu poskytla spoločnosť Huawei.


Tip na zaujímavý článok: Huawei FreeBuds 4 ovládli český slepý test slúchadiel


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Komentárov: 2

  1. Marek hovorí: Odpovedať

    Dobry den, odkial mate informaciu, ze ziaden slovensky operator esim nepodporuje?
    Orange: https://www.orange.sk/produkty-a-sluzby/volania/esim
    O2: https://www.o2.sk/ponuka/telefony-a-zariadenia/esim

    Samotny support Applu ma Orange ako poskytovatela esim: https://support.apple.com/sk-sk/HT209096

    1. Peter Vnuk hovorí: Odpovedať

      Dobrý deň, informáciu sme neoverovali, keďže bola priamo od zastúpenia Huawei… ďakujeme za upresnenie.

Pridaj komentár