Huawei FreeBuds 4: kvalitný zvuk, komfort a aktívne potláčanie hluku – recenzia

Huawei FreeBuds 4 sluchadla v nabijacom puzdre

Vyskúšali sme si slúchadlá Huawei FreeBuds 4, o ktorých predstavení sme vás nedávno informovali, vo farebnom vyhotovení Ceramic White. Môžu sa pýšiť kvalitným zvukom, aktívnym potláčaním hluku, komfortom pri používaní či rýchlym nabíjaním.

Nabíjacie puzdro

Vďaka svojmu praktickému tvaru a veľkosti sa hravo zmestí do vrecka na nohaviciach, no dobre sa schová aj do dlane pri prenášaní. Tvorí ho elegantný dizajn s logom Huawei na prednej strane, malou LED na strane zadnej a nenápadným tlačidlom slúžiacim na spárovanie slúchadiel.

Otváranie a zatváranie puzdra je príjemné. Silná pružina zaistí, že pre jeho otvorenie stačí minimálny pohyb a sila. Pri zatvorení sa zasa sila pružiny postará o to, že sa rovnako s malým úsilím zavrie a vydá uspokojujúci cvakavý zvuk. Dvierka sa ale po čase a viacerých otváraniach a zatváraniach trochu uvoľnia a nepôsobia až tak pevne.

Huawei FreeBuds 4 nabijacie puzdro

Nabíjanie puzdra a párovanie

Na spodnej strane puzdra nájdete nabíjací port typu USB-C, ku ktorému dostanete aj potrebný kábel. Obal slúchadiel ponúka v prípade vypnutého aktívneho potláčania hluku (ANC) počúvanie hudby po dobu 22 hodín a v prípade vypnutého ANC 14 hodín. Jeho plné nabitie trvá približne pol hodiny.

Huawei FreeBuds 4 nabijacie puzdro USB-C port
USB-C port

Spárovanie slúchadiel je otázkou sekúnd. Telefón si ich po vybratí z puzdra rýchlo nájde a spáruje sa. V prípade, že ich zariadenie nevidí, stačí slúchadlá nechať založené v obale a podržať malé tlačidlo na ňom umiestnené, aby sa zapli do viditeľného módu. Huawei FreeBuds 4 sa dokážu pripojiť aj na viaceré zariadenia zároveň.

Malá LED na prednej strane nabíjacieho puzdra oznamuje stav slúchadiel. Napríklad zelená oznámi, že sú nabité alebo blikajúca biela oznamuje, že sú viditeľné pre iné zariadenia na spárovanie.

Kvalita zvuku, dizajn a komfort

Minimalistické a elegantné slúchadlá FreeBuds 4 disponujú širokým frekvenčným rozsahom 40 kHz, čo sa odzrkadľuje na kvalite zvuku. Je vyvážený a silný.

Prevažujú v ňom však skôr nízke tóny, ktoré zosilnia v prípade zapnutia aktívneho potláčania hluku, a chýbajú zreteľnejšie výšky. Basy je naozaj cítiť, čo prispieva k výbornému zážitku a dodáva atmosféru pri počúvaní hudby. Slúchadlá nešumia, ani neskresľujú zvuk pri vyšších hlasitostiach.

Komfort je ďalšou kladnou vlastnosťou týchto slúchadiel od Huawei vážiacich 4,1 g. Slúchadlá v ušiach skoro ani necítiť a nie je problém používať ich niekoľko hodín vkuse.

S tým ale súvisí fakt, že slúchadlo je na prvý pocit v uchu relatívne voľné, čo vedie ku strachu, že vypadne. Obavy však zmiznú, keďže slúchadlá nám nevypadli ani pri chôdzi či obdobnom pohybe.


Vedel si, že Huawei FreeBuds 4 ovládli český slepý test slúchadiel?


Zaznamenali sme, že slúchadlá je niekedy ťažšie vybrať von z nabíjacieho obalu. Je to tak kvôli ich oválnemu a klzkému povrchu, po ktorom sa môže šmyknúť prst, a silnému magnetu. To sa ale nedá vytknúť pri vkladaní späť do puzdra, kedy pekne sadnú a silný magnet ich pritiahne.

Huawei FreeBuds 4 sluchadla v nabijacom puzdre

Praktické funkcie a aktívne potláčanie hluku FreeBuds 4

Slúchadlá dokážu rozoznať kedy sú v uchu a dajú to najavo zvukovým signálom. V prípade, že jedno z nich vyberiete počas počúvania hudby, tá sa automaticky pozastaví a pri vložení slúchadla späť do ucha sa znova zapne.

Pomocou dotykových plôch na stranách si ľahko a intuitívne môžete napríklad potiahnutím dole znížiť alebo potiahnutím hore zvýšiť hlasitosť. Dvojitým ťuknutím sa pozastaví alebo spustí hudba alebo sa prijme či ukončí hovor. Pri podržaní sa zapne aktívne potláčanie hluku.

Aktívne potláčanie hluku sa spolieha na adaptabilnú technológiu, ktorá detekuje ušný tvar a spôsob nosenia slúchadiel. Podľa týchto poznatkov vyberá z rôznych režimov potláčania hluku, aby dosiahla čo najlepšie výsledky.

Dokáže slušne odstrániť napríklad hluk ventilátorov počítača, hluk od cesty alebo ruch kolegov v kancelárii. Otvorená konštrukcia zaisťuje vyrovnaný tlak vzduchu a možnosť stále počuť aj iné dôležité zvuky prostredia.

Čím lepšie slúchadlá sedia, tým výraznejší je efekt potlačenia hluku. Menšie ušné dutiny umožňujú slúchadlám dosiahnuť silnejší efekt potlačenia hluku než tie väčšie. Pri nosení slúchadiel sa preto odporúča udržiavať tesné uchytenie.

Nabíjanie a výdrž

V prípade, že úroveň batérie dosiahne v niektorom zo slúchadiel 20%, zariadenie upozorní svojho majiteľa zvukovým signálom. Ak dosiahne 10%, znova vám to ohlási.

Podarilo sa nám dosiahnuť necelé tri hodiny počúvania na úplne nabitých slúchadlách so zapnutým aktívnym potláčaním zvuku. To spĺňa výrobcom sľúbený čas dva a pol hodiny. Ak ANC nepoužívate, užijete si štyri hodiny používania.

Huawei FreeBuds 4 sluchadlo magnet
Magnet na konci slúchadla, ktorý zaisťuje nabíjanie

Huawei FreeBuds 4 sa dokážu v prípade plného vybitia nabiť rýchlo za 15 minút. Môžete si tak dať pauzu od práce a zatiaľ si pripraviť kávu. Keď sa vrátite, budú úplne nabité a pripravené na ďalšie tri až štyri hodiny počúvania.

Huawei FreeBuds 4 sluchadla v nabijacom puzdre

Mobilná aplikácia

Pomôcou mobilnej aplikácie AI Life od Huawei je možné spravovať pripojené zariadenia, zistiť aktuálne percento nabitia slúchadiel a nabíjacieho puzdra či prispôsobiť gestá svojim potrebám.

Aplikácia dáva na výber dva režimy, ktoré upravujú silu ANC (silnejší a slabší) a tri režimy na zmenu charakteristiky zvuku (neutrálny, zvýraznené výšky a zosilnené basy).

Nechýba ani možnosť aktualizovať aplikáciu a firmvér na v poradí štvrtých FreeBuds. Ak ich stratíte, pomôže funkcia “Nájsť moje slúchadlá”.

Tá prehrá v každom zo slúchadiel dostatočne hlučný tón, čo pomôže k ich lokalizácii. Ak vám vadí automatické pozastavenie hudby pri vybraní slúchadla z ucha, je to taktiež možné vypnúť.

Verdikt Huawei FreeBuds 4

Slúchadlá FreeBuds 4 ponúkajú kvalitný a vyvážený zvuk s mierne zvýraznenými basmi, ktorý spoločne so zapnutým aktívnym potláčaním hluku dodáva počúvaniu hudby skvelú atmosféru. Výdrž tri hodiny aj so zapnutým ANC a opätovným rýchlym nabitím za 15 minút sme veľmi ocenili. Kladné hodnotenie udeľujeme aj z hľadiska komfortu a praktických funkcionalít. Medzi ne patria spomínané gestá alebo schopnosť slúchadla rozoznať kedy sa nachádza v uchu, a tak automaticky pozastaviť hudbu pri jeho vybraní. Určite treba spomenúť aj dobre tvarované puzdro s intuitivným otváraním či zatváraním a nabíjaním slúchadiel.

Hodnotenie: 92%

Ocenenie TOP Produkt od TechGuru

Výhody:

  • Dobre tvarované nabíjacie puzdro s príjemnými rozmermi a intuitívnym otváraním / zatváraním
  • Rýchle spárovanie
  • Kvalitný zvuk s frekvenčným rozsahom 40 kHz
  • Komfort
  • Príjemné vkladanie slúchadiel do nabíjacieho puzdra vďaka silnému magnetu
  • Praktické gestá
  • Adaptabilné aktívne potláčanie hluku
  • Výdrž 2,5 – 3 hodiny aj so zapnutým ANC
  • Rýchle nabitie na 100% za 15 minút

Nevýhody:

  • Dvierka nabíjacieho puzdra sa po čase trochu uvoľnia
  • Slúchadlo nedrží až tak pevne vo väčšom uchu
  • Občasné ťažšie vyberanie slúchadiel z puzdra vďaka ich klzkému povrchu a oválnemu tvaru

Cena (vyhotovenie Ceramic White):

  • 135 € / 3 450

Slúchadlá na recenziu poskytla spoločnosť Huawei.


Prečítaj si tiež: Huawei Watch 3: veľký displej, množstvo funkcií a elegantný dizajn – recenzia


O autorovi

Ján Ďuraš
Ján Ďuraš
Prezývaný Johnko, sa venuje grafike, horskej cyklistike a filmmakingu. Jeho záľubou sú taktiež indie hry a simulátory.

Pridaj komentár