Huawei MatePad 11 je parádna náhrada notebooku – recenzia

Huawei MatePad 11 je parádna náhrada notebooku – recenzia

Najväčšie lákadlo tabletu Huawei MatePad 11 je 120 Hz displej, ktorý zabezpečí plynulosť obrazu. Či ide o hry, sledovanie videa alebo o surfovanie po sociálnych sieťach, displej s vysokou obnovovacou frekvenciou je na nezaplatenie. Tým však, pochopiteľne, výhody modelu s novým HarmonyOS 2.0 ani zďaleka nekončia.

Ľahká konštrukcia a kompaktný dizajn

Ide o 11-palcový model, takže trošku vyššiu hmotnosť možno očakávať. Je to o čosi menej, než pol kilogramu, takže puzdro s klávesnicou dosť pomáha, aby ste nemuseli MatePad 11 dlhšie držať v rukách.

Huawei MatePad 11 je parádna náhrada notebooku – recenzia

Dizajnéri všetko navrhli tak, aby to bolo čo najjednoduchšie, takže na tablete nenájdete žiadne extravagantné prvky. Tlačidlo napájania, tlačidlo hlasitosti, nabíjací port, objektívy zadného a  predného fotoaparátu a otvory reproduktorov. To je všetko, konektivita je inak bezdrôtová.

Okraj kovovej konštrukcie tabletu slúži zároveň na magnetické uchytenie pera M-Pencil, ktoré sa prichytením k tabletu tiež páruje prostredníctvom bluetooth a NFC.

Huawei MatePad 11 je parádna náhrada notebooku – recenzia

HarmonyOS 2.0 je intuitívny

Možno niektorí z vás ešte neprišli s HarmonyOS vôbec do kontaktu. Ide o vlastný operačný systém Huawei, ktorý je veľmi intuitívny a ak poznáte Android od Google, zorientujete sa v priebehu okamihu. Ak by to nešlo, je k dispozícii aj tutoriál, no nám to šlo ihneď aj bez neho.

Práca s ikonami, presúvanie objektov, organizácia do skupín a celkový pohyb v systéme je pre používateľa Androidu veľmi intuitívna záležitosť. Dokonca aj systémové nastavenia vyzerajú veľmi podobne.

Huawei MatePad 11 je parádna náhrada notebooku – recenzia
Takto vyzerá pracovná plocha HarmonyOS 2.0

Funkcia Multi-Window umožňuje používať dve aplikácie naraz. Poslúži napríklad na zapisovanie poznámok a súčasné sledovanie seriálu.

Výkon a super displej

Ak hľadáte tablet, ktorý je vhodný aj na herné využitie, Huawei MatePad 11 ním jednoznačne je. A to je pomerne vzácna vec, keďže tablety sa zvyčajne vyrábajú na celkom iné účely, ako na hry.

Displej má rozlíšenie 2 560 x 1 600 bodov, takže v kombinácii so 120 Hz displejom je obraz nielen svižný a plynulý, ale príjemne ostrý.

Procesor Qualcomm Snapdragon 865 dostal do tandemu 6 GB RAM, čo sa v praxi aj prejavuje tým, že spustenie viacerých aplikácií naraz nespomaľuje prácu s tabletom.

Spomenieme aj úložisko, ktoré má kapacitu 128 GB a k dispozícii je z toho približne 105 GB, takže je dosť priestoru na ukladanie fotografií, videí, hier a čohokoľvek iného.

Puzdro z neho robí mininotebook

Ako sme už naznačili, výrobca nám na testovanie dodal tiež smart klávesnicu s puzdrom, ktorá poriadne rozširuje využitie tabletu. K jeho telu priľne magneticky a klávesnica sa pripája pomocou bluetooth.

V kombinácii s puzdrom a klávesnicou sa MatePad 11 hodí napríklad pre žiaka či pracovníka, ktorý sa často pohybuje v teréne a potrebuje si zapisovať informácie.

Puzdro umožňuje dva rôzne stupne náklonu tabletu

No existuje ešte dokonalejšia kombinácia. Keď k tomu všetkému pridáte spomínané pero M-Pencil druhej generácie a bezdrôtovú myš, vznikne mininotebook, ktorý sa výborne používa.

Navyše, ak by ste boli mimo signálu Wi-Fi, je tu možnosť vložiť kartu SIM a využiť mobilný dátový paušál. Nechýba ani slot na kartu microSD.

Huawei MatePad 11 je parádna náhrada notebooku – recenzia
Obal obsahuje výrez na objektív foťáku

Softvér na prepis ručného písma do digitálnej podoby

Huawei dáva tabletu do vienka množstvo rôzneho softvéru. Od apiek na sledovanie či úpravu videí, kancelárskych aplikácií cez hry až po aplikácie na rozpoznávanie ručne písaných znakov. Úprimne, tie sa nám páčili najviac.

Pozrite si krátku videoukážku ako to funguje:

Napísať rovnicu voľnou rukou a vidieť ako sa premení na digitálnu podobu aj s vypočítaným výsledkom, to je to pravé orechové. To isté platí o poznámkach, ktoré možno robiť voľnou rukou a príslušná aplikácia ich prepisuje do digitálu. Ak si radi robíte poznámky nahrávaním hlasu, aj na to je tu aplikácia.

Zvuk a výdrž batérie

Zvuk bol veľmi príjemné prekvapenie. Nevieme, ako to výrobca urobil, no okrem toho, že je MatePad 11 schopný mimoriadne vysokej hlasitosti, má tiež netradične hlboké basy, takže na ňom možno počúvať hudbu aj bez použitia slúchadiel.

Otvory na reproduktory sú štyri a sú umiestnené tak, aby ste si ich pri držaní tabletu v dvoch rukách nezakrývali.

Pochvalu si od nás vyslúži aj výdrž v prevádzke na batériu. V nastaveniach si môžete zvoliť, či chcete vyšší výkon za cenu o čosi nižšej výdrže, alebo je pre vás dôležitejší čas bez nabíjania.

Ako možno vidieť na snímke obrazovky, aj pri 35 percentách nabitia stále zostáva 10 až 14 hodín prevádzky, podľa nastavenia.

Verdikt Huawei MatePad 11

Máme výrazné tušenie, že výrobca mieril tablet hlavne na žiakov či študentov. Puzdro s klávesnicou, pero, aplikácie na písanie voľnou rukou a výkon aj displej vhodný na hry, to je podľa nás dokonalá kombinácia pre mladého človeka v pohybe. Ak si pripočítame intuitívny Harmony OS 2.0, možnosť zladenia a zdieľania s ekosystémom Huawei, parádny výkon a štedrý priestor úložiska, sme nadmieru spokojní. Azda len udeľovanie povolení rôznym aplikáciám by mohol výrobca trochu zjednodušiť a reakcie fotoaparátu na spúšť by mohli byť o čosi rýchlejšie. Cena nie je práve ľudová, no pri hodnote, ktorú používateľ získa, ju považujeme za relatívne férovú.

Hodnotenie: 94%

Ocenenie TOP Produkt od TechGuru

Ocenenie udeľujeme hlavne za 120 Hz displej a ucelenosť riešenia

Výhody:

  • 120 Hz ostrý displej
  • vysoký výkon
  • displej a výkon vhodný aj na hry
  • slušná kapacita úložiska
  • šikovné pero M-Pencil druhej generácie
  • bohaté aplikačné vybavenie
  • puzdro s klávesnicou + myš = mininotebook
  • kvalitný zvuk so silnými basmi
  • možnosť využiť SIM kartu

Nevýhody:

  • hmotnosť nie je ideálna
  • povolania aplikáciám by to chcelo zjednodušiť
  • fotoaparát by mal byť o čosi rýchlejší
  • cena nie je práve ľudová

Cena: 429 eur / 11 490

Tablet na recenziu poskytla spoločnosť Huawei.


Prečítajte si tiež: Vyberáme elektroniku pre školáka: 4 dôvody, prečo sa oplatí mať všetko od Huawei


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár