Dell S3222DGM – recenzia 32″ zakriveného herného monitora

Dell S3222DGM svetlo za dna

Herný zakrivený monitor Dell S3222DGM ponúka 32″ QHD displej s obnovovacou frekvenciou 165 Hz a spoločne s tematickým herným dizajnom tvorí skvelého spoločníka. Na čo sme prišli pri testovaní?

Mohutný a elegantný

Adekvátne k jeho mohutnosti je tento 32″ model o čosi ťažší a horšie sa s ním manipuluje. Napriek tomu manipuláciu s prehľadom zvládne aj jeden človek. Predpokladáme ale, že ho nebudete príliš často premiestňovať a tak nejde o nič závažné.

K dizajnu nemáme výhrady. Konštrukcia je síce prevažne plastová, no na vzhľad to nemá vplyv. Monitor pôsobí elegantne a, samozrejme, aj herne.

Na spodnej strane nájdete malé modré LED svetlo, ktoré tento herný dizajn dopĺňa. Čo možno trochu zamrzí, je to, že sa nedá meniť jeho farba.

Dell S3222DGM svetlo v noci na stojane
Odraz LED svetla monitora na stojane

Stojan je rovnako plastový a solídny. Svoju funkciu spĺňa veľmi dobre a okrem držania samotného monitora zaistí aj to, že sa na stole len tak ľahko nepohne. Ako zvyčajne, po ľahkom demontovaní odnímateľného stojana pomocou jednej poistky, nájdete možnosť VESA pripojenia.

Dell S3222DGM zadna strana monitora a stojan

Dell S3222DGM kablovy manazment
Pre lepší káblový manažment sa na stojane nachádza aj praktický otvor, cez ktorý môžete všetky pripojené káble pohodlne previesť.

Rámček displeja nejedol počas Vianoc veľa zemiakového šalátu, a tak sa môže pýšiť hrúbkou okolo 7 mm.

Jeho dolná časť je o čosi hrubšia – 24 mm, a nachádza sa tu logo Dell.

Dell S3222DGM logo na ramceku

Pripojiteľnosť v duchu jednoduchosti

Tento model od Dell disponuje 2x HDMI 2.0, jedným DisplayPort 1.2 a jack výstupom na slúchadlá alebo podobné zariadenie.

Dell S3222DGM vstupy a vystupy

K Dell S3222DGM dostanete aj dva, na pocit veľmi kvalitné, hrubé, HDMI 2.0 a DisplayPort 1.2 káble o dĺžke 1,8 metra. V balení samozrejme nesmie chýbať ani napájací kábel.

QHD a 165 Hz

LCD VA zobrazovací panel s QHD rozlíšením a technológiou AMD FreeSync má veľmi pekné pestré farby. Vzhľadom na jeho typ sa môže táto vlastnosť na oko meniť v závislosti od uhla, pod ktorým sa naň pozeráte. Horizontálny a vertikálny pozorovací uhol S3222DGM je 178 stupňov.


Zaujímavý článok: El Salvador plánuje postaviť Bitcoin City, mesto oslobodené od daní


V súvislosti s tým, že ide o herný monitor, sa obnovovacia frekvencia pri použití DisplayPort 1.2 dokáže vyšplhať na 165 Hz a pri HDMI 2.0 na 144 Hz. U menej náročných gamerov ide v oboch prípadoch o prijateľné hodnoty.

Cez vstavané OSD menu si dokážete monitor výraznejšie prispôsobiť pomocou štyroch režimov odozvy. Od 8 ms Fast po režim 1 ms MPRT.

Dell S3222DGM displej
Poznámka redakcie: Príčinou artefaktov na displeji je fotenie displeja.

Jas až tak príjemne neprekvapí. Ani na najvyššom stupni si dobre neporadí s priamym slnečným svetlom.

Ergonómia a ovládanie OSD menu

Ergonomicky si herného spoločníka od Dell môžete nahnúť 5 stupňov k sebe, 21 stupňov od seba a navýšiť o 100 mm. Na otočenie na výšku ale zabudnite, to je možné len v prípade použitia systému VESA. Kto by ale otáčal zakrivený monitor na výšku, všakže?

Dell S3222DGM ergonomia

Dell S3222DGM mala biela LED dioda na tlacidlu na zapinanie monitora
Dell S3222DGM zapnete na spodnej strane maličkým tlačidlom s bielou LED a dobrou odozvou.

OSD menu sa ovláda joystickom na zadnej strane. Toto riešenie je síce rýchle, no chce nejaký čas zvyknúť si naň. Zakaždým sa musíte načiahnuť dozadu za monitor a “naslepo” používať joystick.


Prečítaj si tiež: Ako smart hodinky pomáhajú pri zlepšovaní kvality života?


Pod joystickom nájdete ešte štyri dodatočné tlačidlá slúžiace na rýchle zavretie OSD menu, prepínanie medzi režimami, vypnutie LED svetla na stojane alebo rýchle nastavenie jasu.

Dell S3222DGM joystick na ovladanie OSD menu

Menu ponúka okrem bežných nastavení aj viaceré vstavané režimy vopred prispôsobené na rôzne žánre hier, ako je napríklad FPS, RPG či RTS. Taktiež je tu možnosť nastaviť si tri vlastné režimy.

V Dell pribalili aj funkcionality ako ukazovateľ fps priamo na displeji monitora a časovač, ktorý vám ukáže ako dlho už hráte.

Verdikt Dell S3222DGM

Monitor vďaka ponúkaným možnostiam a svojej dostupnosti skvelo poslúži gamerovi, ktorému nevadí, že v mene nižšej ceny mu panel VA neponúkne dokonalé bočné pozorovacie uhly. S QHD displejom, obnovovacou frekvenciou 165 Hz a nízkou odozvou si hravo užijete všetky vaše obľúbené tituly a neminiete naň celú výplatu. Fakt, že je herný, ho prirodzene nerobí súcim len na hranie hier, no taktiež si na ňom s prehľadom pozriete film alebo odvediete akúkoľvek prácu. Či už ide o strihanie videa na váš YouTube kanál alebo tvorbu grafiky na Twitch.

Hodnotenie: 92%

Výhody:

  • elegantný dizajn
  • solídnosť
  • pevný stojan
  • praktický otvor na stojane na káblový manažment
  • LED na stojane
  • kvalitné káble v balení
  • 165 Hz obnovovacia frekvencia
  • pestrý QHD displej
  • vstavané režimy na rôzne žánre hier + 3 vlastné
  • vstavaný fps ukazovateľ a časovač
  • cenová dostupnosť

Nevýhody:

  • pomerne vysoká hmotnosť a ťažšie prenášanie (mierna nevýhoda)
  • fixná farba LED na stojane
  • ani najvyšší jas si dobre neporadí s priamym slnkom
  • na joystick, ktorý ovláda OSD menu, si treba dlhšie zvykať

Cena: 400 / 10 023

Monitor na recenziu zapožičala spoločnosť Dell.


Sleduj nás na sociálnych sieťach: Facebook, Instagram, YouTube.


O autorovi

Ján Ďuraš
Ján Ďuraš
Prezývaný Johnko, sa venuje grafike, horskej cyklistike a filmmakingu. Jeho záľubou sú taktiež indie hry a simulátory.

Pridaj komentár