Creative Gamer SXFi – slúchadlá s priestorovým zvukom – recenzia a SÚŤAŽ

Spoločnosť Creative nám do SÚŤAŽe poskytla herné slúchadlá Gamer SXFi s holografickým priestorovým zvukom. Ešte skôr, než si o ne zasúťažíme, prizrieme sa im zblízka v recenzii.

Konštrukcia a komfort

Model patrí medzi slúchadlá s plastovou konštrukciou spevnenou kovom. Sú preto veľmi ľahké a vhodné aj pre mladšieho používateľa, ktorému by ťažšia súprava mohla po dlhšom používaní zaťažovať hlavu.

Nebudeme si klamať, pri gamingu asi každý trávi celé hodiny, a tak sú ľahké slúchadlá veľká výhoda.

Kovová výstuž konštrukcie obsahuje na oboch stranách stupnicu vysunutia náušníkov, takže si môžete nájsť tú správnu úroveň tak, aby vám slúchadlá dobre držali na hlave a ak si ich na svoju hlavu prispôsobí aj niekto iný, poľahky sa vrátite k svojmu nastaveniu.

Creative Gamer SXFi – slúchadlá s priestorovým zvukom – recenzia a SÚŤAŽ

Výrobca kladie pri týchto slúchadlách vysoký dôraz na prispôsobenie používateľovi, takže náušníky potiahnuté koženkou obsahujú pamäťovú penu. Prispôsobiť sa ešte viac svojmu používateľovi, to sa už asi nedá.

Prítlak konštrukcie je správne odhadnutý, takže slúchadlá dobre držia na hlave aj pri trochu akčnejšom poslucháčovi.

Ovládanie a podsvietenie RGB

Ovládacie prvky sú umiestnené na ľavom náušníku a dajú sa dobre rozlíšiť hmatom. Najmä tlačidlo na zmenu zvukového režimu je zdrsnené, takže ho prstom ihneď spoznáte. Hlasitosť sa nastavuje kolieskom, čo je asi ideálny spôsob.

Náušníky majú na bokoch RGB podsvietenie a nie je celkom bežné, že ho možno deaktivovať tlačidlom. To je určite výhoda pre tých, čo si na RGB nepotrpia.

Konektivita Gamer SXFi

Na pripojenie k zdroju zvuku možno použiť kábel s pozlátenými konektormi jack 3,5 mm, alebo variant s koncovkou USB-C. Vďaka tomu možno slúchadlá pripojiť aj k smartfónu či tabletu.

Prostredníctvom priloženej redukcie z USB-C na klasické USBčko typu A sú pokryté všetky možnosti, a tak Gamer SXFi pripojíte prakticky k akémukoľvek zariadeniu vrátane herných konzol. Vidno, že výrobcovi šlo o čo najvyššiu univerzálnosť. Slúchadlá majú poslúžiť na hry, filmy aj hudbu.

Technológia holografického priestorového zvuku

Aby mohli slúchadlá prispôsobiť zvuk na mieru svojmu používateľovi, potrebujú poznať tvar jeho hlavy a uší. Takže si najskôr treba nainštalovať aplikáciu SXFi App, ktorá si vyžiada fotografie hlavy a na ich základe zabudovaný čip UltraDSP prispôsobuje zvuk.

Výrobca hovorí o využití zložitých algoritmov v kombinácii s mapovaním hlavy a uší. Takto vytvorená mapa sa následne môže využiť aj na ďalších zariadeniach (napríklad SXFi Air či SXFi Trio alebo SoundBlaster X3), ktoré vlastníte a podporujú priestorovú technológiu Super X-Fi.

Keď sme si to vyskúšali v praxi, boli sme unesení. Ťažko sa to opisuje slovami, no je to oveľa silnejší zážitok, než by ste čakali.

Priestorovosť je natoľko presvedčivá, že si nebudete istí, či zvuk ide zo slúchadiel, alebo sa šíri miestnosťou, v ktorej sa nachádzate. A práve v tom je to čaro. Treba poznamenať, že priestorový efekt funguje aj bez oskenovania uší, takže aj keď ho budete chcieť komusi na rýchlo ukázať, bude to fungovať. S oskenovaním je to však presnejšie.

Softvér SoundBlaster Command

Účet, ktorý si vytvoríte v mobilnej apke prepojíte so softvérom SoundBlaster Command v počítači načítaním QR kódu. SBC si prevezme vašu zvukovú mapu a umožní nastavovať či aktivovať množstvo podrobností, ako napríklad využitie Dolby Audio, typ konfigurácie priestorového zvuku a veľmi dôležitý ekvalizér.

Creative Gamer SXFi – slúchadlá s priestorovým zvukom – recenzia a SÚŤAŽ

Trochu nás prekvapilo, že Sound Blaster Command nedetegoval presný typ slúchadiel Gamer SXFi, no zrejme to nevadilo. Zvuk sme si pri testovaní ešte dolaďovali na ekvalizéri a potešila aj možnosť zapnutia profilov určených konkrétnym hrám.


Súťaž o tieto slúchadlá prebieha na našom Facebooku a Instagrame.


Skúsenosti z testovania

Creative Gamer SXFi majú tri režimy zvuku, ktoré sa prepínajú pomocou tlačidla na ľavom náušníku. Priestorový zvuk môže byť zapnutý, vypnutý a tretí režim “battle mode” je určený hráčom. V tomto režime slúchadlá tvarujú audio pre hráča s čo najvyššou presnosťou.

Creative Gamer SXFi – slúchadlá s priestorovým zvukom – recenzia a SÚŤAŽ

Cieľom je dosiahnuť úroveň, kedy presne viete, odkiaľ sa blížia kroky vášho protivníka a z ktorého miesta na vás plánuje zaútočiť. Stačí na to aj nepatrný zvuk nabitia zbrane, takže budete vždy krok pred ním (ak tiež nemá slúchadlá SXFi, to by bola pre vás zlá správa).

K úspechu v hrách ešte prispieva mikrofón CommanderMic, ktorý potláča šum a do popredia vytiahne ľudský hlas. Je oddeliteľný, takže ak ho v danej chvíli nepotrebujete, lebo si vychutnávate hudbu či film, môžete ho odložiť (len nezabudnite, kam to bolo).

Verdikt Creative Gamer SXFi

Creative Gamer SXFi sú perfektné univerzálne slúchadlá. Síce majú svoje bonusy pre hráčov, no možno ich skvelo využiť aj na sledovanie filmov či počúvanie hudby. Priestorový efekt je úžasný a treba oceniť jeho prispôsobiteľnosť individuálnemu používateľovi. K dokonalosti im chýbajú dve veci – bezdrôtové fungovanie a tlačidlo napájania. Všetky ostatné aspekty stoja za to a nie je iba fráza, že pokiaľ skúsite slúchadlá s efektom SXFi, iné už nebudete chcieť ani potrebovať.

Hodnotenie: 94%

Ocenenie TOP Produkt od TechGuru

Ocenenie udeľujeme hlavne za neuveriteľný efekt priestorového zvuku

Výhody:

  • dokonalý priestorový efekt
  • softvér v mobile aj v počítači
  • možnosť pripojiť prakticky akékoľvek zariadenie
  • ľahká konštrukcia
  • vypínateľné RGB podsvietenie
  • pohodlie pri dlhšom používaní
  • vysoká úroveň prispôsobenia používateľovi

Nevýhody:

  • káblové pripojenie
  • zišlo by sa tlačidlo napájania

Cena: 130 eur / 3 000 Kč (na stránkach výrobcu je momentálne akcia s cenou 79,99 €)


Slúchadlá Gaming SXFi na recenziu a do SÚŤAŽe poskytla spoločnosť Creative.

Súťaž prebieha na našom Facebooku a Instagrame.


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár