Život s ASUS VivoBook 15 a jeho OLED displejom – recenzia

ASUS VivoBook 15 OLED

Na necelé dva mesiace sme mali možnosť vyskúšať si 15,6-palcovú strednú triedu notebooku od spoločnosti ASUS so slušnými parametrami a pekným OLED displejom. Aké to bolo žiť s VivoBook 15 OLED?

V znamení jednoduchej elegancie

Vzhľadom na svoj charakter notebook pôsobí jednoducho, no elegantne. Na jeho plastovom vyhotovení nehľadajte žiadne dizajnové špecialitky, ako to bolo u hernej mašiny značky ROG Zephyrus G14, ktorú sme otestovali pred nejakým časom. Ceníme si však malé prvky typu kovové orámovanie touchpadu alebo zelený Enter, čo vzhľad pekne dotvára.

Napriek jemne širšej uhlopriečke sa s hrúbkou 17,9 mm a hmotnosťou 1,7 kg pekne zmestí do batohu a nebude problem ho prenášať.

Klávesnica poteší numpadom

Nízkoprofilová podsvietená klávesnica sa nám zo začiatku nezdala úplne prirodzená, no po pár dňoch používania sa na ňu dalo zvyknúť. K tomuto faktu zrejme napomáhalo trochu iné rozmiestenie klávesov, ako ste možno zvyknutí a celkovo úzko pôsobiaca klávesnica.

Napríklad ľavý Shift ochudobnený približne o polovicu svojej bežnej veľkosti alebo jemne zúžený tabulátor. Podobne to bolo aj u klávesnice numerickej, ktorá nám tiež prišla o čosi užšia oproti štandardu.

ASUS VivoBook 15 OLED - touchpad
Touchpadu nemáme čo vytknúť. So svojou použiteľnou veľkosťou hravo spĺňa účel.

OLED displej a slušný výkon, nie však na hry

15,6 palcový OLED displej s rozlíšením Full HD ponúka dobrý zážitok s pestrými farbami a užijete si na ňom najmä sledovanie filmov alebo iných typov videí.

Sľubuje 100% pokrytie sRGB a DCI-P3, kontrast 1 000 000 : 1 a v neposlednom rade sa stará o vaše oči znížením modrej zložky svetla o 70%, čo potvrdila spoločnosť TÜV Rheinland. Vďaka týmto vlastnostiam je ideálny pre fotografov na úpravu fotografií alebo iných tvorcov na editovanie videí. Rámček má prijateľnú hrúbku, aj keď nie je z tých najtenších.

ASUS VivoBook 15 OLED

Náročnejšie hry si na ňom až tak neužijete. Nejaké to CS: GO ale zvládne. Pod kapotou modelu strednej triedy K513E, ktorý sme recenzovali, sa skrýva procesor i7-1165G7 11. generácie od Intelu a 16 GB DDR4 RAM. Integrovaná grafika Intel Iris Xe sa postará o obraz a zostavu dopĺňa M.2 NVMe SSD disk o veľkosti 512 GB.

Konektivita a výdrž batérie

V oblasti konektivity tu nájdete všetko, čo by ste mohli potrebovať. 2x USB 2.0 porty na pripojenie myši či klávesnice, rýchly USB 3.2 port typu A a jeden USB 3.2 port typu C. Na pripojenie monitora alebo televízora pomôže port HDMI 1.4 a nechýba ani 3,5 mm jack na slúchadlá alebo reproduktory.

Ak tvoríte obsah, poteší vás vstavaná čítačka na Micro SD kartu, aj keď by podľa nášho názoru viac bodla a bola praktickejšia skôr tá na SD. Rovnako by sme od dvoch USB 2.0 portov typu A dnes očakávali vyššie rýchlosti.


Prečítaj si tiež: Dovolenka sa blíži, ako urobiť krásne a kvalitné fotografie mobilným telefónom?


42Wh batéria vydrží okolo deväť hodín pri surfovaní po internete a necelých sedem hodín pri sústavnom sledovaní videí, čo hodnotíme pozitívne.

ASUS VivoBook 15 OLED - logo

Verdikt ASUS VivoBook 15 OLED

Pravdupovediac, žilo sa nám s ním dobre. Samozrejme, od tohto modelu nemôžete očakávať úžasný výkon či extravagantný vzhľad. ASUS VivoBook 15 OLED je jednoduchý a svižný spoločník, ktorý však ponúka aj trošku elegancie. Hodí sa na širokú paletu využití od surfovania po internete a sledovania filmov cez bežnú prácu až po editovanie fotiek alebo videí na pestrom OLED displeji. To sú oblasti, v ktorých sa nájde. Celkovo ponúka slušný výkon, dobrú výdrž batérie a OLED displej za adekvátnu a príjemnú cenovku. Preto udeľujeme notebooku naše ocenenie TOP Produkt.

Hodnotenie: 95%

Ocenenie TOP Produkt

Výhody:

  • jednoduchý, no elegantný dizajn
  • pestrý OLED displej s dobrými vlastnosťami
  • 100% sRGB a DCI-P3 pokrytie
  • slušné parametre a svižný chod
  • dostatočné množstvo portov
  • čítačka na Micro SD kartu
  • prijateľná výdrž batérie vzhľadom na jej veľkosť
  • pomer cena / výkon

Nevýhody:

  • na klávesnicu si treba zvyknúť
  • praktickejšia by bola čítačka na väčšie SD karty
  • USB 2.0 porty typu A mohli byť rýchlejšie

Parametre: na oficiálnej stránke spoločnosti ASUS

Cena (približná): 600 € / 14 880

Notebook na recenziu zapožičala spoločnosť ASUS.


Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Ján Ďuraš
Ján Ďuraš
Prezývaný Johnko, sa venuje grafike, horskej cyklistike a filmmakingu. Jeho záľubou sú taktiež indie hry a simulátory.

Pridaj komentár