Do kyberbezpečnostnej hry sa registrovala viac ako tisícka hráčov

CyberGame

Od začiatku marca je v slovenskej kyberbezpečnostnej hre CyberGame registrovaných viac ako tisícdvesto účastníkov a aktívne hrá 540 hráčov a 32 hráčok. Mimoriadny záujem rôznych vekových kategórií a profesií prekvapil aj odborného garanta súťaže, ktorým je Národné centrum kybernetickej bezpečnosti SK-CERT.

CyberGame je predovšetkým vedomostná súťaž o kybernetickej bezpečnosti a obsahuje viac ako päťdesiat úloh rôznej náročnosti. Záujemcovia si môžu vyskúšať jednoduché zadania, ktoré majú nulovú obťažnosť, a využiť nápovedu alebo profesionálnu konzultáciu odborného garanta.

Na najvyššej úrovni náročnosti sa z hry stáva tréningová platforma pre profesionálov. Na účasť v hre stačí počítač a voľne dostupné analytické nástroje, pričom  za každú vyriešenú úlohu hráči zbierajú body a vlajky.

CyberGame v číslach

  • 1 223 registrovaných účastníkov
  • 572 hráčov a hráčok, ktorí skórujú, čiže vyriešili aspoň jednu úlohu
  • 252 hráčov z kategórie základná /stredná škola
  • 182 hráčov z vysokých škôl
  • 37 hráčov, ktorí v registrácii uviedli, že sú učitelia
  • 26 hráčov, profesionálov z partnerských firiem, ktorí sú mimo tabuľky, ale vidia svoje výsledky

„Súťaž má obrovskú dynamiku. Dvoch favoritov na čele tabuľky delí občas iba jeden bod. Podľa toho, ako sledujeme dianie na hernej platforme, sa utvrdzujeme v tom, že o tému kybernetickej bezpečnosti je čoraz väčší záujem,“ uviedol Rastislav Janota, riaditeľ Národného centra kybernetickej bezpečnosti SK-CERT.

Štyri herné vetvy

Tím SK-CERT vytvára každý týždeň nové úlohy a na discorde spravuje kanál pre často kladené otázky (FAQ), kde hráči nájdu aj ďalšie potrebné informácie. Štyri hracie vetvy – malvérová analýza, obfuskácia a kryptografia, forenzná analýza a OSINT analýza sú inšpirované denným výkonom profesionálov.

Odmeny pre hráčov sú vo viacerých kategóriách, aby bola hra motivačná aj pre menej skúsených účastníkov a priestor dostali aj mladé talenty. Najlepší hráč, najlepšia hráčka a najlepší hráč študent získajú cestu do malvérového laboratória ESET v Kanade. Hráčsky notebook je pripravený pre najmladšieho hráča, ktorý vyrieši všetky úlohy so základnou náročnosťou a aspoň dve ľubovoľné úlohy s vyššou náročnosťou.

CyberGame sa končí 10. mája, registrovať sa dá až do predposledného dňa súťaže.

Pozrite si videá k hracím vetvám na YTB kanáli CyberGame

Zdroj: TS


Kam teraz? Prečítaj si toto: TIPy na streamovacie trháky roka


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár