Čo je metaverse, a ako s ním súvisia kryptomeny?

Čo je metaverse, a ako s ním súvisia kryptomeny?

Po premenovaní spoločnosti Facebook na Meta sa slovíčko „metaverse“ stalo buzzword – pojem, okolo ktorého sa točia všetky novinky. Počuť o ňom z každej strany, no čo presne znamená? Prečítajte si, prečo sú kryptomeny jeho dôležitou súčasťou, a kam až sa môže posunúť virtuálna realita.

Ako vznikol metaverse a čo to je?

Na konci minulého roka sa spoločnosť Facebook premenovala na Meta, a tým vytvorila ošiaľ okolo virtuálneho sveta – metaverse. Ich ambíciou je vytvoriť virtuálny priestor, ktorý spája virtuálnu a rozšírenú realitu. Vytvorenie takéhoto miesta bolo len otázkou času, pretože takmer každá domácnosť vo svete má tv a internet. Toto miesto by sme mohli prirovnať k videohre, v ktorej si vytvoríte vlastného avatara a komunikujete s ostatnými hráčmi.

Metaverse však nebude len o hraní hier. Bude mať viacero podôb, v ktorých si môžete vytvoriť vlastné online komunity, pracovné stretnutia či realizovať online nákupy všetkého druhu. Na prístup budete potrebovať len okuliare pre virtuálnu realitu.

Čo je metaverse, a ako s ním súvisia kryptomeny?

Koncept virtuálneho sveta nie je ničím novým. Novelista Neil Stephenson už v roku 1992 vo svojej knihe Snow Crash (v slovenskom preklade Sneh) popísal virtuálny svet, ktorý sa stal inšpiráciou pre mnohých vývojárov. Najznámejšia hra postavená na tomto koncepte je Second Life, v ktorej si naozaj vytvoríte virtuálny druhý život.

Spoločnosť Meta nie je jediná, ktorá ohlásila veľké investície do vývoja virtuálneho sveta. Aj technologický gigant Microsoft plánuje vložiť službu Mesh – virtuálny priestor, v ktorom môžete vstúpiť do rozšírenej reality pomocou telefónu či počítača, do Microsoft Teams. Vytvoria tak miesto, kde zažijete futuristické stretnutia vo virtuálnej konferenčnej miestnosti či pocestujete na nové virtuálne výstavy.

Aký je rozdiel medzi internetom a metaverse?

Internet je miesto, ktoré už všetci dobre poznáme a netreba ho zvlášť predstavovať. Pomocou neho viete za chvíľu vyhľadať, čo potrebujete, komunikovať so svojimi priateľmi či nakupovať. Metaverse s internetom nesúperí, pretože je na ňom postavený.

Prenáša však výhody fyzického sveta do virtuálneho priestoru, a tým ho napodobňuje. Využíva technológie ako virtuálnu realitu, rozšírenú realitu, umelú inteligenciu či sociálne siete a kryptomeny, a to všetko na jednom mieste.

Ako súvisia kryptomeny s metaverse?

Aby sa virtuálny svet stal svetom v pravom slova zmysle, potrebuje prostriedky, ktorými vytvárate reálne transakcie. Ak teda v budúcnosti máme pracovať, socializovať sa či nakupovať v metaverse, potrebujeme bezpečnú možnosť preukazovania vlastníctva.

Kryptomena dokáže ponúknuť digitálny dôkaz o vlastníctve a zaručí bezpečnosť pri nákupoch. Niektoré hry už ponúkajú možnosť platby kryptomenou a považujú ju za lepšiu alternatívu.

Aj NFT (Non-fungible tokens), ktoré sú postavené na blockchain, budú, takisto ako kryptomeny, hrať veľkú rolu v metaverse. Namiesto meny reprezentujú jedinečný kúsok umenia, ktorý môžete vlastniť. Spoločnosť Nike predstavila nový start-up RTFKT, ktorý vytvára jedinečné virtuálne tenisky a iné digitálne artefakty vytvorené pre metaverse.

Ako blízko je metaverse?

S myšlienkou virtuálneho sveta sa ľudstvo pohráva už dlhšie. No ešte si naň musíme počkať. Z časti si však už teraz môžeme užívať „metaverse“, najmä vďaka hrám. Veľké technologické spoločnosti plánujú investovať nemalé finančné prostriedky do vývoja, je však otázne, kedy bude naň ľudstvo pripravené.

Zdroje: academy.binance.com, techtarget.com, cnet.com

Autorka článku: Veronika Kašiarová


Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


Pridaj komentár