Seriózny mobilný hráč sa bez príslušenstva pre mobilné hry nezaobíde

Seriózny mobilný hráč sa bez príslušenstva pre mobilné hry nezaobíde

Či už máte radi turistiku, hry, fotografovanie alebo dronové súboje, najťažší býva začiatok, keď si treba vybrať správny výstroj a výbavu. V tomto článku sa dozviete, čo všetko potrebujete na profesionálne hranie mobilných hier. Zoznam pomôže aj nováčikom, ktorí by sa do hrania chceli pustiť trochu vážnejšie. 

Smartfóny sú čoraz výkonnejšie a nikde sa to neprejaví jasnejšie než pri hraní hier. Či už sa chcete stať profesionálnym hráčom PUBG Mobile alebo si len plánujete občas zahrať obľúbené herné tituly, k dispozícii máte množstvo príslušenstva, aby sa vám hralo čo najpohodlnejšie.

Niektoré z najväčších mobilných hier na svete, vrátane titulov ako COD Mobile, PUBG Mobile a dokonca aj Minecraft, sú kompatibilné aj s ovládačom, vďaka čomu je hranie na cestách oveľa zábavnejšie a presnejšie. Okrem ovládačov aj populárne mobilné príslušenstvo, ako sú náhlavné súpravy, powerbanky, klipy a ďalšie praktické pomôcky, dáva jasne najavo, že herný trh sa už neviaže na stôl a super drahé zariadenia.

Pozrime sa na niektoré z bežných a najžiadanejších doplnkov, nad ktorými by mal uvažovať každý seriózny hráč mobilných hier.

Telefón

Schopný smartfón je prvou a najzjavnejšou vecou, ktorú každý mobilný hráč potrebuje. Na čo sa teda zamerať? Z princípu si vyberajte najnovší a najrýchlejší procesor s dostatočnou pamäťou RAM a primeraným úložným priestorom pre hry s veľkými veľkosťami súborov.

K najžiadanejším vlastnostiam patria veľké displeje s vysokou obnovovacou frekvenciou a veľká batéria s možnosťou rýchleho nabíjania.

Zatiaľ čo väčšina súčasných vlajkových telefónov má viac než dostatok možností na hranie hier, isté vyhradené herné telefóny obsahujú funkcie vytvorené špeciálne pre hráčov.


Možno ti uniklo: Honor Magic4 Lite sa nabije za pol hodiny – recenzia


Patria k nim obrazovky s obnovovacou frekvenciou 90 alebo 120 Hz, aktívne chladenie, rýchlejšia pamäť, veľké batérie a hardvérové vylepšenia, ako napríklad bočné tlačidlá. Existujú herné verzie pre všetky cenové úrovne, ale zvyčajne sú o niečo iné ochudobnené (často trpí fotoaparát).

Na dosiahnutie vynikajúceho výkonu nepotrebujete telefón určený výhradne na hranie hier, a ak ste pripravení zaň zaplatiť, môžete mať telefón, ktorý spĺňa všetky vaše herné aj neherné požiadavky.

K najlepším telefónom v roku 2022 patria iPhone 13 Pro Max, OnePlus 10 Pro, Google Pixel 6 Pro, Asus ROG Phone 5, RedMagic 7, Samsung Galaxy S22 Plus, Lenovo Legion Phone Duel, Black Shark 3 a ďalšie.

Ovládače

Keď už máte ideálny smartfón na hranie hier, mala by sa vaša ďalšia úvaha zamerať na mobilné ovládače. Môžete, samozrejme, využiť bežné ovládače s Bluetooth, ako ovládač Xbox One, a prispôsobené dizajny, ako je Razer Junglecat.

Treba však poznamenať, že niektoré periférne zariadenia sú kompatibilné iba s konkrétnymi telefónmi. Napríklad k Asus ROG Phone 2 je množstvo príslušenstva, ktoré zlepšuje herný zážitok z tohto smartfónu. Patria sem ovládače inšpirované Nintendo Switch, aktívne chladenie, druhá obrazovka inšpirovaná Nintendo DS a ďalšie.

No ak aj nemáte Asus ROG Phone 2, ostáva vám mnoho možností. Môžete sa napríklad rozhodnúť pre Razer Junglecat, 8BITDO SN30, Razer Raiju a SteelSeries Stratus Duo.

Slúchadlá

Ďalšou dôležitou vecou sú dobré slúchadlá. Herné audio má za sebou veľký kus cesty a teraz je navrhnuté tak, aby vás úplne pohltilo do hry. Keďže konektor na slúchadlá sa z telefónov rýchlo stráca, možno sa viac oplatí investovať do slúchadiel s Bluetooth alebo USB-C, ak práve nie ste audiofil, ktorý si potrpí na staromódny zvuk.

Alebo si vyberte slúchadlá, ktoré sa dajú prepínať medzi káblovým a bezdrôtovým zvukom. Keďže slúchadlá USB-C stále nemajú primeraný výkon, zostaneme pri možnostiach Bluetooth a bezdrôtovom pripojení (hoci väčšina obsahuje aj 3,5 mm konektory).


Zaujímavé: Klávesnica SPC Gear GK650K – pudingová recenzia


Najlepšie náhlavné súpravy sa dodávajú s najlepšou technológiou potláčania hluku, aby vás v hre nič nerušilo. Sú tiež vybavené mikrofónmi, ktoré dostatočne dobre zachytávajú váš hlas počas online hier pre viacerých hráčov, ako je napríklad PUBG Mobile alebo Call of Duty Mobile. Ak máte radi hry pre jedného hráča, investujte do dobrých slúchadiel a ani hlučný autobus či vlak vám zážitok z hrania nepokazí.

K najlepším možnostiam na trhu patria SteelSeries Arctis 7P, Razer BlackShark V2, Logitech G Pro X, SteelSeries Arctis Pro+, HyperX Cloud Stinger, Corsair Virtuoso RGB Wireless XT, Xbox Wireless Headset a ďalšie. Pred kúpou si vždy prečítajte recenzie, aby ste si vybrali ten najlepší hardvér za výhodné ceny.

Power banky

Hranie patrí k energeticky najnáročnejším činnostiam na smartfóne, a ak nemáte nablízku nabíjačku, môžete sa ukrátiť o herný čas. A keďže hráte mobilnú hru, je asi dosť vysoká šanca, že počas hrania nebudete mať možnosť pripojiť sa na nabíjanie.

Preto by ste vždy mali mať so sebou powerbanku, aby ste si mobil mohli kedykoľvek rýchlo nabiť. Sú dostupné v rôznych tvaroch a veľkostiach (vrátane veľkých pre počítače). Ak hľadáte niečo prenosné k najlepším možnostiam v roku 2022 patria:

  • Power Banka Aukey 10 000 mAh 18 W Power Delivery s rýchlym nabíjaním 3.0
  • Power Banka Anker PowerCore+ 26800 45W Power Delivery
  • Power Banka RAVPower 20 000 mAh 60 W Power Delivery
  • Power Banka Mophie Powerstation Wireless XL 10 000 mAh
  • Prenosná nabíjačka INIU 10000mAh
  • Power Banka Anker PowerCore Slim 10000

Ďalšie možnosti si nájdete na renomovaných weboch s recenziami. Takto sa môžete dozvedieť viac o tom, čo je na trhu, ešte než sa rozhodnete si niečo kúpiť.

Ostatné herné príslušenstvo

Okrem vyššie uvedeného príslušenstva sa hráči často rozhodnú aj pre:

Stojan na telefón

Pri použití ovládača tretej strany (buď cez Bluetooth alebo USB-C) udržuje špeciálny stojan na telefón váš telefón v ideálnej polohe, aby dokázal fungovať ako skutočný displej. Pokúste sa zohnať stojan s čo najlepšími pozorovacími uhlami, flexibilitou a prenosnosťou, alebo jednoducho taký, ktorý vyhovuje vašim špecifickým potrebám.

Stojan na telefón možno použiť aj ako miesto na odloženie uprostred hry, aby ste si mohli doniesť nejaké ďalšie občerstvenie alebo sa natiahnuť a prejsť sa.

VR náhlavné súpravy

Je nepreberné množstvo mobilných VR hier, takže od zombie hier a strieľačiek až po hádanky a párty hry je z čoho vyberať a investícia do VR headsetu sa naozaj oplatí. A čo viac, dokonca aj také mobilné hry ako online automaty pomaly nastupujú na vlnu VR, takže sa dá smelo povedať, že budúcnosť VR je už tu.


Prečítaj si aj toto: Čo je metaverse, a ako s ním súvisia kryptomeny?


Niektoré VR headsety sú určené výhradne na použitie so smartfónmi, iné sú kompatibilné s rôznymi platformami. Niektoré ponúkajú lacnú alternatívu pre hráčov s obmedzeným rozpočtom, iné sú zas drahšie a luxusné. No ak si nejaký kúpite, v každom prípade sa máte na čo tešiť.

Len dajte pozor, aby vám v ceste nestál nábytok.

Kábel USB-HDMI

Chcete hrať mobilné hry na počítači? Dá sa to pomocou kábla USB-HDMI, ktorý váš smartfón pripojí k portu HDMI na počítači, kde funguje ako druhá obrazovka.

Nielenže je to užitočné pri hrách, ktoré vyžadujú veľkú plochu obrazovky, napríklad akčné RPG ako Genshin Impact, ale môžete si tak aj zaznamenať vašu hru.

Je to tiež lepšia alternatíva ako streamovanie priamo z telefónu, ak chcete streamovať naživo na Twitchi. Váš počítač dokáže spracovať viac údajov ako váš telefón, a teda máte vyššiu kvalitu a príjemnejší zážitok.

Pri kúpe kábla USB-HDMI sa uistite, že máte kábel so správnymi koncami. Väčšina moderných telefónov má pripojenie USB-C, ale staršie Androidy môžu mať ešte káble Micro-USB, zatiaľ čo konkurencia z tábora iOS používa káble Lightning.

Mobilné spúšťacie tlačidlá

Niektoré mobilné hry, najmä tie, ktoré vyžadujú presnú streľbu, sa lepšie hrajú pomocou spúšťacích tlačidiel. Keď vám neprekážajú palce, môžete si zobraziť väčšiu časť obrazovky. Telefóny však nemajú spúšťacie tlačidlá.

No to nevadí, pretože si ľahko kúpite lacnú sadu mobilných spúšťacích tlačidiel. Môžete ich umiestniť okolo okrajov obrazovky a podľa potreby zmeniť ich umiestnenie pre každú hru. Dobre fungujú v PUBG Mobile, Fortnite a ďalších hrách.


Toto máš prečítané? Uncharted, Tomb Raider a ďalšie: najväčšie filmové adaptácie hier


Jednoznačne odporúčame jednotlivé spúšťacie tlačidlá (aj keď vlastníte mobilný ovládač so vstavanými spúšťacími tlačidlami), pretože sú neuveriteľne prenosné a môžete si ich vziať so sebou aj vtedy, keď si nemôžete vziať ovládač.

Náprstky

Ak ste už niekoľko mobilných hier odohrali, viete, že vám občas môžu stuhnúť prsty. Máme na mysli to, že sa vám nečakane spotia končeky prstov a po chvíli na celej obrazovke zanechávajú rozmazané odtlačky prstov. Keď hráte s náprstkami, všimnete si, že akýkoľvek pot sa rýchlo absorbuje a nebudete sa musieť obávať, že sa dostane na obrazovku vášho telefónu.

Dobre vyrobené náprstky tiež pomáhajú predchádzať funkčným chybám, takže vďaka ich protišmykovému povrchu môžete mať z hry príjemnejší zážitok.

Záver

Nezabudnite, že doplnkov je ešte oveľa viac. Neustále prichádza nespočetné množstvo inovatívnych noviniek a niektoré z nich majú pôsobivé funkcie, ako napríklad projektor obrazovky, ktorý môžete pripojiť k telefónu a hrať na väčšej obrazovke namiesto použitia kábla HDMI a ďalšie.

Pozrite sa, čo je dostupné v hernom svete vo vašej oblasti, a zistite, či niečo z toho chcete.

Článok vznikol v spolupráci s Casino Guru.


Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


Pridaj komentár