Prieskum: viac ako polovica Slovákov neuvažovala o predaji nepoužívaného smartfónu

Zdá sa, že Slováci stále patria k ľuďom, ktorí doma hromadia veci a majú problém zbaviť sa toho, čo už nepoužívajú, napríklad starého smartfónu. Ukazuje to prieskum, ktorý si nechala realizovať spoločnosť Swappie prostredníctvom nezávislej výskumnej spoločnosti Kantar.

Jeho cieľom bolo pochopiť zábrany, ktoré majú ľudia pri predaji používaných zariadení. Vyplýva z neho rozhodne zaujímavé zistenie: viac ako každý druhý človek (59 % respondentov) nemá záujem o predaj svojho starého zariadenia. V skutočnosti si viac ako dve tretiny populácie (68 %) radšej ponechávajú staré funkčné zariadenie ako náhradný telefón, hoci viac ako pätina priznáva, že ho na tento účel nikdy nepoužila.

Začiatok nového obdobia, či už ide o úvod školského roka alebo návrat do práce po dovolenke, môže byť ideálnym časom na to, aby sme si urobili poriadok v domácnosti a osobných veciach, čo u nás môže podporiť pocit usporiadanosti. A hoci sme sa už zdokonalili v upratovaní šatníkov, pokiaľ ide o upratovanie spotrebičov a technologických zariadení, čaká nás ešte dlhá cesta: stačí povedať, že len 22 % opýtaných niekedy predalo svoj nepoužívaný smartfón.

Prieskum: viac ako polovica Slovákov neuvažovala o predaji nepoužívaného smartfónu

Pri predaji smartfónov Slováci narážajú na bariéru: aj keď starý mobilný telefón nepoužívajú, len veľmi neradi sa ho zbavujú. O tom svedčí fakt, že až 22 % respondentov priznáva, že ho nepredá, ani keď je nefunkčný. Dôvodov je niekoľko a medzi tie hlavné patrí neznalosť benefitov, a to nielen tých ekonomických, ktoré takáto voľba prináša.


Prečítaj si tiež: Motorola moto g41 – OLED displej, tenké telo a dobrý foťák


Ďalšou prekážkou môže byť predajný kanál: len 19 % opýtaných by si v tomto prípade skutočne zvolilo internetový obchod. O niečo vyšší je záujem predať ho v kamennej predajni (22 %). Omnoho výraznejší záujem prejavili respondenti o osobný predaj: ponúknuť svoj nepoužívaný smartfón priateľom a príbuzným preferuje až 41 % Slovákov.

„Hoci emocionálne rozhodnutia spotrebiteľov môžeme len ťažko ovplyvniť, pokiaľ ide o vzdelávanie, snažíme sa zvyšovať povedomie o cirkulárnej ekonomike, čím chceme pomôcť používateľom pri rozhodovaní o tom, či uvoľniť miesto v zásuvkách a zároveň urobiť niečo dobré pre našu planétu. Rozhodnutie predať svoj smartfón nám pomáha nielen upratať si v domácnosti, ale zároveň dáva zariadeniu druhý život, ak je to možné – a keď nie, umožňuje jeho riadnu recykláciu, čím sa predchádza plytvaniu surovinovými zdrojmi na výrobu nových zariadení,” komentuje Michaela Mackovičová, Country Manager pre Swappie Slovensko.

Predaj starých iPhonov spoločnosti Swappie je bezpečnou, pohodlnou a zodpovednou voľbou: rýchla a intuitívna služba zahŕňa vypočítanie ceny, bezplatnú dopravu zariadenia spolu s jeho obalom a garantuje bankový prevod do ďalšieho pracovného dňa po prijatí smartfónu v jednom z našich centier na repasovanie zariadení. Okrem toho, predaj nepoužívaného zariadenia spoločnosti Swappie umožňuje recyklovanie cenných kovov používaných v telefónoch a opätovné využitie surovín potrebných na výrobu nových zariadení.

Viac informácií o procese predaja smartfónov spoločnosti Swappie nájdete na www.swappie.sk.

Zdroj: TS


Tiež zaujímavé: Dovolenka sa blíži, ako urobiť krásne a kvalitné fotografie mobilným telefónom?


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár