Druhá najväčšia kryptomena ethereum začala novú „zelenú“ éru – ťažiari končia

Druhá najväčšia kryptomena Ethereum začala novú “zelenú” éru - ťažiari končia

Ethereum, druhá najväčšia kryptomenová sieť z pohľadu trhovej kapitalizácie, zaznamenala tento týždeň historický míľnik. Niekoľko rokov očakávaná aktualizácia protokolu s názvom merge práve prebehla. Čo to znamená pre ethereum a jeho používateľov? Aké zmeny prichádzajú s mergom?

Hlavnou zmenou je to, že ethereum prešlo na nový spôsob overovania transakcií Proof-of-Stake (konsenzuálny mechanizmus) a zanechalo pôvodný mechanizmus Proof-of-Work, ktorý sa stále využíva pri bitcoine. Vďaka tejto zmene spotreba elektrickej energie siete ethereum klesla o viac než 99 percent.

„Je to obrovský míľnik a začiatok novej éry etherea. Prechod na Proof-of-Stake posúva ethereum nielen do ekologicky udržateľnej podoby siete, ale aj bližšie k ďalším vylepšeniam protokolu, ktoré umožnia sieť lepšie škálovať,” vyjadril sa k tejto zmene Chief Investment Officer spoločnosti Fumbi, David Stancel.

Touto zmenou protokolu sa efektívne skoncovalo s ťažiarmi, ktorí používali výkonné grafické karty na výpočet matematických operácií a teda aj pálili veľa energie. Odteraz sú ťažiari nahradení tzv. validátormi (overovateľmi), ktorí musia zamknúť určité množstvo etherov (natívny token siete) na to, aby mohli validovať transakcie na sieti. Týmto spôsobom aj zabezpečujú integritu a bezpečnosť siete.


Prečítaj si tiež: Prieskum: viac ako polovica Slovákov neuvažovala o predaji nepoužívaného smartfónu


Bežný používateľ nemusí v súvislosti so zmenou protokolu nič spraviť a nemal by zmenu vôbec postrehnúť. Čo sa týka ceny etherea, prechod na energeticky najmenej náročnú verziu overovania znamená krok smerom k ešte väčšej akceptácii, čo by sa mohlo dlhodobo odraziť aj na raste ceny.

Čo je ethereum?

Ethereum je platforma na smart kontrakty. Funguje ako globálny počítač, do ktorého môže ktokoľvek nahrať v princípe akúkoľvek aplikáciu, ktorá je následne necenzurovateľná a nezastaviteľná. Sieť má svoju vlastnú menu ether, ktorá sa páli pri každej transakcii na sieti.

Zdroj: TS


Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár