Umelé mäso vypestované v laboratóriu sa bude môcť jesť

Umelé mäso vypestované v laboratóriu sa bude môcť jesť

Táto správa poteší nielen vegánov. Umelé mäso, pre ktoré nemusí trpieť ani zomrieť žiadne zviera, už nejaký čas existuje. Teraz sa v USA priblížilo o významný krok smerom na pulty obchodov a na taniere reštaurácií.

Americký úrad FDA (Fodd and Drug Administration) ukončil prvú pred-komerčnú konzultáciu o ľudskom jedle, ktoré je vytvorené z umelo vypestovaných zvieracích buniek. Konkrétne ide o kuracie bunky, ktoré rastú v kontrolovanom prostredí a výsledkom ich pestovania je mäso, ktoré je vhodné na jedenie.

Aspoň tak možno interpretovať informáciu, že úrad “nemá ďalšie otázky”. To má signalizovať, že produkt považuje za bezpečný na konzumáciu.

“Kultivované” mäso, ako sa takýto produkt zvykne nazývať, je biologicky zhodné s tým bežným. Bunky zo živých zvierat sa odoberajú a následne pestujú a uskladňujú v oceľových kontajneroch. Napriek tomu, že ide o rovnaké mäso, aké vidíme na pultoch obchodov, zatiaľ bolo schválené na konzumáciu iba na území Singapuru v roku 2020.

Tentokrát ide o povolenie pre americkú spoločnosť Upside Foods, ktorá čaká ešte na kontrolu a schválenie od Ministerstva poľnohospodárstva. Pôjde hlavne o to, ako sa mäso spracúva a následne označuje.


Prečítaj si tiež: GPS sa môže schovať. Nový typ navigácie bude presný na 10 cm


Keď FDA nemá žiadne ďalšie otázky, technicky to nie je ešte schválenie a zelenú tým dostáva iba firma Upside Foods, ale úrad vo svojej správe dáva na vedomie, že je pripravený spolupracovať aj s ďalšími firmami, ktoré by kultivované mäso chceli vyrábať. Podľa The New York Times odborníci očakávajú, že najväčšia prekážka bola týmto spôsobom prekonaná a v najbližších mesiacoch by mal prísť aj súhlas ministerstva.

Takéto umelo vytvorené mäso nebude znamenať iba nulové utrpenie zvierat, ale aj nulové emisie CO2 do atmosféry. Práve hromadný chov hospodárskych zvierat sa zvykne označovať za jednu z príčin hromadenia skleníkových plynov v atmosfére a následného globálneho otepľovania. Údajne tvorí až 20 percent celosvetových emisií.

umelé mäso, kultivované mäso

Na konferencii o klimatických zmenách COP27 v Egypte bolo účastníkom rozdávané kultivované mäso v podobe burgerov. Ceny zatiaľ nepoznáme, no veríme, že sa značne znížili. Prvý burger z kultivovaného mäsa bol vyrobený v roku 2013 a stál 300-tisíc dolárov.


Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár