Slováci majú novú príležitosť na prácu. Je nedostatok pracovníkov kybernetickej bezpečnosti

Slováci majú novú príležitosť na prácu. Je nedostatok pracovníkov kybernetickej bezpečnosti

Firmy, inštitúcie, obce, mestá, aj zdravotníctvo a školstvo urgentne hľadajú najmä manažérov kybernetickej bezpečnosti. Nedostatok profesionálov kybernetickej bezpečnosti trápi všetky slovenské organizácie

V tejto súvislosti spracovalo štatistiku požadovaných pracovných miest na Slovensku Kompetenčné a certifikačné centrum kybernetickej bezpečnosti.

„Vychádzali sme z toho, aké sú roly v kybernetickej bezpečnosti a koľko pracovných miest je nutných v organizáciach rôznych typov,“ vysvetľuje Ivan Makatura generálny riaditeľ Kompetenčného centra. „Požadovaný počet zamestnancov v kybernetickej bezpečnosti na Slovensku je takmer dvadsaťtisíc.”

U prevádzkovateľov základnej služby je potrebných viac ako dvanásť tisíc pracovných miest v kybernetickej bezpečnosti, v stredných podnikoch dvetisíc sedemsto a vo verejnej správe ďalšie dve tisícky.

Prax na Slovensku čiastočne rieši tento nedostatok bezpečnostných odborníkov rekvalifikáciou alebo špecializáciou profesionálov z príbuzných odborov.

„V dohľadnej dobe sa tento bolestivý nedostatok dá riešiť vzdelávaním dospelých,“ hovorí Ivan Makatura. Doplnková kvalifikácia je ťažiskovo zameraná najmä pre IT profesionálov v oblastiach ako je právo, alebo riadenie procesov. Dlhodobým riešením je výrazné zvýšenie akreditovaných vysokoškolských programov.


Prečítaj si tiež: HP Instant Ink môžete získať na 3 mesiace zadarmo


Medzi kľúčové hrozby, ktorým bude Európska únia čeliť v roku 2023, patria ransomvérové útoky, čiže zašifrovanie systémov a následné vydieranie, distribúcia škodlivého softvéru a kampane na báze sociálneho inžinierstva. Ako uvádza správa Agentúry EÚ pre kybernetickú bezpečnosť ENISA, potenciálny rast hrozieb ovplyvňuje rusko-ukrajinský konflikt, profesionalizácia ekosystému kybernetického zločinu a využívanie umelej inteligencie v tejto oblasti.

Agentúra ENISA zároveň varuje pred poklesom investícií do kybernetickej bezpečnosti a upozorňuje na nedostatok profesionálov v tejto oblasti. Nová smernica EU pre sieťovú a informačnú bezpečnosť NIS2,  ktorá nadobudla platnosť koncom roka 2022, naliehavý nedostatok profesionálov ešte viacej podčiarkuje.


Potrebnú kvalifikáciu získaš napríklad v takýchto hrách: Adrenalín v kybernetickej bezpečnosti je zvyčajný jav


Počínajúc rokom 2021 je povinnosťou členských štátov EU zriadiť národné koordinačné centrum, ktoré je súčasťou európskej siete pod kuratelou Európskeho centra odvetvových, technologických a výskumných kompetencií.

V Slovenskej republike má štatút národného koordinačného centra podľa zákona Kompetenčné a certifikačné centrum kybernetickej bezpečnosti. Medzi jeho úlohy patrí aj identifikácia a riešenie profesionálnych výziev v jednotlivých odvetviach a podpora komunity kybernetickej bezpečnosti.

Zdroj: TS


Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár