TEST: Samsung Galaxy Z Fold4 – ohybný telefón, ktorý má štýl

TEST: Samsung Galaxy Z Fold4 - ohybný telefón, ktorý má štýl

Telefóny s ohybným displejom sme dlho očakávali a po ich príchode nasledovalo vlažné privítanie. Používatelia sa obávajú negatív a tak sme sa pozreli na to, či sú tieto obavy opodstatnené. Otestovali sme niekoľko modelov a začneme smartfónom Samsung Galaxy Z Fold4

Elegantné vyhotovenie a robustná konštrukcia

Prístroj nepatrí medzi najľahšie, má takmer 300 gramov, no na druhej strane treba zdôrazniť, že má veľký vnútorný displej a vonkajší prakticky na úrovni ďalšieho smartfónu. Okrem toho robustná kovová konštrukcia zabezpečí, že sa vám telefón nezlomí v ruke ako slaná tyčinka po prežúrovanej noci.

K dispozícii sú štyri farebné verzie, my sme testovali sivozelenú a považujeme ju za elegantnú voľbu.

Pánt pri tejto generácii pôsobí odolným dojmom a aj keď na otestovanie množstva otvorení a zatvorení nemáme čas, veríme, že vydrží roky.

Čo by chcelo zlepšiť, je vystupujúca časť okolo objektívov hlavného fotoaparátu. Pri takomto hrubom zariadení by to mohol výrobca vyriešiť inak. Takisto umiestnenie tlačidla napájania by mohlo byť posunuté, keďže pri otváraní ho často omylom stlačíme.

Fotoaparát by mohol byť o čosi viac zapustený do tela telefónu

Skúsenosti z testovania

Treba povedať, že Z Fold4 je krásny kompromis medzi tabletom a telefónom. Vnútorný displej je takmer štvorcový, čo trochu vadí, ak si chcete pozrieť video vo formáte 16:9. Dá sa však prstami natiahnuť a displej je predsa len obdĺžnik, takže sa netreba obávať.

Keď si pozriete najnovšiu epizódu Wednesday alebo svoj obľúbený film pre dospelých so šťastným koncom, stačí telefón zaklapnúť a je z neho klasika.

TEST: Samsung Galaxy Z Fold4 - ohybný telefón, ktorý má štýl

Vonkajší displej je skutočne len o trošku užší ako bežný smartfón, takže ho možno využívať úplne normálne. Navyše je rovnako 120 Hz AMOLED ako ten vnútorný, takže neprichádzate ani o obrazovú kvalitu.


Prečítaj si tiež: Čoskoro vraj budeš môcť hovoriť so svojou mŕtvou matkou. Digitálna nesmrteľnosť sa blíži vďaka ChatGPT


Veľký priestor vnútorného displeja je zase ideálny na spustenie viacerých apiek naraz. Takže si prídu na svoje aj tí, čo si trebárs pustia hudbu zo Spotify, pritom prehliadajú sociálne siete a zatiaľ im hrá video.

TEST: Samsung Galaxy Z Fold4 - ohybný telefón, ktorý má štýl

Navyše je tu podpora ovládania dotykovým perom. Aj keď treba zdôrazniť, že nie je súčasťou balenia, kupuje sa spolu s puzdrom a nie je práve najlacnejšie. Sú to preto takpovediac povinné výdavky navyše, pretože takýto telefón bez ochrany nechá asi málokto, takže je rozumné priplatiť si a dokúpiť treba aj nabíjačku.

TEST: Samsung Galaxy Z Fold4 - ohybný telefón, ktorý má štýl

Trochu sa nám nepozdáva umiestnenie tlačidla napájania, ktoré sme si veľmi často nechtiac stláčali pri otváraní telefónu. Stačilo by ho mierne posunúť. Ani samotné otváranie nie je celkom jednoduché a treba si naň nájsť svoj spôsob.

Parádne parametre Fold4

Ťažko povedať, prečo výrobca oficiálne neuvádza typ procesora. Nie je žiadne tajomstvo, že ide o Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 a ten je stále jeden z najvýkonnejších na trhu. Takže dodáva telefónu dostatok výkonu na hry, alebo akúkoľvek inú činnosť vrátane multitaskingu.

TEST: Samsung Galaxy Z Fold4 - ohybný telefón, ktorý má štýl

Úložný priestor je dostupný v dvoch variantoch.

Či si zvolíte 256 alebo 512-gigabajtovú verziu, malo by to stačiť. Aj keď je pravda, že ak začnete natáčať videá v rozlíšení 8K (24 fps), tak sa úložisko bude strácať rýchlosťou slovenského politika, ktorého vyzvali vravieť pravdu.

To isté platí aj o rozlíšení 4K pri 60 fps, ktoré tento model zvláda, takže ak vám to peňaženka dovolí, siahnite radšej po väčšom úložisku.


Možno ťa zaujme: Rolls-Royce chce ľudí dopraviť na Mars v priebehu dní


Fotoaparáty na úrovni a slušná výdrž

Potešila nás hlavne kvalita zadného fotoaparátu, ktorá je na úrovni vlajkovej lode. Navyše je tu možno využiť veľkú plochu vnútorného displeja, vďaka čomu vidno už pri fotení oveľa viac detailov, ako pri fotení bežným mobilom.

TEST: Samsung Galaxy Z Fold4 - ohybný telefón, ktorý má štýl
Takto fotí Fold4 pri rozlíšení 50MP. Záber má až 13MB

Fold4 má v skutočnosti až tri foťáky, keďže jeden je vzadu, jeden vo vnútornom displeji a ďalší vo vonkajšom displeji. Predné nie sú kvalitou ideálne, no môže byť. Ten vo vnútornom má navyše zaujímavú schopnosť ukrývania sa pred zrakom používateľa. Na bielom pozadí sa zakryje bielou mriežkou, aby čo najmenej rušil celkový obraz takmer 8-palcového zariadenia.

Predel v strede pri vypnutom displeji trochu vidno. Pri zapnutom takmer vôbec

Napokon sme spokojní aj s výdržou v prevádzke na batériu. Nabíjanie trvá asi hodinu a štvrť, pričom výdrž pri normálnom používaní je nad úrovňou jedného dňa. To je pri takomto výkonnom zariadení a s takýmito displejmi viac ako dobrý výsledok.

Verdikt Samsung Galaxy Z Fold4

Celkovo sa nám Fold4 nesmierne páči. Ide o dokonalý hybrid medzi telefónom a tabletom bez toho, aby človek musel obetovať pohodlie. Čo budete musieť obetovať, je pomerne mastná suma peňazí, dostanete však asi najlepší telefón s ohybným displejom na našom trhu. Páči sa nám, že výrobca nerobil kompromisy v ničom.

Predný displej je rovnako kvalitný ako vnútorný a kvalitou oplývajú aj fotoaparáty. Po zhliadnutí konštrukcie pántov konštatujeme, že je síce zložitá (vo vnútri), no pôsobí mimoriadne robustným dojmom a tak bude mať pred sebou určite množstvo rokov fungovania. Navyše nechýba certifikácia IPx8, takže je celý telefón vrátane pántov odolný proti polhodinovému ponoreniu do jeden a pol metra hlbokej vody.

Hodnotenie: 88%

TechGuru SK/CZ - ocenenie dobrý produkt

Ocenenie udeľujeme hlavne za skvelo zvládnuté vyhotovenie tabletofónu 🙂

Výhody:

  • elegantné vyhotovenie
  • robustná konštrukcia
  • možnosť ovládania perom
  • vysoký výkon
  • štedré úložiská
  • kvalitný a priestranný vnútorný displej
  • vonkajší displej hodný samostatného smartfónu
  • dobrý hlavný fotoaparát

Nevýhody:

  • trochu nešikovné otváranie
  • predné foťáky nie sú špičkové
  • nabíjačka, obal ani pero nie sú súčasťou balenia
  • vysoká hmotnosť
  • vysoká cena

Cena: 

12 GB/ 256 GB: 1 799
12 GB/ 512 GB: 1 919

Smartfón Galaxy Z Fold4 na test poskytla spoločnosť Samsung.


Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár