Relatívne nové MacBooky vo veľkom končia v odpade. Prečo?

Relatívne nové MacBooky vo veľkom končia v odpade. Prečo?

Pri prvom pohľade by sme mohli povedať, že ide o chybu, ktorú urobila firma Apple. V skutočnosti však ide skôr o výhodu, ktorú MacBooky majú a chyba je len na strane majiteľov

Okrídlené „to nie je bug, ale funkcia“ v tomto prípade určite platí. Relatívne nové MacBooky vo veľkom putujú na recykláciu pre neprelomiteľnosť šifrovania bezpečnostných funkcií.

Čo sa to deje?

Firmy, ktoré sa venujú recyklácii počítač z druhej ruky nedokážu odomknúť a všetko je to len o nedbanlivosti pôvodného majiteľa. Stačilo by, aby pred predajom odomkol jeho aktivačný zámok.

Bezpečnostný čip T2 od Apple bol predstavený verejnosti v roku 2018 a zabezpečuje, že notebook nie je použiteľný pre nikoho iného, ako jeho majiteľa. Z iPhonov a iPadov je tento postup známy už dávnejšie, v MacBookoch si však majitelia ešte iba zvykajú. Už v roku 2020 na tento problém upozornil server Motherboard.


Prečítaj si tiež: Tieto spotrebiče musíte vymeniť, ak chcete ušetriť peniaze za energie


T2 bol považovaný za neprelomiteľný, aj keď niektorí tvrdia, že ho dokážu heknúť. Čerešnička na torte je, že aktivačný zámok v čipoch M1 a M2 je vraj ešte náročnejší a to vravia tí ístí ľudia, čo údajne prelomili aktivačný zámok T2. Recyklátori teda vo veľkom likvidujú základné dosky v takto zamknutých zariadeniach a zvyšok sa predáva na súčiastky.

Veľa firiem má pritom 3-ročný cyklus obmeny zariadení, takže MacBooky z rokov 2018/2019 práve prichádzajú na rad.

Riešenie nie je žiadna veda

Riešenie je pomerne jednoduché. Ak kupujete použitý MacBook, požiadajte predošlého majiteľa, aby deaktivoval aktivačný zámok a funkcie na lokalizáciu pre prípad krádeže zariadenia.

Ak ste ajťák vo firme či inštitúcii, kde sa takéto problémy riešia, treba inštruovať zamestnancov, aby pred odovzdaním zariadenie odomkli. Lebo inak skončí ako nesmierne drahá zarážka pod dvere…

Ak už dôjde k situácii, že počítač je uzamknutý a nie je možné kontaktovať pôvodného majiteľa. Apple umožňuje požiadať o odomknutie, pričom sám výrobca požiada pôvodného majiteľa o súhlas. Ak sa do 30 dní nevyjadrí, zariadenie sa autoamticky odomkne.


Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár