VIDEO: Robot Atlas už môže pomáhať na stavbe

VIDEO: Robot Atlas už môže pomáhať na stavbe

Už sme ho videli robiť saltá a kvalitnejší parkour než niektorí ľudia. Dvojnohý robot Atlas od Boston Dynamics najnovšie zvláda už aj prenášanie či hádzanie bremien

Roboti sa neustále približujú ľudským schopnostiam a s pohľadom na umelú inteligenciu ako ChatGPT možno trochu zamrazí pri predstave, keby sa tieto výdobytky spojili do jedného inteligentného svižného dvojnohého relatívne samostatného stvorenia.

Atlas má zatiaľ na každej ruke jeden pevný a jeden pohyblivý prst, čo mu na začiatok na uchopenie bremien stačí. Dizajnéri dali robotovi ruky, ktoré by mali byť schopné uchopiť aj ťažké predmety, pričom on sám váži 85 kilogramov, takže asi ako priemerný dospelý muž.

Treba však zdôrazniť, že na rozdiel od robota Optimus, ktorého sa chystá vyrábať Elon Musk vo svojej automobilke Tesla, Atlas je výskumný projekt a nie je určený na komerčný predaj. Napriek tomu však púta pozornosť verejnosti dlhodobo rôznymi prezentačnými videami, na ktorých sú jeho pohyby skutočne pôsobivé.


Prečítaj si tiež: Vivo má valentínske zľavy na telefóny


Spoločnosť Boston Dynamics, ktorú preslávil nielen Atlas ale aj ďalšie robotické stvorenia ako Spot či BigDog, aktuálne patrí z 80 percent automobilke Hyundai, ktorá firmu odkúpila za 880 miliónov dolárov na konci roka 2020. Minulý rok firma podpísala vyhlásenie, že svojich pokročilých robotov nemieni premieňať na zbrane.


Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár