TEST: Motorola Razr 2022. Vyklápačka s ohybným 144 Hz displejom

TEST: Motorola Razr 2022. Vyklápačka s ohybným 144 Hz displejom

Moderná Motorola Razr 2022 je akousi novodobou poctou pôvodnému Razru. V dnešných časoch však už nepotrebuje fyzickú klávesnicu a stačí ohybný displej. Boli sme zvedaví, či ide o dôstojnú prerábku klasiky

Ohybný vnútorný a plnohodnotný predný displej

Vďaka ohybnému displeju patrí Razr cenovo medzi prémiovky, ale zároveň svojmu majiteľovi dodáva štýl. Na otázku „Čo to máš?“ budete odpovedať často, keďže ohybné displeje stále nie sú samozrejmosťou a Motorola sa v tomto prípade celkom slušne vytiahla.

Myslíme tým napríklad prítomnosť predného displeja, ktorý vám poslúži, keď je telefón v zaklapnutom stave. Ide o takmer plnohodnotný displej (ikony apiek si tam treba nastaviť osobitne) a od vnútroného sa funkčne líši iba mierne, umožňuje napríklad aj fotenie selfíčiek bez otvorenia celého zariadenia.

Aplikácie tiež potrebujú povolenie na zobrazovanie obsahu na ňom, zrejme aby sa vám nahé fotky od kamošky nezobrazili bez varovania, no potom si už pokojne môžete trebárs aj pozrieť video na YouTube.

TEST: Motorola Razr 2022. Vyklápačka s ohybným 144 Hz displejom

Na pravej strane telefónu v tlačidle napájania je zabudovaná čítačka odtlačkov prstov a je možné použiť aj identifikáciu tvárou. Oboje sú v podstate štandardné riešenia. Oproti klasickým smartfónom je neštandardné iba to, že máte dva predné foťáky.

144 Hz displej a výkonný procesor

Na rozdiel od konkurencie si možno Razr 2022 zaobstarať len v jednej verzii – čierna farba a kombinácia 8 GB RAM /256 GB úložisko. Našťastie sú to dobre zvolené kapacity a tak je jedno, že neexistujú ďalšie verzie.

Takisto procesor Snapdragon 8+ Gen 1 od Qualcommu je momentálne jeden z najvýkonnejších na trhu, takže dáva telefónu dostatočný výkon na všetko potrebné a je to aj v praxi cítiť.


Prečítaj si tiež: Motorola má špeciálnu edíciu edge 30 fusion v Pantone farbe roka 2023, Viva Magenta


Vnútorný displej má uhlopriečku 6,7″, takže poskytuje plochu ako klasický smartfón. Jeho výhoda tkvie v 144-hertzovej obnovovacej frekvencii, ktorá mu dáva vysokú plynulosť pohybu videa, hier, ale aj priamo aplikácií a systému. Ťažko sa to popisuje slovami, treba to vidieť. Na okraj poznamenáme, že rozdiel medzi 120 a 144 Hz displejom nie je až taký významný.

Vonkajší displej nie je žiadna výkladná skriňa. Má 2,7″ a 60 Hz, no na použitie, kedy by bolo nepraktické Razr vyklopiť, úplne stačí.

Skúsenosti z testovania

Operačný systém je Android 12 a opäť porovnáme s konkurenciou – aktualizácia na 13ku nie je k dispozícii. Či je to výrazná nevýhoda je asi vysoko individuálne, podľa toho, ktoré funkcie a novinky sú pre vás podstatné. Nám to pri testovaní nevadilo.

TEST: Motorola Razr 2022. Vyklápačka s ohybným 144 Hz displejom

Treba povedať, že vnútorný displej je dostatočne široký a má krásne ostrý obraz. Stredná časť, kde sa displej ohýba, je dobre zvládnutá a nie je ju prakticky vidno.


Bude ťa zaujímať: TEST: Samsung Galaxy Z Fold4 – ohybný telefón, ktorý má štýl


Samotné pánty pôsobia tak trochu zraniteľne voči prachu, no do určitej miery sú odolné proti nečistotám aj vode podľa protokolu IP52. Na nejaké potápačské eskapády to nie je, ale ofŕkania vodou sa zrejme netreba obávať.

Hmotnosť približne 200 gramov sa nám zdala primeraná, no výhradu máme voči spodnej zadnej strane telefónu. Je veľmi hladká a v ruke sa ľahko šmykne, čo pri telefóne tejto cenovej kategórie určite nechcete. Trochu to zmierňuje priložený obal, no chcelo by to ešte viac zdrsniť.

Nadšení sme neboli z pomerne málo pevnej konštrukcie založenej na hliníkovom ráme (pánty sú z nehrdzavejúcej ocele).

Kvalitné fotoaparáty sú silnou stránkou modelu Razr

Veľkú chválu si od nás zaslúžia všetky tri fotoaparáty. Zadný dokáže zachytiť realistické farby, presné detaily a nerobí mu problém ani nočná fotografia s nedostatkom svetla.

TEST: Motorola Razr 2022. Vyklápačka s ohybným 144 Hz displejom
Večerná fotografia je zvládnutá veľmi dobre. Žiadne rozmazanie či rušivý šum
Tie roztrhané záclony si nevšímajte… Je to jeho obľúbené miestečko

Čo sa týka videa, zadným fotoaparátom ho nasnímate maximálne v 8K pri 30 fps alebo 4K pri 60 fps, čo drží krok s aktuálnymi trendmi. Predné foťáky zvládnu FullHD a 30 resp. 60 fps. Kvalita ich výstupu pri fotení je pritom až prekvapivo vysoká.

Zadný foťák dobre zvládne aj makrofotografiu (kvet lopatkovca)

Verdikt Motorola Razr 2022

Nový Razr sa nám páčil hlavne pre priestranný, ostrý 144 Hz ohybný displej. Výborne je však zvládnutý aj z ďalších aspektov a okrem výkonného procesora nesklame ani ostatnými parametrami. Predný displej je trochu stiesnený, no na druhej strane takmer plnohodnotný. Pochválime aj kvalitné fotoaparáty a vytkneme hladký zadný kryt. Takisto konštrukcia by mohla byť o kvapku pevnejšia, no na druhej strane je pomerne ľahká a jednoducho ju zaklapnete jednou rukou, čo pri ohybných mobiloch nie je celkom samozrejmosť.

Hodnotenie: 92%

Ocenenie TOP Produkt

Ocenenie udeľujeme hlavne za vynikajúci displej

Výhody:

  • kvalitný 144 Hz displej
  • dobré parametre a vysoký výkon
  • takmer plnohodnotný predný displej
  • kvalitné fotoaparáty vpredu aj vzadu
  • elegantné vyhotovenie
  • odolnosť podľa IP52

Nevýhody:

  • malý predný 60 Hz displej
  • šmykľavý zadný kryt
  • konštrukcia mohla byť o čosi pevnejšia

Cena: 1 109 € / 27 000 Kč 

Smartfón Razr 2022 na test poskytla spoločnosť Motorola.


Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár