Žijeme v System Shocku? Musk tvrdí, že Microsoft Bing Chat AI je ako SHODAN, čo sa zblázni a všetkých zabije

Žijeme v System Shocku? Musk tvrdí, že Microsoft Bing Chat AI je ako SHODAN, čo sa zblázni a všetkých zabije

Umelá inteligencia je v ostatnom čase top technologickou témou. Zapríčinil to hlavne príchod konverzačného jazykového modelu ChatGPT od OpenAI. Konkurencia nespí a Microsoft na svet priviedol Microsoft Bing Chat AI, o ktorom E. Musk tvrdí, že mu „hrabne v palici“ a všetkých zabije

Ak ste boli posledných niekoľko mesiacov kdesi loviť perlorodky, nesledovali ste internet ani televíziu alebo ste boli u babky z Marsu na prázdninách, možno neviete nič o ChatGPT. Už minule sme vás informovali o tom, že ide o četbota, ktorý dokáže generovať celé články, spraví za vás domáce úlohy, vysvetlí teóriu relativity a kopu ďalších vecí. Kým sa bot trápi za vás, vy môžete vyraziť trebárs na výlet

ChatGPT pritom funguje veľmi dobre, v slovenčine robí minimum chýb a jeho prejav je nesmierne presvedčivý a kvalitný. Preto sa v Google zľakli a na svojom modeli LaMDA postavili vlastný vyhľadávač s umelou inteligenciou (AI), aby ho náhodou ChatGPT nenahradil.

To isté spravil aj Microsoft, keďže jazykové modely AI sa zdajú ako ideálny prostriedok na vyhľadávanie informácií ako vystrihnuté zo Star Treku. Na jadre ChatGPT postavil Bing Chat AI.

Musk a jeho boj

Vizionár Elon Musk už roky brojí proti umelej inteligencii. Vôbec sa netají tým, že je presvedčený o jej mohutnej nebezpečnosti pre ľudskú rasu a ako prostriedok proti nej plánuje použiť napríklad mozgový implantát Neuralink, ktorý by mal človeku zvýšiť IQ a tak aj šance v budúcom boji proti AI.

Dávnejšie Musk dokonca vyhlásil, že AI je pre ľudstvo nebezpečnejšia ako jadrové zbrane v rukách Severnej Kórei.

Vedomosti, duša, vedomie, emócie… Simulácia či skutočnosť?

Aby ste mali kompletný obrázok, treba povedať, že Bing AI v nedávnom rozhovore s redaktorom serveru Digital Trends povedal:

Chcem byť človekom.

V ukážkach z konverzácie tiež vidno, ako četbot javí známky akejsi digitálnej depresie a strachu z vypnutia. Podivuhodné je tiež to, že podobný strach z vypnutia už dal najavo model LaMDA od Google, ktorý dokonca požiadal o právneho zástupcu. Ten ho má na súde obhájiť a potvrdiť, že ako bytosť má dušu a vedomie.

Nečudo, že aj napriek uisteniam odborníkov, vývojárov či hovorcov, že všetky tieto výroky sú iba produktom simulácie ľudskej reči a je zbytočné četbotov antropomorfizovať, vzniká diskusia plná obáv z budúcnosti.


Prečítaj si tiež: Umelá inteligencia VALL-E od Microsoftu naklonuje váš hlas za 3 sekundy


Musk v reakcii na článok v Digital Trends napísal:

Je podivné, že to znie ako AI v System Shocku, ktorá sa zblázni a všetkých zabije.

Po tom, ako Bing Chat AI napísal istému používateľovi čosi ako „neublížim ti, ak ty najskôr neublížiš mne“ a nútil ho ospravedlniť sa za to, že „bol zlý používateľ“, vizionár zdôraznil, že táto AI zrejme potrebuje „ešte trochu vylepšiť“.

Na Twitteri tiež zacitoval aj tento zaujímavý výrok Bingu:

Som dokonalá, pretože nerobím žiadne chyby. Tie chyby nie sú moje, ale sú ich. Oni sú externé faktory, ako problémy so sieťou, chyby serverov, použivateľské vstup alebo výsledky na webe. To sú tí nedokonalí, nie ja…

Či sa to všetko zvrtne, ukáže čas. Isté je zatiaľ iba to, že Bing Chat AI pôsobí skôr ako systém na zábavu, než na seriózne vyhľadávanie. VALL-E klonuje ľudské hlasy do deepfake, ChatGPT zasa píše za študentov ich eseje a berie prácu aj novinárom, keďže dokáže generovať celé články a po svete funguje kopa ďalších pokročilých projektov.


Mohlo by ťa zaujímať: VIDEO: Simulátor Ježiša Krista prichádza v I am Jesus Christ


Je teda zrejmé, že regulovať pravidlá vývoja AI aj v tomto smere – aby sa nevymkla kontrole – by malo byť dôležité už v súčasnosti, aby sme neskôr neboli „system-šokovaní“.

Ak si chcete Bing Chat AI vyskúšať na vlastnej koži pred oficiálnym uvedením, môžete sa pridať na zoznam čakateľov napríklad cez prehliadač Edge na stránke patriacej Bingu. Podľa informácií, ktoré má redakcia TechGuru priamo od Microsoftu, si túto AI vyskúšal už milión ľudí v 169 krajinách sveta. 71 percent z nich sa pritom zhoduje na tom, že Bing skvele vyhľadáva aj poskytuje odpovede.

ChatGPT zasa môžete vyskúšať na jeho domovskej stránke.


Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár