TEST: Vlajkový Xiaomi 13 zajtra vstupuje na trh a nie je to iba fotomobil

Smartfón Xiaomi 13 sme mali možnosť otestovať skôr, než príde na náš trh. Nová vlajková loď značky nás láka elegantným dizajnom, 120 Hz displejom a parádnym foťákom Leica

Elegatný dizajn čosi pripomína

Pri prvom uchopení si možno všimnúť, že je telefón o čosi menší oproti dnes v podstate štandarným rozmerom. Niekomu to môže vyhovovať, niekomu nie a ten môže siahnuť po variante Pro alebo Lite, pretože oba sú o čosi väčšie.

Určite sa však každému zapáči elegantná konštrukcia, ktorá v sebe snúbi sklenú zadnú časť a chrómovo lesklé kovové boky. Už sme naznačili, že nám model čosi pripomína a asi si to všimnete aj na fotkách. Áno, okrem iného aj zaoblením rohov pripomína jabĺčkové telefóny, čo však pri Xiaomi nie je žiadna novinka.

Exkluzívny TEST: vlajkový Xiaomi 13 práve dnes vstupuje na trh a nie je to iba fotomobil

Vôbec nám to nevadilo a telefón v jemnej zelenej Flora Green na nás zapôsobil nesmierne esteticky. Dobre sa drží v ruke, no aj tak to chce ochranný obal a celkovo sa Xiaomi 13 asi viac hodí do jemnejších dlaní. Ten, kto má „mohutnejšie laby“ bude pravdepodobne chcieť čosi mierne väčšie.

Trochu zraniteľne pôsobí výrazne vypuklý ostrovček objektívov zadného fotoaparátu. Na druhej strane sa v ňom skrýva teleobjektív, takže je to pochopiteľné.

Pochválime mimoriadne tenké rámiky displeja a hmotnosť pod 200 gramov (presne 194 g, overili sme to, výrobca uvádza 189 g).

Parádne parametre

K parádnemu dizajnu patria aj parádne parametre.

V tomto prípade to platí a v Xiaomi do modelu 13 vložili najnovší a najvýkonnejší procesor od Qualcommu – Snapdragon 8 Gen 2. K nemu telefón dostal do vienka 8 GB RAM (v niektorých krajinách až 12 GB ako mal náš testovací kus), čo je viac ako dosť.

Úložisko s kapacitou 256 GB sa určite hodí nielen na hry, ktoré telefón zvláda s prehľadom, ale aj na videá, ktoré môžete natáčať v 8K pri 24 fps alebo v 4K 60 fps.

Xiaomi 13
V telefóne nájdete herný režim na zvýšenie výkonu. Má aj možnosť zvýšenia za cenu výdrže batérie

Oboje je aktuálny štandard a vyrovná sa konkurencii. Treba však pamätať na to, že Xiaomi to všetko zvláda s o čosi nižšou cenovkou, aj keď nie až tak zásadne, ako by sme považovali za vhodné. V skutočnosti je nový rad relatívne drahý až na model Xiaomi 13 Lite, ktorý má stáť približne 500 €.

Nesklamal nás 120-hertzový 6,36-palcový AMOLED displej s rozlíšením 2 400 x 1 080 bodov. Plynulý je pohyb v systéme, animácie v hrách aj v aplikáciách.

Fotomobil pre každého

Pri fototoaparáte Leica nás, pochopiteľne, ešte viac zaujímala výstupná kvalita fotiek. Celkovo sme boli spokojní a maximum, čo z Xiaomi 13 vyrazíte, je 50 MP. Takéto fotky sú pekne ostré, detailné a po priblížení vidno, že ich umelá inteligencia trošku upravuje, aby boli hrany a prechody jemnejšie. Výsledok potom vyzerá príjemne:

Exkluzívny TEST: vlajkový Xiaomi 13 práve dnes vstupuje na trh a nie je to iba fotomobil

Keďže je v modeli zabudovaný teleobjektív, makrosenzor tu už nenájdete a podľa nás by fotenie zblízka mohlo byť o čosi lepšie. Na druhej strane potešilo množstvo funkcií napríklad aj na manuálne nastavovanie parametrov pre tých, čo sú dostatočne zdatní na profi fotenie.

Na svoje si prídu dokonca aj videoblogeri, na ktorých sa myslelo a nájdu tu pre seba nejaké funkcie a filtre.

Predný 32 MP foťák takpovediac nezostal vzadu a nechýba mu podpora HDR či efektu bokeh. Obdivuhodná je aj úroveň, s akou sa vyrovnáva s protisvetlom, ak sa napríklad vyfotíte pred slnkom zaliatym oknom. Telefón s takýmto protisvetlom nemá žiadny problém a výsledné selfíčko je jedným slovom vynikajúce.

Vysoká odolnosť a nabíjanie

Model je odolný proti prachu a vode podľa protokolu IP68, čo je najvyššie hodnotenie pre bežné zariadenia. Displej chráni Corning Gorilla Glass 5, aj keď v tejto kategórii si naň asi každý nalepí ešte nejaké ochranné sklíčko navyše.

Batéria má kapacitu 4 500 mAh a Xiaomi 13 s ňou vydrží približne deň, čo je štandard. Keby ste chceli model, ktorý nabijete za 20 minút, budete musieť siahnuť po variante 13 Pro, ktorý podporuje 120 W HyperCharge nabíjačku, testovaný variant má 67-wattovú.

Verdikt Xiaomi 13

Objektívne a bez mučenia sa priznáme, že Xiaomi 13 bol pre nás jeden z tých prípadov, keď sa vám smartfón natoľko páči, že zúfalo hľadáte čosi, čo by ste mu vytkli, aby vás neobvinili, že ste „fanboy“. Žiadny telefón predsa nie je dokonalý, no v tomto prípade sme našli len zopár drobností. Trošku menšie vyhotovenie môže byť pre niekoho výhoda a pre niekoho nevýhoda. V niektorých aspektoch neprehľadné rozhranie aplikácie fotoaparátu zase nie je až taká hrozná vec.

A teraz pozitíva – vysoký výkon, výborné foťáky (oba), kvalitný displej, skvelý zvuk, vynikajúce parametre a príťažlivý dizajn. Výsledkom je perfektná vlajková loď, aj keď mohla byť o čosi lacnejšia. Čo viac si želať?

Hodnotenie: 93%

Ocenenie TOP Produkt

Ocenenie udeľujeme za celkovú vyváženosť všetkých aspektov

Výhody:

  • elegantný dizajn
  • výkonný procesor a kopa RAM
  • dostatočne vysoký výkon na všetko
  • výborný foťák Leica
  • profesionálny režim fotenia
  • odolnosť podľa IP68
  • kvalitný zvuk

Nevýhody:

  • trošku neprehľadná apka foťáku
  • makrofotenie by mohlo byť o čosi lepšie
  • pre niekoho veľkosť telefónu
  • cena mohla byť nižšia

Cena: Xiaomi 13 8GB / 256 GB: 999 eur (v predpredaji od 27. 2., oficiálne od 13.3.)

Ak si telefón zaobstaráte v predpredaji, zadarmo dostanete ďalší telefón Xiaomi Redmi A1.

Smartfón Xiaomi 13 na test poskytla spoločnosť Xiaomi.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Komentárov: 2

  1. Jirka hovorí: Odpovedať

    Pěkně napsaná recenze. Rozhodně smysluplná, kde se budoucí zákazník zcela jistě dozví vše potřebné…

    1. Peter Vnuk hovorí: Odpovedať

      Vďaka, Jirko, to sa teším 🙂

Pridaj komentár