Elon Musk chce umelú inteligenciu, ktorá nebude woke a cenzurovaná ako ChatGPT

Elon Musk chce umelú inteligenciu, ktorá nebude woke a cenzurovaná ako ChatGPT

Bývalý najbohatší človek sveta (o tento titul prišiel, pravdepodobne dočasne) začína pracovať na vývoji umelej inteligencie, ktorá nebude natoľko woke ako populárny ChatGPT

Umelá inteligencia (AI) je vo svete technológií aktuálne na popredných miestach v prepieraných témach. Ako sa môžete aj sami presvedčiť, jazykový model ChatGPT od OpenAI, ktorý to všetko odštartoval, je vždy veľmi korektný.


Súvisiaci článok: Čoskoro vraj budeš môcť hovoriť so svojou mŕtvou matkou. Digitálna nesmrteľnosť sa blíži vďaka ChatGPT


Napíše vám esej či naprogramuje kód, ale neznesie vulgarizmy, akékoľvek náznaky slovných útokov, o celebritách sa veľmi nechce ani rozprávať, vo všetkom sa snaží byť čo najkorektnejší a čo najviac woke (prebudený, bdelý, politicky korektný atď.).

S tým Musk nesúhlasí a považuje to za formu cenzúry, takže oznámil vývoj vlastnej konkurenčnej umelej inteligencie, ktorá bude hovoriť slobodne.

Musí to byť inak, po „Muskovsky“

Po tom, ako vizionár už roky bije na poplach v strachu, že neregulovaná AI bude pre ľudstvo väčšou katastrofou než jadrové zbrane, to vyznieva dosť ironicky, že práve on chce neregulovanú AI. Zrejme to však myslí tak trochu inak a ide mu o slobodu slova a nie činov.

Podľa serveru The Information už šéf automobilky Tesla v súčasnosti najíma pracovníkov schopných na takejto AI pracovať. Na túto tému už prebehla diskusia s Igorom Babuschkinom, ktorý donedávna pracoval na podobných projektoch v Alphabet (matka Google).


Prečítaj si tiež: Techtopia: ROZPRÁVKA, ktorú napísala umelá inteligencia ChatGPT pre fanúšikov TechGuru


Musk sa s Babuschkinom dohodli na tom, že poskladajú tím, ktorý sa bude zameriavať na výskum AI. Projekt je zatiaľ údajne v ranom štádiu, ešte nemá stanovené konkrétne ciele či produkty a Babuschkin sa oficiálne k miliardárovi v tejto chvíli nepridal.

Mimochodom, Elon Musk bol spoluzakladateľom OpenAI v roku 2015, no firmu opustil o tri roky neskôr. V súčasnosti kritizuje kroky OpenAI, ktorá do ChatGPT zabudovala bezpečnostné funkcie proti urážaniu používateľov.


Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár