YouTube plánuje účtovať peniaze za vyššiu kvalitu obrazu

YouTube plánuje účtovať peniaze za vyššiu kvalitu obrazu

Nedávno sme mali na našej facebookovej fanpage debatu o tom, či sa oplatí YouTube Premium. Toto bude ďalšia možnosť na zváženie

YouTube potvrdzuje, že testuje pre predplatiteľov služby Premium novú funkciu, ktorá umožní sledovať videá vo vyššej kvalite. Konkrétne má ísť o vyšší bitrate a už teraz niektorí diváci (vraj ide o malú skupinu) môžu nájsť túto možnosť pod názvom 1080p Premium. Upozornili na to používatelia na Reddite.

Kvalita klasického FullHD (1 080p) videa sa nemá zmeniť, 1080p Premium má byť jeho vylepšená verzia, ktorá poskytuje viac informácií na pixel, vďaka čomu divák vníma vyššiu kvalitu zobrazenia.

Ako upozornil portál The Verge, FullHD video s vyšším bitrate a hĺbkou farieb môže byť vnímané ako kvalitnejšie, než video v 4K. Na porovnanie napríklad Blu-ray disk s rozlíšením 1080p dosahuje bitrate do 40 Mbit/s, štandard pre YouTube 1080p je od 8 do 10 Mbit/s, takže rozdiel v kvalite môže byť viditeľný.


Prečítaj si tiež:Elon Musk chce umelú inteligenciu, ktorá nebude woke a cenzurovaná ako ChatGPT


Záleží tiež na kodeku, ktorým je video kódované a akú kvalitu dosahuje pri určitej prenosovej rýchlosti. Služba YouTube zatiaľ nešpecifikovala, aký má biť bitrate 1080p Premium, no možno predpokladať, že bude premenlivý.

Toto nie je prvýkrát, čo YouTube experimentuje s platenými službami a kvalitou. Minulý rok skúsili obmedziť prístup k rozlíšeniu 4K len pre predplatiteľov, no takýto krok sa nestretol práve s nadšením. Diváci tým stratili čosi, čo mali dovtedy zadarmo. V prípade 1080p Premium by však mali iba získať niečo navyše, ak pôvodné 1080p zostane skutočne bez zmien.


Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár