Brigádnikov čakajú ťažké časy. Tento robot zbiera maliny a rozpoznáva zrelosť

Brigádnikov čakajú ťažké časy. Tento robot zbiera maliny a rozpoznáva zrelosť

Myslíte si, že robot nevie rozpoznať, ktorá malina je vhodná na predaj a ktorá nie? Omyl

Robotizácia v poľnohospodárstve nie je žiadna novinka. S rozvojom umelej inteligencie sa však v 21. storočí dostáva na doteraz nevídanú úroveň. Ťažia z nej nielen smartfóny a počítače, ale tiež moderní roboti.

Kríza okolo covid-19 a ukrajinskej vojny spôsobila nedostatok sezónnych pracovníkov v Európe a farmári tak utrpeli vážne straty. Roboti, ktorí zbierajú jablká a podobné tvrdšie plody sú dobré riešenie, no podnikatelia, ktorí pestujú jemné plody ako sú jahody či maliny, to nemajú také ľahké. Stroj musí byť na ich zber skutočne mimoriadne jemný a zároveň musí rozpoznávať zrelosť každého plodu.

Spoločnosť Fieldwork Robotics v roku 2019 ukončila testovanie robota, ktorý dokáže zbierať maliny a odvtedy už niekoľko takýchto robotov komerčne uplatnila.


Bude ťa zaujímať: YouTube plánuje účtovať peniaze za vyššiu kvalitu obrazu


Zariadenie má štyri zberné ramená, ktorými zbiera plody a kombinácia senzorov so softvérom s umelou inteligenciou mu umožňuje úplne samostatný zber bez poškodenia plodov.

Ide teda o dokonalé riešenie nedostatku pracovných síl? Nie celkom.

Roboti od Fieldwork sú síce úplne samostatní, no zatiaľ sú dosť pomalí. Dokážu pozbierať približne kilogram malín za hodinu. Šikovný a skúsený človek pritom dokáže nazbierať až do päť kilogramov za hodinu.


Prečítaj si tiež: V roku 2100 nás obsadí Rakúsko. Predpovedá to umelá inteligencia


Výrobca chce však dosiahnuť o 66 percent vyššiu dennú výťažnosť v porovnaní s človekom nielen zvýšením rýchlosti zberu, ale aj vďaka tomu, že robot nepotrebuje oddych a tak prosto denne nazbiera viac aj pri nižšej rýchlosti.

Takisto chce znížiť výrobné náklady, keďže aktuálne sa cena za robota vyrovná približne platom, ktoré by pestovateľ zaplatil brigádnikom za zber. V roku 2023 by vo Fieldwork chceli predať asi 40 takýchto robotov a naplneniu tohto cieľa má zrejme pomôcť aj spolupráca so spoločnosťou Bosch.


Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár