Závislosť od hier. Ako ovplyvní vaše telo a psychiku?

Nadmerné hranie hier, ktoré možno klasifikovať ako závislosť môže ovplyvniť vaše fyzické aj duševné zdravie a môže spôsobiť permanentné zmeny. Ako konkrétne?

Aj keď sa server CasinoGuardian sústreďuje na informácie o kasínach, tento ich prieskum nás na TechGuru zaujal.

V prvom rade si treba uvedomiť, že nadmerné hranie hier vedie k sedavému spôsobu života, dlhodobému sledovaniu displejov, nedostatku cvičenia a rôznym zlozvykom spojeným s viac či menej závislým hraním videohier. Takže ak to preháňate, koledujete si o civilizačné choroby ako srdcovocievne ochorenia, poruchy zraku či cukrovku. Nie, to nie sú frázy, to je realita.

Koľko hrania je už priveľa?

V roku 2022 bolo na svete viac ako 3,2 miliardy hráčov hier, čo sa takmer zhoduje s číslom, ktoré vyjadruje množstvo celosvetovej populácie v produktívnom veku. Analýza ukázala, že viac ako 3 % z týchto hráčov je chorobne závislých od hier.

To znamená, že už v roku 2022 bolo na svete asi 100 miliónov ľudí závislých od hrania hier. V prvom rade si vyjasníme, že ak hráte hry 2 až 4 hodiny denne, ešte nemusíte trpieť závislosťou.

Uff, ten veľký výdych bolo počuť až sem…

Za závislosť sa považuje prekročenie hranice 60 hodín týždenne, niektorí sú dokonca schopní hrať aj viac ako 100 hodín týždenne (čo má bežný hráč nabehané v Zaklínačovi 3 za 5 rokov).


 

Tiež zaujímavé: Elon Musk chce umelú inteligenciu, ktorá nebude woke a cenzurovaná ako ChatGPT


Odborníci však upozorňujú na to, že čas strávený hraním nie je najspoľahlivejším ukazovateľom závislosti. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zdôrazňuje tieto tri ukazovatele:

  • strata kontroly nad hraním
  • hranie prevažuje nad inými koníčkami a každodennými aktivitami
  • hráč hrá ďalej aj napriek tomu, že pociťuje negatívne vplyvy hrania

Aby bola závislosť označená za patologickú, musia tieto problémy pretrvávať aspoň rok a pri prestávke by mala mať dotyčná osoba abstinenčné príznaky ako úzkosť, podráždenosť či smútok. Ďalšie symptómy sú aj:

  • zlé výsledky v škole/práci, zanedbávanie domácich povinností
  • na dosiahnutie rovnakej radosti treba zvyšovať čas strávený v hrách
  • vzťahy a aktivity, ktoré osobu predtým bavili, teraz zanedbáva
  • využívanie hier ako úniku pred problémami v práci, škole či doma (za tento bod by sme sa s nimi pohádali – pozn.red.)
  • zanedbávanie osobnej hygieny pre dlhodobé hranie
  • neschopnosť prestať či hrať menej
  • zatajovanie pravdy o čase strávenom hraním
  • všeobecné abstinenčné príznaky

Telesné zmeny

Pre závislákov na hrách nie je zvláštne, keď hrajú 10 hodín denne, niekedy aj 15 hodín vkuse. Fyzické následky sedavého spôsobu života však môžu byť veľmi vážne.


Prečítaj si tiež:Brigádnikov čakajú ťažké časy. Tento robot zbiera maliny a rozpoznáva zrelosť


Osoby závislé od hrania (úmyselne zatiaľ nešpecifikujeme pohlavie) zvyčajne necvičia, sú dehydrované, zanedbávajú hygienu a vďaka absencii fyzickej aktivity môže dochádzať až k ochabnutiu svalstva a obezite.

K ďalším následkom patria problémy so zrakom, chronické bolesti krku a chrbta či dokonca zranenia v oblasti zápästí či všeobecne rúk. Patologickými príznakmi sú tiež celková slabosť, nevoľnosti či strata rovnováhy.

Nasledujúce obrázky popisujú fyzické vplyvy závislosti po piatich rokoch nadmerného hrania.

závislosť od hrania hier

závislosť od hrania hier

Zmeny na duševnom zdraví

Upozorníme, že nie každý kto hrá hry a možno ich z pohľadu rodiny a okolia hrá pričasto, je skutočne závislý. Ako sme už spomenuli v úvode, podľa WHO je skutočne závislé iba relatívne malé percento hráčov.

Treba však povedať, že nutkanie hrať sa nezvykne objaviť hneď na začiatku, ale zvyčajne minimálne po roku hrania. Ak po ďalšom roku nie je závislosť od hier liečená, vyvoláva rovnaké následky, ako akékoľvek iné psychické závislosti. V podstate sme ich už vymenovali – zanedbávanie práce, školy, koníčkov a vzťahov.


Bude ťa zaujímať: YouTube plánuje účtovať peniaze za vyššiu kvalitu obrazu


Často sa stane, že je závislák natoľko izolovaný, že jeho jediný komunikačný kanál so svetom sú samotné hry. Objavujú sa výkyvy nálad, nedostatok motivácie či neschopnosť spracovať negatívne emócie.

Bežne sa tiež objavuje sociálna fóbia, niekedy aj agorafóbia, čo je strach z opustenia svojho domova. Občas tiež depresia, celkový smútok, melanchólia a pocity beznádeje. To môže viesť dokonca k stavom, kedy si chce dotyčná osoba siahnuť na život.

Závislosť od hier sa vyskytuje častejšie u chlapcov a mužov, než u dievčat a žien, no aj tak ide o riziko pre každého. Je preto potrebné pristupovať k nej ako ku každej inej chorobe a v prípade, že u seba alebo niekoho iného zaznamenáte príznaky závislosti, treba ich konzultovať s lekárom.


Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár