Elektrický Rolls-Royce Spectre si môžete zaobstarať už tento rok

Elektrický Rolls-Royce Spectre si môžete zaobstarať už tento rok

Luxusné vozidlo Rolls-Roys Spectre pri testovaní už takmer dosiahlo hranicu dvoch miliónov kilometrov. Cieľom je najazdiť celosvetovo 2,5 milióna kilometrov

Model aktuálne testujú v Južnej Afrike, aby sa ukázalo, ako si elektromobil poradí s horúcimi a suchými poveternostnými podmienkami. Výrobca Spectre definuje ako úplne elektrické super coupé.

Pri jeho testovaní si prémiová značka dáva tradične záležať na detailoch. Napríklad len vylaďovanie regeneratívnych bŕzd si vyžiadalo už 1 500 hodín, aby technici zabezpečili, že brzdná sila neovplyvní pohodlie pasažierov v akýchkoľvek jazdných podmienkach.


Potom si prečítaj: Elon Musk chce umelú inteligenciu, ktorá nebude woke a cenzurovaná ako ChatGPT


Výkon, aerodynamika a novinky

Spectre má byť model s pohonom všetkých kolies, ktorý je výnimočný nielen elektrickým motorom s výkonom 430 kW, ale aj doteraz najširšou prednou maskou v rámci značky, ktorá znižuje odpor vzduchu a zvyšuje aerodynamiku auta.

Niekoho možno zaujme aj fakt, že tradičná figúrka Spirit of Ecstasy na prednej kapote zmení postoj a zmenší sa z 10 cm na 8,3 cm. Jej drobné krídelká boli takisto prepracované kvôli vyššej aerodynamike.

Zrýchlenie z nuly na 100 km/h má Rolls-Royce Spectre zvládnuť za 4,5 sekundy a krútiaci moment dosiahne 900 Nm.


Prečítaj si tiež: Brigádnikov čakajú ťažké časy. Tento robot zbiera maliny a rozpoznáva zrelosť


Pre čo najvyššiu plynulosť jazdy auto využíva systém Flagbearer na kontrolu terénu. Ten analyzuje vopred každú zákrutu, do ktorej sa auto chystá vstúpiť, pomocou satelitnej navigácie. Vďaka tomu sa môže elektronický stabilizačný systém vopred prispôsobiť.

Elektrický Rolls-Royce. Dojazd a cena

Zdá sa, že dojazd tohto luxusného elektrického vozidla by mal byť na úrovni 455 až 520 kilometrov a na trh by malo prísť v poslednom štvrťroku roka 2023. Značka má v pláne naplno elektrifikovať celé svoje portfólio už v roku 2030.

Cena modelu Spectre sa má v Británii pohybovať na úrovni okolo 400-tisíc eur. Ak rozbijete prasiatko v kontinentálnej Európe (Holandsko/Nemecko), elektrický Rolls-Royce vás bude stáť okolo 422-tisíc eur.


Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár