Zakážu TikTok? Pred sieťou už oficiálne varuje aj český úrad

Zakážu TikTok? Pred sieťou už oficiálne varuje aj český úrad

O tom, že TikTok je pravdepodobne napojený na čínsku vládu, sa hovorí už roky. Teraz sa však začína preberať téma úplného zákazu a najnovšie vydal varovanie aj český Národný úrad pre kybernetickú a informatickú bezpečnosť

Národný úrad pre kybernetickú a informatickú bezpečnosť (NÚKIB) vydal oficiálne varovanie pred používaním aplikácie TikTok hlavne pre používateľov, ktorí majú prístup ku kritickej infraštruktúre a dôležitým systémom.

Aplikácia je, samozrejme, potenciálnou hrozbou aj pre bežného používateľa. Úrad sa však sústreďuje hlavne na osoby, ktoré môžu mať prístup k systémom, pri ktorých by špionáž mohla byť problém na národnej úrovni.

Nie, že by ich nezaujímali fotky ako si vytláčate pupáky na zadku. Sú tu však dôležitejšie informácie…

V čom je problém

Už dávnejšie sa hovorí o tom, že spoločnosť ByteDance, ktorá za sociálnou sieťou TikTok stojí, je napojená na čínsku vládu. Problém je však v tom, že aj keby nebola, čínske zákony prikazujú súkromným spoločnostiam spolupracovať s tamojšou vládou. Takže únik dôležitých údajov množstva používateľov po celom svete je celkom reálna hrozba.


Prečítaj si tiež: Nemáte YouTube Premium? Aj tak vám dajú reklamy čiastočne zbohom


Tá je podľa NÚKIB na úrovni “vysoká”, čo znamená pravdepodobný až veľmi pravdepodobný únik informácií. Toto varovanie vydal český orgán na základe analýzy dát o tom, ako sieť zbiera a zaobchádza s údajmi používateľov.

Riaditeľ úradu Lukáš Kintr dodáva:

Varovanie nerozlišuje medzi používateľmi zo štátneho a súkromného sektora. Hlavné je pre mňa to, či by ohrozenie konkrétneho systému mohlo mať negatívny dopad na fungovanie Českej republiky a bezpečie každého z nás.

V Spojených štátoch amerických je od roku 2022 TikTok úplne zakázaný pre osoby, ktoré pracujú pre vládne organizácie. Či ho vláda zakáže používať aj súkromným osobám, zatiaľ nie je jasné. Zatiaľ ho môžete používať či prestať používať na báze dobrovoľnosti kdekoľvek na svete.

Mimochodom, vedeli ste, že TikTok v Číne a pre ostatný svet sú dve odlišné verzie? V Číne je plný náučných videí a u nás je plný niečo, čo ťažko nazvať slušným súhrnným slovom. Niektorí preto tvrdia, že ide o úmyselné ohlupovanie mládeže na Západe. TikTok totiž oslovuje hlavne mladšiu generáciu.


Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár