Apple možno chystá ohybný iPhone s dotykovým ovládaním aj mimo displeja

ohybný iPhone

Ohybné smartfóny sa stávajú bežnou súčasťou ponuky mnohých výrobcov. Ku konceptu sa pridáva čoraz viac firiem a Apple zrejme nechce zostať vzadu. Vraj chystá ohybný iPhone

Niekedy sa vo svete technológií vypláca sledovať nové patenty. Najmä, ak vás zaujíma, čo sa chystá v budúcnosti. Server Apple Insider nedávno upozornil na patent s názvom „Electronic Devices With Display And Touch Sensor Structures“.

Ten totiž obsahuje nielen informácie o dotykovom ovládaní iPhonu, ale aj o tom, ako takéto ovládanie vytvoriť, ak bude zariadenie zaoblené či ohybné. To vedie k úvahe, či by ohybný iPhone nemohol byť dotykový nielen na displeji, ale tiež v iných miestach vďaka dotykovým senzorom.

Na čo ohybný iPhone?

Hovorí sa tiež o tom, že by takéto zariadenie mohlo mať kvázi fyzické tlačidlá po bokoch. Tým by sa dosiahol efekt, pri ktorom si používateľ nezavadzia v zobrazení obsahu na displeji vlastnou rukou ako pri bežnom dotykovom ovládaní.


Prečítaj si tiež: Facebook umiera? Spája sa s Messengerom do jednej apky a Meta zdôrazňuje, že nie je mŕtvy


Ťažiť by z toho mohli aj hráči mobilných hier, pre ktorých je clonenie rukami pri bežnom dotykovom ovládaní niekedy dosť nepríjemné. Asi však netreba zdôrazňovať, že to nie je žiadna novinka a fyzické tlačidlá sme tu mali už pred dotykovým ovládaním. Tieto by však boli predsa trochu iné.

V patente Apple sa tiež ďalej píše o tom, že komponenty budú uzavreté vo vnútri smartfónu pomocou stien, ktoré môžu byť čiastočne priehľadné či nepriehľadné. Použité materiály môžu zahŕňať nepriehľadné plasty, kov, vláknové kompozitné materiály, vrstvy, vlákna, keramiku a ďalšie.

Spomínané dotykové senzory majú byť tvorené vláknami kovu vytvorenými nanotechnológiu a budú také malé, že nebudú viditeľné voľným okom.

Web TechRadar už minulú jeseň upozornil na klebetu, že by iPhone 15 mohol obsahovať dotykové nastavenie hlasitosti a aj samotný vypínač zariadenia by mohol byť čisto dotykový. Tento patent naznačil aj podrobnosti, ako by takéto ovládanie mohlo fungovať.


Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

1 Komentár

  1. Lucka hovorí: Odpovedať

    Kdo nepojmenoval svůj ohybný telefon Bender Bending Rodríguez, je prostě lama 😂.

Pridaj komentár