Oplatí sa na vykurovanie kúpiť elektrické infrapanely?

Oplatí sa na vykurovanie kúpiť elektrické infrapanely?

Existuje mnoho spôsobov, ktorými môžete počas chladných vykúriť svoju domácnosť. Jednou z možností je aj vykurovanie prostredníctvom elektrických infrapanelov. Oplatí sa však investovať do tohto spotrebiča? V našom článku sa o infrapaneloch dozviete viac

Čo sú elektrické infrapanely?

Elektrické infračervené ohrievače sú čoraz obľúbenejšie, pretože ponúkajú nákladovo efektívny spôsob vykurovania domova a zároveň sú energeticky účinné. Fungujú tak, že vyžarujú krátkovlnné infračervené žiarenie. Infračervené žiarenie je časť elektromagnetického spektra a má schopnosť prenášať teplo cez priestor. To znamená, že infračervené žiarenie môže prenášať teplo priamo na objekty, povrchy, a teda neohrieva vzduch v miestnosti. Týmto spôsobom môžu tieto panely poskytnúť teplé a príjemné prostredie v interiéri bez potreby vykurovania celej miestnosti. Tento typ riešenia vykurovania má v porovnaní s tradičnými formami, ako sú radiátory alebo kotly, mnoho výhod.

Infrapanely si vďaka ich výhodám zamilujete

Hlavnou výhodou elektrických infračervených panelov je ich, ako sme už spomínali, energetická účinnosť. Tepelné žiarenie vyžarované panelmi je absorbované priamo osobami a predmetmi v miestnosti, čo znamená, že v porovnaní s inými spôsobmi vykurovania sa plytvá menej energie.

Nevyžadujú si dlhý čas na zahriatie a môžu poskytovať okamžité teplo hneď po zapnutí. To znamená, že môžete ušetriť peniaze na účtoch za energiu, pretože priestor stačí vykurovať len v prípade potreby, namiesto toho, aby ste nechali nepretržite bežať kotol alebo radiátor.

Predstavujú atraktívne riešenie aj na vykurovanie veľkých priestorov vďaka nízkym nákladom na inštaláciu a účinnosti pri premene elektrickej energie na teplo. Ich nespornou výhodou je aj fakt, že môžu byť umiestnené takmer kdekoľvek v miestnosti. Najčastejšie však ľudia umiestňujú infrapanely na stenu. A aby to nevyzeralo len tak mdlo, infrapanely môžu byť aj ako obraz, pretože sa predávajú aj s rôznymi potlačami. Vy si teda môžete vybrať takú potlač, ktorá vám zapadne do vašej domácnosti a zastane tak úlohu dokonalej dekorácie.


Keď dočítaš, mrkni sa na toto: Najväčší notebook na svete je prenosný asi ako psia búda


Ich ďalšou výhodou je nízka údržba. Nemajú žiadne pohyblivé časti, ktoré by mohli byť poškodené, a nemusia byť nejako špeciálne čistené alebo servisované. Na ich údržbu vám stačí len handrička, pomocou ktorej utriete povrch infrapanela, v prípade že sa na ňom usadí prach či nečistoty.

Taktiež si nevyžadujú žiadne palivo alebo skladovanie paliva, čo znamená, že nebudete musieť pravidelne nakupovať uhlie, plyn alebo kálať drevo.

Teplo z infračervených panelov navyše rýchlo vysušuje steny, čím zabraňuje vzniku plesní, ktoré môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy. Okrem toho, pri ich prevádzke nedochádza k cirkulácii vzduchu, pri ktorej by sa mohol do miestnosti rozvíriť prach a rôzne nečistoty, takže tento spôsob vykurovania určite ocenia aj ľudia s alergiami.

Na trhu nájdete tiež nájdete množstvo Smart infrapanelov, ktoré môžete jednoducho ovládať prostredníctvom aplikácie a užívať si tak výhody inteligentnej domácnosti. Ak napríklad budete niekde na dovolenke a viete, že sa už budete vracať domov, môžete si ho jednoducho zapnúť a prísť už do vykúreného prostredia. Takisto môžete aj prostredníctvom aplikácie regulovať teplotu na základe vašich požiadaviek.

Každé pre má však svoje proti

Ale ako sú na tom elektrické infrapanely? Musíme povedať, že tieto ohrievače majú veľmi veľa výhod, ktorých je oveľa viac, než nevýhod. Avšak nájde sa u nich aj pár slabých stránok.

V prvom rade, môžu byť pre niektorých ľudí trochu drahšie. Zas na druhej strane, peniaze sa vám časom vrátia, pretože sú menej nákladnejšie, ako iné spôsoby kúrenia.


Prečítaj si tiež: VIDEO: Motorola Rollable je telefón s vysúvacím displejom. Pozrite sa, ako môže vyzerať budúcnosť


Ak by ste chceli, aby vám jeden infrapanel vyhrial dve miestnosti, sklameme vás, nebude to možné. Sálavé vykurovanie neumožňuje prúdenie vzduchu, z jednej izby do druhej. Preto by ste v tomto prípade museli siahnuť po viacerých infrapaneloch (do každej izby jeden), ak by ste chceli napríklad prostredníctvom nich vykurovať celý dom či byt.

Infračervené panely sa pri výrobe tepla spoliehajú na elektrinu, čo môže byť v chladnejších mesiacoch nákladné, hlavne v dobe, ak náklady za energiu neustále stúpajú. To, že sa spoliehajú na elektrinu môže mať veľké nevýhody, ak sa napríklad stane, že na dlhší čas vypadne elektrina.

A aký je záver?

Celkovo sú elektrické infračervené panely nákladovo a energeticky efektívnym spôsobom vykurovania vášho domova. Ich výhodou je, že poskytujú okamžité teplo a dokážu vykurovať veľké priestory s nízkymi nákladmi na inštaláciu. Pred investíciou do elektrických infračervených panelov je však dôležité vypočítať si úsporu nákladov oproti iným spôsobom vykurovania a zohľadniť faktory, ako sú náklady či životnosť výrobku. Pri dôkladnom zvážení sa môžete uistiť, že investícia do elektrických infračervených panelov sa vám oplatí.

Článok vznikol v spolupráci s electronic-star.sk

Ak ťa bavíme, klikni na tlačidlo a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


Pridaj komentár