Čínske BYD predstavilo elektrický športiak U9, ktorý tancuje a skáče. Hodíš mu kostičku?

Čínske BYD predstavilo elektrický športiak U9, ktorý tancuje a skáče. Hodíš mu kostičku?

Asi prvé čo vám napadne bude „Prečo, do čerta?!“ (asi aj vulgárnejšie, ale my sme slušní). Nuž, systém DiSus v modeli U9 má umožniť zlepšenie aerodynamiky a tým aj efektivity jazdy vozidla

Čínska automobilka BYD odhalila svetu štvormotorový elektrický superšportiak, ktorý patrí pod jej luxusnú divíziu Yangwang. Aby ste sa náhodou nemýlili v predsudkoch, upozorníme, že v Číne je výroba elektromobilov vysoko dynamicky sa rozvíjajúca časť priemyslu, pred ktorou sa má isto na pozore aj Elon Musk s jeho Teslou.

Nový model U9 je postavený na platforme e⁴ a vo videu upúta hlavne systémom DiSus, ktorý slúži nielen na prudkú a rýchlu zmenu svetlej výšky, ale vozidlo vďaka nemu dokáže doslova skákať z miesta, jazdiť na troch kolesách a tancovať. Ak ste hrali GTA, alebo prosto viete, čo sú to low-ridery, tak toto bude zrejme ich čínska elektrická verzia.

Systém DiSus má znižovať riziko prevrátenia vozidla, keďže dokáže zmierňovať jeho náklony v zákrutách a pri jazde v ťažšom teréne. Takže poslúži aj pri prudkom zrýchlení či brzdení, aby si pasažieri nerozbili nosy či nezlomili krk.

Výrobca to s jazdou v ťažšom teréne zrejme myslí vážne, keďže uvádza medzi výhodami aj to, že vďaka systému DiSus sa môže U9 vyhnúť poškriabaniu či inému poškodeniu práve pri prechode vodou, snehom či blatom.

Systém DiSus sa má deliť na DiSus-C, -A a -P. DiSus-C sa zameriava na procesy tlmenia, DiSus-A je inteligentné vzduchové riadenie podvozka na prispôsobenie svetlej výšky do 15 cm a napokon DiSus-P je inteligentný hydraulický systém, ktorý dokáže okamžite zvýšiť tuhosť karosérie až o 200% a meniť svetlú výšku auta do 20 cm. V rôznych modeloch BYD možno nájsť rôzne varianty.


Prečítaj si tiež: Tesla má škandál: Pracovníci zdieľali intímne fotky z kamier v autách a bavili sa na nich


Zaujímavé je, že elektrický superšportiak U9 má štvrtú kategóriu. Jeho DiSus-X umožňuje všetky tie kúsky, ktoré ste videli na videu, ako skákanie či „tanec“. Ak sa stále zamýšľate nad významom tohto systému, môžete si zaspievať spolu s nami a Horkýže Slížmi:

Mimochodom, s tým, že ide o superšport, možno len súhlasiť. Zrýchlenie U9 z 0 na 100 km/h má byť za dve sekundy a cena 150-tisíc dolárov (asi 137-tisíc eur / 3,2 mil. Kč).

Ak ťa bavíme, klikni na tlačidlo a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár