Android 14 je tu. Je dostupný na týchto telefónoch

Honba za najnovšou verziou operačného systému v mobile sa občas oplatí viac a inokedy menej. Android 14 má priniesť hlavne zmeny v oblasti bezpečnosti

Od februára (únor) 2023 je k dispozícii preview verzia Android 14 pre vývojárov. Od tejto verzie sa od 12. apríla (duben) prechádza k betaverzii, ktorú si môžete vyskúšať ak vlastníte telefón radu Pixel. Konkrétne je podporovaný Pixel 4a 5G a všetky, čo nasledovali po ňom. Čiže Pixel 5, Pixel 5a, Pixel 6/Pro, Pixel 6a a Pixel 7/Pro.

Ak nemáte takýto telefón, netreba vešať hlavu, je možné, že sa k betaverzii Android 14 dostanete už čoskoro.

Čo nové prinesie Android 14

Nový variant nemá byť revolučný, ale skôr evolučný v porovnaní s Android 13. Zmeny v používateľskom rozhraní sú skôr kozmetické. Napríklad nový zoznam možností, keď sa chystáte zdieľať nejaký obsah. Apky, ktoré ste použili iba pred chvíľou by mali byť uprednostnené.

Android 14 je tu. Je dostupný na týchto telefónoch

V záujme vyššej bezpečnosti má byť aplikáciám sťažený prístup k citlivým informáciám. To znie asi na prvý pohľad dobre, no pri niektorých to bude určite znamenať, že prestanú fungovať a možno nás budú aj obťažovať požadovaním udelenia prístupu. Podľa Google to nebude problém pre apky, ktorým dôveruje, nevieme však, ktoré to sú.


Prečítaj si tiež: Objavil sa parádny trailer na GTA San Andreas v Unreal Engine 5


Napokon má dôjsť aj ku grafickým vylepšeniam samotného OS, takže pribudnú napríklad morfovacie efekty, ktoré budú môcť vývojári aplikácií využívať.

Ktoré telefóny dostanú Android 14

Portál Android Authority zverejnil špekulatívny zoznam smartfónov, ktoré by mohli nový Android dostať. Ide však o nepotvrdené informácie vrátane odhadovaných termínov, takže ich berte s rezervou.

Asus Zenfone 10 a Asus ROG Phone 7 – ku koncu roka 2023
Nothing Phone 1 a 2 – 2023
OnePlus 11, 11R, 10T, Nord 2T, 10R, Nord CE 2 Lite, 10 Pro, 9 Pro, 9, 9R, 8T – ku koncu roka 2023/začiatok 2024
Samsung Galaxy S23, Z Fold 4, Z Flip 4, A73, A53, A33, S22, Z Fold 3, Z Flip 3, A72, A52, A32, S21 – rady S a Z pravdepodobne pred koncom roka 2023, ostatné modely začiatkom 2024
Sony Xperia 5 IV, 1 IV, 10 IV – beta koncom 2023, stabilná verzia začiatkom 2024

Ak si novú betu budete chcieť vyskúšať, treba si to dobre zvážiť. Ide o softvér, ktorý môže byť nestabilný a plný bugov. Aj keď pri prechode z verzie Android 13 na 14 nebude potrebné obnovenie továrenských nastavení, v prípade návratu k 13ke, potrebné bude.

Ak ťa bavíme, klikni na tlačidlo a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár