Elon Musk založil novú firmu na vývoj umelej inteligencie s názvom X.AI

Elon Musk založil novú firmu na vývoj umelej inteligencie s názvom X.AI

Elon Musk sa AI bojí a zároveň by jej chcel vládnuť. Vývoj umelej inteligencie je zrejme dôvod, pre ktorý založil X.AI

Aktuálny ošiaľ okolo AI naštartovala hlavne spoločnosť OpenAI s jej četbotom ChatGPT, ktorý je natoľko vyvinutý, že ho mnohí programátori nechávajú za seba vyvíjať kód, novinári mu dávajú za úlohu písať články a žiaci zasa domáce úlohy.

Elon Musk bol pôvodne súčasťou OpenAI, keď ju v decembri 2015 spolu s ďalšími založil a celková investícia sa vtedy vyšplhala na jednu miliardu dolárov.


Súvisiaci článok: Elon Musk chce umelú inteligenciu, ktorá nebude woke a cenzurovaná ako ChatGPT


V roku 2018 však vedenie firmy opustil pre možný konflikt záujmov. Súčasťou jeho práce ako šéfa automobilky Tesla bol totiž aj vývoj AI pre autá.

Dnes svoj odchod možno ľutuje, keďže obrovský úspech spoločnosti OpenAI prišiel v čase, kedy už nebol miliardár jej súčasťou. Nehovoriac o tom, že doteraz v nej má investície napríklad Microsoft, ktorý je pre neho v podstate konkurencia.

Vývoj umelej inteligencie a grafické karty

Podľa portálu The Verge založil Musk novú firmu na vývoj umelej inteligencie 9. marca (březen) 2023.

Klebety o tom, že sa tak stane, sa šírili už pár dní predtým, keďže Elon nakúpil približne 10-tisíc grafických kariet a bolo jasné, že sa nechystá drviť Solitaire na ultra detailoch. 

Firmy na vývoj umelej inteligencie využívajú grafické karty na operácie, v ktorých sa ich vysoký výkon v masovom spracovaní informácií dobre využije.


Aj toto je k téme: V roku 2100 nás obsadí Rakúsko. Predpovedá to umelá inteligencia


Asi má rád písmeno X…

Zaujímavé je, že na založenie X.AI údajne vizionár ponúkal investície aj investorom, ktorí majú svoj podiel v jeho spoločnostiach SpaceX a Tesla.

Názov novej firmy bude ladiť s ďalšími, ktoré Musk založil v ten istý deň ako X.AI. Nesú názvy X Holdings Corp a X Corp. Pre obyčajného smrteľníka je to asi neprehľadné a to ešte pod X Corp. najnovšie patrí aj Twitter. X Holdings Corp. je pritom materská firma X Corp… Zrejme, aby to bolo ešte „prehľadnejšie“.


Prečítaj si tiež: Čoskoro vraj budeš môcť hovoriť so svojou mŕtvou matkou. Digitálna nesmrteľnosť sa blíži vďaka ChatGPT


Keď sa však pozrieme do minulosti na SpaceX a doménu X.com (rok 1999), čo bola finančná spoločnosť, ktorá sa neskôr transformovala do PayPalu, je jasné, že pre Muska má písmeno X zvláštny význam.

Okrem toho tiež miliardár pripravuje superaplikáciu, ktorá bude na všetko od objednania lístkov do opery cez posielanie správ až po fotografovanie či nakupovanie kryptomien. Môžete hádať, ako sa táto superaplikácia bude volať. Áno, je to „X“.

Ak ťa bavíme, klikni na tlačidlo a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár