Česká firma musela vypnúť solárne elektrárne. Produkovali priveľa elektriny

Česká firma musela vypnúť solárne elektrárne. Produkovali priveľa elektriny

Hovorí sa, že všetkého veľa škodí, no v tomto prípade ide o priveľa ekologicky priateľskej elektrickej energie. Akokoľvek úsmevne to môže znieť, v Česku museli vypnúť solárne elektrárne, pretože „to prehnali“…

Server Interesting Engineering informuje o českej energetickej spoločnosti, ktorá musela na Veľkonočný pondelok vypnúť solárne elektrárne. V ten deň bolo príliš slnečno a elektrická energia, ktorú solárne panely vyprodukovali, bola nechcená.

Elektrické rozvody by ju neuniesli a nebolo ju kam ani uložiť. Zdá sa, že v Česku je záujem o fotovoltiku aj v rámci individuálnych pripojení veľký, no elektrická sieť krajiny na to prosto nie je pripravená a potrebuje investície.


Keď dočítaš, mrkni sa na toto: Android 14 je tu. Je dostupný na týchto telefónoch


Prečo treba vypnúť solárne elektrárne?

Pri solárnych paneloch sa stáva, že počas slnečných dní produkujú priveľa energie. Elektrická sieť ju nedokáže využiť a nadbytok by mohol spôsobiť nestabilitu dodávky energie, poškodenie zariadení infraštruktúry a v extrémnych prípadoch by mohol viesť dokonca k výpadkom dodávky.


Prečítaj si tiež: Elon Musk založil novú firmu na vývoj umelej inteligencie s názvom X.AI


Preto musela spoločnosť ČEPS vypnúť solárne elektrárne s celkovým výkonom okolo 400 MW. Po vyčerpaní bežných opatrení musela firma pristúpiť k obmedzovaciemu plánu. Za normálnych okolností by sa nadbytočná elektrická energia preniesla do sietí okolitých krajín. V ten deň bolo však natoľko slnečno, že o českú elektrinu akosi nikto nestál.

Prípad poukazuje hlavne na to, že obnoviteľné zdroje energie jej dokážu vyprodukovať dostatok. Zdôraznil však aj potrebu vybudovania úložísk v Českej republike, ktoré by elektrickú energiu zo slnečného svitu odložili na neskôr, keď jej nebude dostatok.

Ak vás zaujíma, kde a aké solárne elektrárne sa nachádzajú v Českej republike, na Wikipedii je ich prehľadný zoznam.

Ak ťa bavíme, klikni na tlačidlo a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár