Výbuch Muskovej Starship pri teste bol úmyselný

Výbuch Muskovej Starship pri teste bol úmyselný

Zatiaľ najväčšia a najsilnejšia raketa, akú ľudstvo vypustilo, včera krátko po štarte vybuchla. Mohlo by sa zdať, že ide o neúspech, nie je to však vôbec pravda a Starship vybuchla v podstate riadene

Starship je systém skladajúci sa z nosnej rakety Super Heavy s 33 motormi Raptor a samotnej lode Starship. Oba komponenty sú pritom znovupoužiteľné a palivom pre motory je podchladený kvapalný metán a kvapalný kyslík.

Super Heavy a Starship spoločne vytvárajú monštrum dlhé 120 metrov v hodnote asi 5 miliárd dolárov. V budúcnosti by takéto vesmírne plavidlo malo byť schopné prevážať až stovku ľudí či mohutných 100-150 ton nákladu.

Elon Musk, ktorý za celým projektom stojí so svojou firmou SpaceX, má v pláne raketami Starship prevážať na Mars nových obyvateľov. Títo pionieri by mali žiť v meste, ktoré by podľa vizionára malo mať až milión obyvateľov.

To je však v tejto chvíli hudba budúcnosti a najskôr sa systém Starship musí dostať do stavu, v ktorom bude spoľahlivý. Test bez posádky, ktorý prebehol 20. apríla (duben) 2023 nedopadol ideálne. Starship po dobrom štarte a niekoľkých minútach bezproblémového letu začala rotovať v špirále a napokon explodovala (vo videu čas približne 4:05).

„Takto sme to chceli, raketa je v keli“

Napriek tomu, že to znie hrozivo, v SpaceX to berú športovo a aj keď v živom prenose John Insprucker, hlavný integračný inžinier v Muskovej firme, prípad označil za „neočakávané rozpadnutie sa“, o deň neskôr sa potvrdilo, že to tak celkom neočakávané ani neúmyselné nebolo.

Nejde však o to, že by si chcela firma napraviť ego či reputáciu. Úspešný štart a niekoľkominútový let sú pre ľudstvo veľkým krokom vpred. Ide o to, že Starship je vybavená automatickým systémom na prerušenie letu.


Prečítaj si tiež: Elon Musk založil novú firmu na vývoj umelej inteligencie s názvom X.AI


Ten sa aktivoval vďaka tomu, že nedošlo k úspešnému oddeleniu prvého a druhého stupňa. Bolo teda rozumnejšie, keď sa raketa sama zlikvidovala, ako keby bola ďalej nekontrolovane rotovala. Pôvodne mala obletieť svet, no v tej chvíli už bolo jasné, že sa jej to nepodarí.

Štart Starship bol odložený

Prvý štart Starship mal nastať už v pondelok 17. apríla, no kvôli problémom pri tankovaní paliva sa napokon preložil na štvrtok 20. apríla.

Testovací let priniesol tímu SpaceX množstvo dát a poznatkov, ktoré nemožno získať inak, ako praktickým vyskúšaním ich rakety. Podľa Elona Muska bude testovací štart ďalšieho prototypu Starship uskutočnený už o niekoľko mesiacov.


Aj toto ťa bude zaujímať: Tesla má škandál: Pracovníci zdieľali intímne fotky z kamier v autách a bavili sa na nich


Skôr, než sa tieto rakety vyberú na Mars, poletia v spolupráci s NASA na Mesiac v rámci projektu Artemis. Ide o program, ktorý si dáva za cieľ ustanoviť na našej obežnici stálu ľudskú prítomnosť. V pláne je vybudovanie orbitálnej aj povrchovej stanice.

Ak ťa bavíme, klikni na tlačidlo a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár