TEST: Asus Zenbook 17 Fold. Je to notebook s ohybným displejom či tablet? Áno

Asus Zenbook 17 Fold

Asus Zenbook 17 Fold je veľmi zvláštne zariadenie. Vývojári sa v ňom snažili stvoriť akýsi hybrid pre tých, ktorí sú na cestách a potrebujú mimoriadnu mobilitu, konvertibilitu a multifunkčnosť. Či sa im to aj podarilo, to sa dozviete v našom teste

Konštrukcia je zvláštna

Keď uchopíte Zenbook 17 Fold prvýkrát, budete z toho – ako sa vraví – v lese. Ide o prístroj, ktorý je na svoje rozmery v zloženom stave relatívne ťažký. Nečudo, keď v sebe ukrýva i7čku. Keď napokon pochopíte, ako funguje nožička na jeho tele, ktorá ho dokáže podoprieť v rozvinutom stave, budete obdivne prikyvovať hlavou.

Poviete si „To by šlo. Pekne veľké 17,3-palcové zariadenie, ktoré sa zmestí do priloženého puzdra rozmerov A4.“.

Keď sa ho však ešte predtým pokúsite rozvinúť, zistíte, že Asus na otvorenie konštrukciu neprispôsobil žiadnymi úchopmi či vyznačeným miestom. Robí sa to pomerne nešikovne, ale ujde to.

Po rozvinutí príde ten „wow efekt“, kedy si všimnete, že aj keď je displej ohybný, stredný ohyb je nenápadný a funguje dobre, takže si môžete užívať veľkú plochu displeja.

Takto je ohyb viditeľný, ale pri používaní nie

Parametre sú zvláštne

Keďže ide o skutočne drahé zariadenie, asi nikoho neprekvapí, že o pohon sa stará procesor typu Intel Core i7 evo (evo je certifikácia Intelu pre zariadenia, ktoré spĺňajú náročnejšie požiadavky, ako je bežné). Sekunduje mu 16 GB RAM a to nás trochu prekvapilo, čakali by sme skôr 32 GB alebo aj viac.


Prečítaj si tiež: Prečo gramofóny a vinylové platne prišli znova do módy?


Najmä pri takomto zariadení, čo asi veľká časť používateľov bude používať na prácu s grafikou. Nie je to vyslovene málo, ale chcelo by to viac. 1 TB SSD je OK, ale v tejto kategórii by to malo byť rozumné minimum.

Asus Zenbook 17 Fold

Rozpaky v nás zanechal tiež displej, ktorý je síce typu fOLED (ohybný OLED) s rozlíšením 2,5K (2560 x 1920p), čo je super, ale obnovovacia frekvencia je iba 60 Hz. Na druhej strane je pri tom všetkom ohybný a dotykový zároveň, a to je tiež super.

Práve 60-hertzový displej však vytvára dojem, že zariadeniu trošku chýba výkon. Jeho reakcie prosto nie sú bleskové.

 

Skúsenosti z testovania sú zvláštne

K modelu Zenbook 17 Fold dodáva Asus aj externú klávesnicu, ktorá sa so zariadením spája pomocou bluetooth. Že sme mali problém s jej spárovaním môže byť chyba Windows 11, ale že nemá slovenské ani české popisy klávesov, to už je chyba výrobcu a v tejto cenovej kategórii to zaskočí.

Asus Zenbook 17 Fold

Fyzická klávesnica, ktorú možno magneticky prichytiť k polovici celého notebooku, je však iba jedna z možností modelu. Ak by vám nevyhovovala, čo sa môže stať, keďže je malá a jej konštrukcia pôsobí lacno, môžete použiť tú virtuálnu. A to treba poznamenať, že v polohe tabletu aj notebooku sa nám virtuálna klávesnica používala celkom dobre.


Tiež zaujímavé:29-ročný muž pobodal 11-ročného chlapca, ktorý ho nazval NPC


Klávesové skratky fungujú a veľký displej je skvelý napríklad na prehliadanie sociálnych sietí alebo sledovanie filmov a seriálov. Vďaka podpore Dolby Atmos a riešeniu od Harman Kardon je zvuk naozaj prekvapivo dobrý.

Na hry však toto zariadenie nie je, keďže Zenbook 17 Fold obsahuje grafiku Intel Iris Xe a tá nie je na hry vôbec určená.

Prvky na ovládanie hlasitosti priamo na tele sú praktické

Pochválime chladenie, ktoré je tiché a napriek tomu teplo odvádza slušne. Dokonca to platí aj počas nabíjania, ktoré samo o sebe notebook zahrieva. Páčilo sa nám, že na nabíjanie možno použiť jeden z dvoch portov Thunderbolt 4 USB-C. Takže si zvolíte podľa toho, v akej polohe práve prístroj používate, aby vám kábel nezavadzal.

Výrobca na svojej stránke dobre vystihol všetky režimy, v ktorých možno Zenbook 17 Fold používať

75-wattová nabíjačka je tiež malá, aby sa ku konvertibilinému zariadeniu dobre hodila a fanúšikov káblových slúchadiel s konektorom jack 3,5 mm potešíme – port tu je.

Verdikt zvláštneho Asus Zenbook 17 Fold

Tentokrát budeme s verdiktom veľmi opatrní a čo najspravodlivejší. Asus prišiel s odvážnym dizajnom, ktorý v sebe spája niekoľko zariadení. Zenbook 17 Fold možno používať ako notebook, tablet a s prižmúreným okom aj ako desktop, pretože 17,3″ displej na to už ako-tak postačí.

Model by mohol byť základom pre celý rad takýchto zariadení, ktoré sú stelesnením maximálnej konvertibility. Otázka však znie, či si nájdu svojho používateľa a koľko ich bude. Takáto „sranda“ za skoro 4-tisíc eur totiž nie je ani zďaleka pre každého a svojou povahou nemusí vyhovovať len tak hocikomu. Na druhej strane – ide o prvý model, jeho nasledovníci by mohli byť už lacnejší.

Keď to máme všetko zhrnúť do hodnotenia, vyjadríme to takto: Ak hľadáte notebook skrížený s tabletom, ktorý vám vďaka ohybnému displeju umožní prenášať veľký prístroj v malom puzdre a nemáte hlboko do vrecka, toto je zariadenie presne pre vás. Ak ste priekopníkom nových technológií, platí to isté. Ide o jeden z prvých takýchto prístrojov a preto ho musíte mať. Ak ste však bežný používateľ, dobre si kúpu rozmyslite. Mimochodom, displej má vydržať 30-tisíc ohybov.

Hodnotenie: 78%

Výhody:

  • kvalitný priestranný dotykový fOLED displej
  • extrémna konvertibilita
  • fyzická klávesnica s touchpadom
  • kvalitný zvuk
  • dobrý tepelný manažment
  • malé plus pre Asus (áno, rýmuje sa to) za tech-priekopníctvo

Nevýhody:

  • iba 60 Hz displej
  • chcelo by to svižnejšie reakcie
  • 16 GB RAM je podľa nás málo
  • nevýkonná grafika
  • fyzická klávesnica chabej konštrukcie
  • cena

Cena: cca 3 600 € / cca 80 000 Kč (v ponuke lokálnych eshopov už nie je)

Zariadenie Zenbook 17 Fold na recenziu poskytla spoločnosť Asus.

Ak ťa bavíme, klikni na tlačidlo a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár