Zamestnanec drzo okradol Apple o 17 miliónov dolárov. Dostal astronomickú pokutu

Bývalý zamestnanec ukradol Apple 17 miliónov dolárov. Dostal astronomickú pokutu

Aby sme boli presnejší, zaplatiť musí viac, než ukradol a okrem toho si posedí v chládku. Spôsob, akým Apple okrádal, možno nazvať drzosťou

55-ročný Dhirendra Prasad využil rôzne podvodnícke postupy na to, aby obral technologického giganta Apple o približne 17 miliónov dolárov. V marci (březen) 2022 bol obvinený z defraudácie a s ňou spojených daňových podvodov. Následne bol v novembri (listopad) uznaný za vinného.

Prasad pracoval pre Apple ako nákupca počas rokov 2008 až 2018, pričom sa priznal, že svojho chlebodarcu oberal o peniaze od roku 2011. Zrejme to nebola žiadna nuda, skôr to znie ako misia z hry Mafia. Priznal sa totiž k preberaniu úplatkov, priamemu kradnutiu náhradných dielov, „nafukovaniu“ faktúr a účtovaniu tovaru, ktorý Applu nikdy nebol dodaný.


Prečítaj si tiež: Senzor z grafénu má umožniť riadenie robotov myšlienkou


Spôsobov, akým firmu okrádal, bolo údajne veľké množstvo. Za všetky hovorí príklad, kedy vyskladnil tovar zo skladov Applu, dodal ho spoločnosti Quality Electronics Distributors patriacej jeho spolupáchateľovi Robertovi Hansenovi, tam ho presunuli do nového balenia a spätne ho predali Applu. Takže im vlastne predali ich vlastný tovar.

Prasad sa tiež vyhýbal plateniu daní z týchto podvodov a spolupracoval celkovo s dvoma dodávateľmi, ktorí boli takisto obvinení, ale v samostatných súdnych procesoch.

Najzaujímavejšie je, že páchateľ zneužíval svoju pozíciu nákupcu aj napriek tomu, že od Apple dostával plat a odmeny v stotisícoch dolárov.


Bude ťa zaujímať: TEST: Asus Zenbook 17 Fold. Je to notebook s ohybným displejom či tablet? Áno


Trest, ktorý dostal znie v číslach hrozivo, no asi aj zaslúžene. Prasad musí zaplatiť vyše 19 miliónov dolárov. Z toho 17 miliónov dolárov spoločnosti Apple a 1,8 milióna dolárov daňovému úradu. Vláda mu zabavila majetok v hodnote 5,4 milióna dolárov a ďalších 8,1 milióna dolárov má zaplatiť v hotovosti.

Vo viacnásobnom obvinení mu hrozilo celkovo 25 rokov vo väzení, súd mu napokon naparil tri roky odňatia slobody.

Ak ťa bavíme, klikni na tlačidlo a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár