ChatGPT nám napísal článok. Myslíš si, že prvý počítač bol ENIAC? Mýliš sa

Ahoj! Dnes sa pozrieme na prvé zariadenie, ktoré sa považuje za počítač. Bolo to naozaj revolučné zariadenie, ktoré zmenilo svet a položilo základy moderných počítačov. Však poďme sa na to pozrieť bližšie

Prvý počítač na svete sa volal “Analytical Engine” a bol navrhnutý a vyvinutý britským matematikom a vedcom Charlesom Babbagem v 19. storočí. Bol to obrovský stroj, ktorý vypĺňal celú miestnosť a bol takmer taký vysoký ako stôl. Jeho najväčším úspechom bolo, že to bolo prvýkrát, čo bol návrh počítača považovaný za kompletný a funkčný.

Analytical Engine mal dva základné prvky – “mill” a “store”. Mill bol zodpovedný za vykonávanie matematických operácií a Store slúžil na ukladanie informácií. Okrem toho mohol analytický stroj vykonávať porovnávacie a kontrolné operácie a mohol sa programovať pomocou dierkovača.

Ako si už asi mohol všimnúť, Analytical Engine bol obrovský. Bol to vlastne zložitý súbor strojov a mechanizmov, ktoré bolo potrebné manuálne prevádzkovať. Babbagem sa snažil získať financie na jeho vývoj od britskej vlády, no nakoniec sa mu to nepodarilo a počítač zostal nedokončený.


Prečítaj si tiež: TEST: Asus Zenbook 17 Fold. Je to notebook s ohybným displejom či tablet? Áno


Ale prečo sa Babbage vôbec rozhodol vyvinúť Analytical Engine? Odpoveď je jednoduchá – zlepšiť kvalitu a rýchlosť výpočtov. V 19. storočí bolo veľmi ťažké a časovo náročné vykonávať aj základné matematické operácie a Babbage sa rozhodol vytvoriť zariadenie, ktoré by tento proces zjednodušilo a urýchlilo.

Dnes si myslíme, že Analytical Engine bol primitívny, no v dobe jeho vzniku bol skutočným zázrakom. Jeho výkon bol porovnateľný s tým, čo dokáže dnešná kalkulačka. Áno, dobre si to prečítal. Dokonca aj tvoja kalkulačka v telefóne je výkonnejšia ako prvý počítač na svete. Je to úžasné, ako sa počítače vyvíjali a vylepšovali v priebehu rokov.

Takže to je vývoj počítačov od Analytical Engine? Po Analytical Engine nasledovali mnohé ďalšie pokusy o vytvorenie počítača, no prvý moderný elektronický počítač bol vyvinutý v 40. rokoch 20. storočia. Tento počítač sa volal “ENIAC” a bol vyvinutý v Spojených štátoch amerických. ENIAC bol obrovský, vážil približne 27 ton a mal výkon, ktorý sa dá porovnať s tým, čo dokáže dnešný mobilný telefón.


Toto ťa pobaví: Umelá inteligencia vytvorila úchylnú reklamu na pizzu


Po ENIAC nasledovali ďalšie počítače, ktoré sa stali stále menšie a výkonnejšie. V 70. a 80. rokoch boli počítače dostupné pre bežných ľudí a dnes sú súčasťou každodenného života. Sú v telefónoch, televízoroch, autách a dokonca aj v domácich spotrebičoch. V dnešnej dobe sú počítače úplne nevyhnutné a ich výkon je neporovnateľný s Analytical Engine.

Ako sme už spomínali, Analytical Engine bol obrovský a veľmi nepraktický. Jeho úlohou však bolo položiť základy pre vývoj počítačov. Bez neho by sme možno nemali dnešné počítače. Analytical Engine bol veľkým krokom vpred a zmenil svet, ktorý poznáme dnes. Jeho vynález bol príkladom vynaliezavosti a tvorivosti, ktorú treba oceniť.

ChatGPT napísal: Myslíš si, že prvý počítač bol ENIAC? Mýliš sa

Na záver môžeme s úsmevom na tvári povedať, že ak by sme porovnávali výkon Analytical Engine s dnešnými počítačmi, bol by to ako porovnávať dvaja behúňov – jedného s približne 200 ročnou kariérou a druhého, ktorý ešte len začína tréning. Ale aj tak, bez prvého by druhý možno nikdy nebol.

Zdroj: umelá inteligencia ChatGPT 3.5

Poznámka redakcie: Analytical engine nebol v skutočnosti nikdy kompletne dokončený. Príčinou bol nedostatok technológií na presnú výrobu potrebných súčiastok a nedostatok financií. Toto ChatGPT vo svojom článku akosi zabudol spomenúť 🙂

Ak ťa bavíme, klikni na tlačidlo a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár