Neškodná apka z Google Play začala špehovať

Neškodná apka z Google Play začala špehovať

O tom, ktoré apky nás špehujú a ktoré nie, sa špekuluje neustále. Občas sa však stáva, že aj legitímna aplikácia na Google Play sa zrazu zmení na škodlivú

Výskumníci spoločnosti ESET odhalili škodlivú Android aplikáciu s názvom iRecorder – Screen Recorder, ktorá bola dostupná ako legitímna aplikácia v obchode Google Play od septembra 2021, pričom škodlivé funkcie boli do nej pridané pravdepodobne v auguste 2022. Počas svojej existencie bola aplikácia nainštalovaná do viac ako 50 000 zariadení.

Škodlivý kód, ktorý bol pridaný do neškodnej verzie softvéru iRecorder, je založený na open-source AhMyth Android trojane pre vzdialený prístup (RAT) a bol špeciálne upravený do malvéru, ktorý ESET nazval AhRat. Škodlivá aplikácia dokáže nahrávať zvuk prostredníctvom mikrofónu na zariadení a kradnúť súbory, čo naznačuje, že môže byť súčasťou špionážnej kampane.


Prečítaj si tiež: Aj ty máš pocit, že v hrách nie sú realistické zbrane? Porovnali sme realitu s fikciou


Okrem obchodu Google Play výskumníci spoločnosti ESET nezaznamenali malvér AhRat nikde inde v reálnom prostredí. Nejde však o prvý prípad, keď bol Android malvér založený na AhMyth dostupný v oficiálnom obchode. ESET zverejnil podobný výskum už v roku 2019.

Spyvéru založenom na trojane AhMyth sa vtedy podarilo dvakrát obísť kontrolný proces aplikácií v prestrojení za softvér na poskytovanie rádiového vysielania. Aktuálne nájdená aplikácia iRecorder sa nachádza aj na alternatívnych neoficiálnych Android obchodoch. Vývojárska spoločnosť tiež ponúka na Google Play iné aplikácie, no neobsahujú škodlivý kód.

„Prípad AhRat slúži ako dobrý príklad toho, ako sa môže pôvodne legitímna aplikácia premeniť na škodlivú a to dokonca po niekoľkých mesiacoch, keď začne špehovať svojich používateľov a narúšať ich súkromie. Aj keď je možné, že vývojári aplikácie chceli najprv vybudovať širokú bázu používateľov a až potom skompromitovať ich zariadenia prostredníctvom aktualizácie, alebo majú na svedomí transformáciu útočníci, nemáme dôkazy ani pre jednu z týchto hypotéz,“ vysvetľuje Lukáš Štefanko, výskumník spoločnosti ESET, ktorý odhalil a analyzoval túto hrozbu.

Na diaľku ovládaný malvér AhRat je modifikáciou open-source trojanu pre vzdialený prístup AhMyth RAT. Znamená to, že autori škodlivej aplikácie venovali veľké úsilie pochopeniu kódu aplikácie aj backendu, pričom si ich prispôsobili pre vlastné potreby.

Okrem poskytovania legitímnej funkcionality na nahrávanie obrazovky, dokáže iRecorder zaznamenávať okolitý zvuk prostredníctvom mikrofónu na zariadení a nahrávať ho na riadiaci server útočníka. Taktiež dokáže kradnúť súbory v špecifických formátoch predstavujúcich uložené webstránky, obrázky, zvuk, video, dokumentové súbory a formáty použité na kompresiu viacerých súborov.


Prečítaj si tiež: Umelá inteligencia vytvorila úchylnú reklamu na pizzu


Aj používatelia, ktorí si nainštalovali neškodné skoršie verzie aplikácie iRecorder (pred verziou 1.3.8), nevedomky vystavili svoje zariadenia malvéru AhRat. Stačilo, ak si manuálne alebo automaticky aktualizovali aplikáciu. Aplikácii dokonca nemuseli udeliť žiadne ďalšie povolenia.

„Našťastie, proti takýmto škodlivým operáciám už boli nasadené preventívne opatrenia do systému Android 11 a vyšších verzií a to vo forme hibernácie aplikácií. Táto funkcia účinne uvádza aplikácie, ktoré boli niekoľko mesiacov nečinné, do stavu hibernácie, čím sa resetujú ich runtime povolenia a škodlivým aplikáciám sa zabráni fungovať tak, ako zamýšľali útočníci. Škodlivá aplikácia bola po našom upozornení z Google Play odstránená. Tento prípad potvrdzuje, že potreba ochrany mobilných zariadení prostredníctvom viacerých vrstiev, akou je napríklad bezpečnostný softvér ESET Mobile Security, je naďalej nevyhnutná pre zabezpečenie zariadení pred možným narušením bezpečnosti,” uzatvára Štefanko.

Zdroj: TS

Ak ťa bavíme, klikni na tlačidlo a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár