Umelecký fotograf Igor Slovák: „Milujem“, keď mi niekto povie, že ten foťák robí super fotky. Je za tým viac

Igor Slovák je profesionálny umelecký fotograf, tvoriaci jedinečné fotografie zo sveta rozprávok a fantasy. Na Slovensku momentálne jediný fotograf, ktorý sa tvorbe týchto jedinečných snímok venuje na profesionálnej úrovni. Umenie, fantázia a tajomno, sú hlavné charakteristiky jeho jedinečného štýlu

Ahoj, Igor, veľa ľudí ťa pozná ako vynikajúceho žongléra a fakíra. Kedy sa zrodila myšlienka presedlať na profesionálnu fotografiu?

Hneď na začiatok takáto silná otázka (úsmev). Nuž, k fotografii som nemal ďaleko, keďže ešte ako piatak a šiestak na základnej škole som dostal môj prvý fotoaparát a oboznámil som sa aj s čiernou komorou. Po čase som s fotením prestal a práve počas môjho žonglérskeho, fakírskeho alebo kaskadérskeho obdobia som sa dostal k foteniu. Bol som však pred objektívom, nie za. Vždy sa mi páčila atmosféra pri fotení a mal som tú „magičnosť“ v ovzduší rád. K foteniu som sa vrátil z túžby nafotiť si moje žonglérske LED svetelné náčinie, ktoré som vyrábal a predával do sveta.

Mal som vždy originálne nápady a keď som sa obrátil na iných fotografov, tak sa moje vízie vždy vzďaľovali od hotových snímok. Preto som si povedal: „Igor, kúp si fotoaparát a nafotíš si to sám!“. Tak som si teda kúpil na tú dobu dosť drahý fotoaparát Canon 7D a zistil som, že vôbec netuším čo s ním. Zapísal som sa teda na rôzne kurzy. Vtedy som pochopil že fotenie, ako aj samotné učenie, ma nesmierne baví. Od tej doby som sa každý voľný deň vzdelával v tejto oblasti. Tuším to bolo od roku 2015.

Z tvojich umeleckých portrétov tá „magickosť“, tajomno a rozprávková atmosféra priam vyžaruje. Kde berieš inšpiráciu na tieto jedinečné diela?

Veľakrát je to z mojich snov, ale musím sa priznať, že ma ako mladého chalana veľmi oslovila tvorba španielskeho maliara Luis Royo-a. Je to nádherné spojenie magického sveta krásnych žien a jemnej erotiky. Ale inšpirácia sa dá hľadať aj v bežnom živote. Idem okolo miesta ktoré sa mi zdá fotogenické a hneď tam vidím vílu, škriatka alebo tajomnú kráľovnú či čarodejnicu. Našťastie takýchto nádherných miest a aj nádherných žien máme na Slovensku veľa.

Takže okrem ateliéru fotíš aj v teréne. Dostal si sa s fotením na nejaké zaujímavé miesta?

Bolo ich nesmierne veľa. Ako fotograf s mojou tvorbou mám mnoho dverí otvorených. V každom prípade sú aj miesta, kam sa chcem dostať, ale z finančných dôvodov sa musím krotiť. Veľmi rád fotím na hrade Hohenwerfen v rakúskych Alpách, kde mám takú moju malú základňu.


Prečítaj si tiež: Digitálne euro má v EÚ prísť do 4 rokov. Na čo nám bude?


Fotil som aj vo filmových ateliéroch, na zámkoch alebo v nádherných záhradách. Keď ma osloví klientka na fotenie a pripravím koncept fotenia, tak si vždy dám námahu a hľadám fotolokáciu, alebo sa obrátim na kolegov z filmárskeho lokačnéhou skautingu.

Spomenul si fotoaparát Canon D7 s ktorým tvoja dráha fotografa začala. Akú techniku používaš aktuálne pri svojej tvorbe?

Od Canon 7D som prešiel na Canon Eos 5DIII, teraz momentálne fotím na Canon EOS 5DSr je to starší, už oldchool model, ale fotiť sa na to dá. Je skvelý do ateliéru kde môžem používať svetlá, ale ak by som chcel fotiť nejakú dokumentárnu fotografiu, tak by som si asi radšej búchal hlavu o radiátor (smiech). Každopádne, môj vysnívaný fotoaparát je od Hasselblad (švédsky výrobca). Ale vždy som zástanca toho, že samotná technika kvalitnú snímku nerobí, je to komplexný proces nie len technika.

Bolo by teda možné dosiahnuť takéto fotografie a atmosféru aj s nie profesionálnou fotovýbavou?

Áno, určite áno. Technika samotná snímku nerobí. Milujem keď mi niekto povie, že “ten foťák robí super fotky”. Ono je za tým vždy viac a de facto snímku môžeš spraviť aj na fotoaparát z kartónu. Moderná technika ti len uľahčí prácu fotografa, ale sama ti koncept nevymyslí ani nepripraví. V dnešnej dobe je obrovský výber fotoaparátov a s každým sa dá super fotiť, len sa mu treba prispôsobiť.


Bude ťa zaujímať: PODVOD: Ak od teba pýta „slovenská vláda“ kryptomeny, nič neposielaj


Stále platí že amatér kupuje drahý fotoaparát, poloprofesionál objektívy a profesionál svetlá. No najlepšou investíciou je investícia do vzdelávania a do rôznych kurzov, kde sa vzdelávate pod niekým, kto si všetky tieto veci už odskákal a prešiel.

Ako vyzerá príprava a samotné fotenie?

Moje fotenie rozdeľujem do troch fáz. Prvá je preprocessing, teda príprava. Tam si pripravím kompletný koncept od techniky cez mejkap, doplnky, styling až po pózy a rekvizity. Veľakrát si pripravím aj príbeh k danej fotografii. Potom prebehne fotenie a ak si chceš pozrieť ako také fotenie prebieha, pozri si môj YouTube kanál. Následne príde postprocessing, kde sa hrám s Photoshopom. Veľa ľudí si myslí, že celé moje snímky robím len vo Photoshope, ale opak je pravdou. Kladiem dôraz na to, aby som si všetko nafotil reálne a potom s Photoshopom to len trochu doladím a dodám „mágiu“.

Takže je možné povedať, že to čo je vidieť na fotke, by bolo vidieť aj pri fotení?

Pri väčšine snímok áno, ale nájdu sa aj také, kde mením kompletne celé pozadie. Práca vo Photoshope ma nesmierne baví, ale nechcem to preháňať. Ako som však spomenul, mám snímky, kde som celé pozadie vymenil.


Nech ti neunikne: Zbohom, WinRAR! Zaplati… ehm… stiahli sme si ťa všetci


Doplnky, rekvizity a kostýmy sú neoddeliteľnou súčasťou tvojej tvorby. Kde sa berú?

Väčšinu rekvizít a doplnkov si kupujem na internete, alebo oslovujem rôznych tvorcov s možnosťou spolupráce. Horšie je to so šatami. Na Slovensku máme veľmi málo kvalitných štúdií, ktoré sa venujú vlastnej tvorbe šiat a keď ich oslovím, väčšinou nado mnou ohŕňajú nos. V zahraničí to funguje úplne inak. Vážia si tam kreativitu a jedinečnosť a sú otvorení spoluprácam. Neviem zabudnúť na to, ako ma oslovili z anglickej spoločnosti, že či im môžem nafotiť ich umelecký korzet. Poslali mi nádherné dielo za tisíce eur len tak bez nejakej zálohy. Ja som im spravil nevšedné snímky ktoré využili na svoju propagáciu. Nuž, niektorým Slovákom veľmi stúpne sláva do hlavy a pritom svet je oveľa ďalej, aj za našimi hranicami.

Z tvojich fotografií je vidieť, že Photoshop máš v malíčku. Bolo náročné ho zvládnuť na takejto profesionálnej úrovni?

Bola to dlhá cesta a, pravdupovediac, stále sa niečo nové učím. Aj Photoshop sa stále technicky vyvíja. Mám svoj proces, ktorý aplikujem a potom len dolaďujem tonalitu farieb a podobne. Keď som učil mojich žiakov na workshope fantasy a rozprávkovej fotografie, bol som prekvapený tým, ako vnímajú môj postprocessing ostatní ľudia a že je to žiadaný artikel. Za tú dobu, čo fotím, som si vybudoval svoj vlastný štýl.


Toto máš prečítané? Aj ty máš pocit, že v hrách nie sú realistické zbrane? Porovnali sme realitu s fikciou


Čím ďalej, tým viac ľudia spoznávajú, že konkrétna snímka je odo mňa. A mňa to teší, vždy som chcel byť originálny. Preto som ešte v roku 1996 ako prvý začal robiť na Slovensku ohňovú show. Teraz je to bežná súčasť osláv. Vždy som bol takým priekopníkom určitých spôsobov umenia.

V portfóliu máš okrem umeleckých fotografií aj „bežné portréty“, biznis portréty, glamour foto a podobne. Sú rovnako náročné na postprocessing?

A vieš že aj hej? Samotný postproces nie je náročný, ale náročné je sa kontrolovať a neskĺznuť do môjho umeleckého videnia. A teda keď retušujem, nech neretušujem ako pri umeleckej tvorbe, alebo ponechať tonalitu tak ako je, lebo práve pre biznis portrét nie je žiaduce, aby vyzeral ako umelecký portrét. Práve toto „ukočírovať sa“ je pre mňa azda náročnejšie ako samotný postproces. Biznis portrét či klasický portrét, tematika je daná a hotovo. No pri glamour či budoire fotografii rád skĺznem k tej moje fantasy tematike, ale nie je to pravidlom. Vždy záleží na tom, ako sa s klientkou či klientom dohodnem.

Čo tvoje plány do budúcnosti?

Rád by som dokončil moje nové fotoštúdio, ktoré mám v Modre a zároveň konečne našiel marketéra, s ktorým by som rozbehol malé produkčné fotoštúdio. Nie len pri fantasy tvorbe, ale aj pri fotení produktov či rôznych druhov portrétu. Zároveň chystám pre mojich kolegov fotografov aj rôzne foto-stretnutia, kde by si mohli nafotiť do portfólia nádherné snímky. Ja im pripravím lokalitu, modelku od stylingu až po vizáž a samozrejme rekvizity a oni si už prídu na hotové.


Zaujímavé: TEST: Monitor AGON AG275QZ má 27″ a 270 Hz. Nie je to priveľa?


No a z tých dlhodobých plánov – rozhodne dokončiť moju obrazovú knižku z magickej krajiny Brastírias.

Takže k rozprávkovej a fantasy fotografii si vytvoril aj vlastný svet?

Áno. Vymyslel som si vlastný svet aj s mapami miest a terénnych oblastí. Skrátka, takú moju malú „Stredozem“.

Takže klientky a klienti sa vlastne stávajú súčasťou tvojej magickej krajiny?

Nie až tak, ako sa zdá. Do mojej krajiny si pripravujem vždy vlastné príbehy a teda aj vlastné námety. To sú moje projekty a tam si volám modelky a robím si fotenie pre seba. Naopak moja klientela je od tohto „oslobodená“. Plánujem však osloviť ľudí, či by mali záujem stať sa súčasťou projektu.


Aj toto si prečítaj: Umelá inteligencia vytvorila úchylnú reklamu na pizzu


Je to finančne nesmierne náročný proces, a tak by som rád našiel klientelu primárne len pre tento projekt. Skrátka, či by sa chceli stať súčasťou magickej zeme Brastírias a zaplatili by si odo mňa portrét a zároveň by boli ich snímky vytlačené v pripravovanej obrazovej knižke Kronika zeme Brastírias

A na záver, čo by si poradil čitateľom, ktorí by radi začali s fotením?

V prvom rade sa nebáť a ísť do toho. Nebojte sa pýtať na predajni pri výbere fotoaparátu, nebojte sa opýtať známych čo už fotia a nebojte sa kurzov či Masterclassov. Ja a moji kolegovia sme pripravili projekt Lensbrothers, kde sa snažíme začínajúcim fotografom čo najlepšie poradiť a učiť ich na fotografickej ceste. Na našej stránke nájdeš kopec Masterclassov, ktoré ťa budú viesť krok po kroku. A už vôbec sa nebojte fotiť. Čím viac fotíte, tým viac sa vzdelávate. Na začiatok menšie kroky, potom väčšie a väčšie.

Želám im veľa dobrého svetla na fotografickej ceste životom.

Igor, ďakujem za veľmi zaujímavý rozhovor a tvoj čas. Prajem Ti veľa zdaru pri tvojej jedinečnej tvorbe.

Marek, veľmi pekne ďakujem za príjemný rozhovor.

Za TechGuruSK.cz sa pýtal Marek Vančo.

Ukážky prác Igora Slováka:

Ak ťa bavíme, klikni na tlačidlo a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


Pridaj komentár