Digitálne euro má v EÚ prísť do 4 rokov. Na čo nám bude?

Digitálne euro má v EÚ prísť do 4 rokov. Na čo nám bude?

V poslednej dobe sa veľa hovorí o digitálnych menách a ich možnom vplyve na ekonomiku a finančný sektor. Jednou z diskutovaných tém je aj digitálne euro

Nová mena by mohla byť vydávaná Európskou úniou do štyroch rokov. Pozrieme sa na to, čo je digitálne euro a aké sú jeho potenciálne výhody a nevýhody.

Ide o centrálnu bankovú digitálnu menu (CBDC) navrhovanú Európskou centrálnou bankou (ECB). Hlavným cieľom je poskytnúť verejnosti a podnikom novú formu elektronického platenia, ktorá by fungovala na základe blockchain technológie. Podobne ako klasické bankové účty, digitálne euro by umožňovalo ukladanie a prenos finančných prostriedkov, ale v elektronickej forme.

Jednou z potenciálnych výhod digitálneho eura je rýchlosť a efektívnosť platieb. Systém P2P (peer-to-peer) by mohol byť prvým testovacím prostredím pre digitálne euro, čo umožní ľuďom vykonávať jednoduché platby medzi sebou. To by mohlo mať pozitívny vplyv na prevody peňazí v rámci eurozóny a zjednodušiť každodenné transakcie.

Ďalšou výhodou digitálneho eura by mohla byť bezpečnosť. Súkromné kryptomeny a stablecoins čelia mnohým bezpečnostným rizikám, ako napríklad možnosti útokov hackerov a zneužitia. Digitálne euro, ako projekt podporovaný centrálnou bankou, by malo mať vyššiu mieru bezpečnosti a regulácie, čo by mohlo prispieť k dôvere verejnosti v tento systém.


Prečítaj si tiež: PODVOD: Ak od teba pýta „slovenská vláda“ kryptomeny, nič neposielaj


Napriek potenciálnym výhodám je však dôležité zvážiť aj niektoré nevýhody digitálneho eura. Jednou z nich je obava o súkromie a ochranu osobných údajov. Keďže digitálne euro by bolo monitorované centrálnou bankou, niektorí ľudia majú obavy, že by mohlo byť zneužité na sledovanie finančných transakcií a obmedzenie súkromia jednotlivcov.

Ďalšou výzvou je technologická infraštruktúra. Digitálne euro si vyžaduje spoľahlivú a bezpečnú technologickú infraštruktúru, ktorá by zabezpečovala správne fungovanie systému. Je potrebné mať dostatočné zabezpečenie pred kybernetickými hrozbami a útokmi, aby sa minimalizovalo riziko straty finančných prostriedkov.

Výzvou je aj otázka adaptácie a prijatia digitálneho eura zo strany verejnosti a podnikov. Hoci existuje potenciál pre rýchle a jednoduché platby, niektorí ľudia môžu byť opatrní pri prechode na novú formu digitálnej meny. Dôvera a povedomie o výhodách digitálneho eura budú dôležité pre jeho úspešné prijatie.


Zaujímavé: Zbohom, WinRAR! Zaplati… ehm… stiahli sme si ťa všetci


Okrem toho je potrebné zvážiť aj otázky regulácie a dozoru. Musia sa vytvoriť primerané právne a regulačné rámcové podmienky, aby sa zabezpečila stabilita a transparentnosť systému. Je potrebné stanoviť pravidlá pre ochranu spotrebiteľov a prevenciu nelegálnych aktivít, ako je pranie špinavých peňazí.

V závere je dôležité zdôrazniť, že digitálne euro prináša so sebou rôzne výhody a nevýhody. S rýchlym vývojom technológií a zmenami v spôsobe, ako ľudia vykonávajú platby, je potrebné neustále hodnotiť a aktualizovať prístup k digitálnym menám. Je dôležité zabezpečiť, aby digitálne euro slúžilo občanom a podnikom ako efektívne a bezpečné platobné riešenie.

Text: ChatGPT, Edit: Peter Vnuk

Ak ťa bavíme, klikni na tlačidlo a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár