TEST: Dlhodobo som používal Lenovo Legion S7. Herný notebook s RTX 3060 v tenkom tele? Takto to dopadlo

TEST: Dlhodobo som používal Lenovo Legion S7. Herný notebook s RTX 3060 v tenkom tele? Takto to dopadlo

Herné notebooky sú opradené tajomstvom. Ľudia, ktorí ich nemajú si o nich myslia kadečo nepravdivé a tí, ktorí ich majú, o nich asi nevedia všetko. Dlhodobo som používal Lenovo Legion S7, čo je tenký (to S znamená Slim) a relatívne ľahký (2,5 kg) plnokrvný herný notebook. Áno, existujú

Konzervatívny a dobre vyriešený dizajn

Lenovo sa v ostatnom čase dizajnovo kloní ku konzervatívnejším vzhľadom. Srdcia hráčov sa snaží získať skôr parádnymi parametrami a intuitívnym dizajnom a to je podľa mňa dobre.

Nie každému lahodí konštrukcia preplnená RGB svietiacimi prvkami a šasi ako odtrhnuté z nárazníka Lamborghini…

Legion S7 má tenký rámik okolo 16″ displeja, čo je podľa nás rozumné riešenie, ak sa snažíte vtesnať herný stroj do prenosného tela. To sa v tomto prípade určite podarilo a 17″ notebook by už nebol takýto kompaktný.

TEST: Dlhodobo som používal Lenovo Legion S7. Herný notebook s RTX 3060 v tenkom tele? Takto to dopadlo

Klávesnica je podsvietená len na bielo, takže žiadny cirkus Humberto sa nekoná. Podsvietenie má dva stupne, čo je akurát.


Zaujímavé: GeForce RTX 4060 je tu. Cena začíná na 7 899 Kč


Zmienku si zaslúži hlavný vypínač, ktorý výrobca umiestnil do stredu pod displej. Z jednej strany je fajn, že kruhová LED okolo neho signalizuje úroveň nabitia aj režim, v ktorom notebook práve beží. Okrem toho, je v tlačidle zabudovaný snímač odtlačkov prstov na prihlásenie do Windowsu.

TEST: Dlhodobo som používal Lenovo Legion S7. Herný notebook s RTX 3060 v tenkom tele? Takto to dopadlo

Na druhej strane vám bude večer pri sledovaní seriálu vadiť, keď začne po nejakom čase blikať a dávať vám najavo, že sa zariadenie vybíja.

V otázke konektivity som bol spokojný. Nabíjanie a porty USB 3.2 sú vzadu (je tam aj jeden na spätné nabíjanie, napríklad mobilu), USB-C 3.2 vľavo a vpravo je trochu nečakane čítačka pamäťových kariet a port jack 3,5 mm. Nechýba ani vypínač kamery, ktorá má rozlíšenie full HD (konečne sa tomu výrobcovia začali venovať). Takže za konektivitu, celkový dizajn a rozloženie portov palec hore.

TEST: Dlhodobo som používal Lenovo Legion S7. Herný notebook s RTX 3060 v tenkom tele? Takto to dopadlo

Veľmi slušný herný výkon

Teraz to najdôležitejšie – herný výkon. Napriek tomu, že S v názve modelu znamená „slim“, čiže štíhly, v oblasti parametrov Lenovo nešetrilo. Zmestilo sa všetko potrebné vrátane 1 TB SSD a výsledná hrúbka je porovnateľná s bežným biznis-notebookom.

TEST: Dlhodobo som používal Lenovo Legion S7. Herný notebook s RTX 3060 v tenkom tele? Takto to dopadlo
Pre hráča dôležité šípky sú dosť veľké a majú dostatok priestoru. Numpad poteší asi hlavne biznismenov

O pohon sa stará Intel Core i7 12700H a k tomu tu máme 16 GB RAMky. Ako som prezradil už v nadpise, grafika je NVIDIA GeForce RTX 3060, čo je veľmi slušný základ na prakticky všetky moderné hry.

Displej má 165 Hz, takže v hrách, v ktorých to grafika zvládne, sa dá dostať až na takéto hodnoty, ktoré už potešia aj profíka z oblasti e-športu.

Prečo som 3060ku nazval slušný základ? Pretože je fakt dobrá, aj keď nie celkom dokonalá. Napríklad v Zaklínačovi 3 s next-gen aktualizáciou sa karta poriadne zapotila. V rozlíšení 2K (pre displej natívne) na ultra detailoch a s nastavením RT Ultra hra bežala približne na 25 fps, čo je hrateľné, ale nie celkom dokonalé. Okolo 60 fps v 2K na ultra detailoch som dosiahol až po vypnutí ray-tracingu.


Bude ťa zaujímať: Digitálne euro má v EÚ prísť do 4 rokov. Na čo nám bude?


Všeobecne si však v 2K vychutnáte na ultra detailoch prakticky akúkoľvek hru bez väčších kompromisov.

Skúsenosti z dlhodobého používania

Treba poznamenať, že takýto herný výkon natlačený do relatívne tenkého a ľahkého stroja, si vyžaduje svoju daň. Rozhodne zabudnite na to, že si ľahnete do postele a dáte si dvojhodinovú session Forza Horizon 5. A už vôbec nie s pripojenou nabíjačkou, čo je pri herných notebookoch nutnosť pre dosiahnutie maximálneho výkonu grafiky.

Áno, fičí to parádne a automobilové preteky si užijete, ale musíte si zabezpečiť dobré chladenie. Lenovo zabudovaný chladiaci systém nazýva Legion Coldfront 4.0. Je síce dosť tichý, ale nie dostatočne efektívny, najmä ak zakryjete prieduchy položením na nerovný povrch.

Takže ideálne je položenie na stôl, prípadne používanie v hernom režime s chladiacou podložkou. Nájdete tu aj tichý režim, kedy chladenie prakticky nepočuť, ale v ňom určite nehrajte a nenabíjajte, lebo na notebooku budete môcť variť.


Prečítaj si rozhovor: Umelecký fotograf Igor Slovák: „Milujem“, keď mi niekto povie, že ten foťák robí super fotky. Je za tým viac


Pochvaľovať si budete výborný a dostatočne veľký displej a zvukový systém Harman, ktorý postačí aj na počúvanie hudby, tiež stojí za to. Takže ak si kdesi zabudnete slúchadlá, nemusíte robiť paniku. Repráky sú fajné.

Tá páčka je na manuálne vypnutie kamery

Batéria sa nabije za čosi vyše hodiny a vydrží niekoľko hodín. To však pre hráča nie je také podstatné, pretože hrať bude hlavne s pripojenou nabíjačkou. Ak by to však konkrétne pre vás podstatné bolo, môžete si batériu prepnúť aj do režimu rýchleho nabíjania, kedy to zvládne za cca 40 minút. Všetko sa to robí ľahko vďaka apke Lenovo Vantage alebo ešte jednoduchšie pomocou widgetu vo Windows 11.

TEST: Dlhodobo som používal Lenovo Legion S7. Herný notebook s RTX 3060 v tenkom tele? Takto to dopadlo
Widget vo Windows 11 je celkom šikovný

Verdikt Lenovo Legion S7

Zhrniem to takto – Lenovo Legion S7 je parádny notebook, ktorý sa iba netvári ako herný. Skutočne ním je a herný výkon v rozlíšení 2K bude stačiť aj náročnejšiemu hráčovi, treba si len zabezpečiť dobré chladenie. Tenké a ľahké telo sa vám odvďačí vysokou mobilitou. Svojich Simsov či CSko budete môcť nosiť prakticky kamkoľvek bez obáv, že vám váš herný stroj odtrhne hmotnosťou ruku.

Veľký 16″ 165 Hz displej s tenkým rámikom, i7čka so 16 GB RAM, terabajtové esesdéčko a RTX 3060ka, no pritom telo klasického kancelárskeho notebooku? To chceš! Cena nie je pre každého, no pozrite sa na to, čo Lenovo za vaše peniaze ponúka a prídete na to, že sa to oplatí.

Hodnotenie: 93%

Ocenenie TOP Produkt

Ocenenie udeľujeme hlavne za vysoký herný výkon v kompaktnom tele

Výhody:

  • elegantný dizajn
  • veľmi slušný herný výkon
  • všetky parametre na úrovni
  • kvalitný zvuk
  • výborný veľký 165Hz displej
  • full HD kamera

Nevýhody:

  • chladiaca podložka je prakticky nutnosť
  • nízka odolnosť proti prachu a odtlačkom prstov

Cena: 1500 € / 36 000(sú však rôzne konfigurácie v rôznych cenách)

Herný notebook Lenovo Legion S7 na dlhodobý test poskytla spoločnosť Lenovo. 

Ak ťa bavíme, klikni na tlačidlo a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár