TEST Lenovo Smart Paper: Je ten papier skutočne taký múdry?

TEST Lenovo Smart Paper: Je ten papier skutočne taký múdry?

Čítačky kníh a e-papierové produkty nie sú práve v centre záujmu. Možno je to viac nedostatkom informácií, než tým, že by neboli zaujímavé. Otestovali sme Lenovo Smart Paper, ktorý by mal do tejto sféry priniesť moderné prvky

Na úvod si môžete pozrieť krátke video, v ktorom vám Smart Paper predstavíme:

Dvojfarebné podsvietenie a ovládacie pero

Celokovové ľahké telo (408 g) sa dobre drží v ruke a dizajnéri zabezpečili jednoduchosť ovládania pridaním jedného fyzického tlačidla. Viac ani netreba. Listy v e-dokumentoch môže používateľ posúvať gestami.

10,3″ telo je na čítanie dostatočne veľké a zariadeniu nechýba podsvietenie so senzorom intenzity svetelnosti okolia, takže sa prispôsobí tomu, či chcete čítať v tme alebo počas dňa.

Dokonca je tu na výber z dvoch farebných odtieňov svetla, pretože niekomu nemusí vyhovovať biele a príjemné mu je skôr do žlta.

Smart Paper je chránený flipovým obalom a súčasťou balenia je aj ovládacie pero, ktoré sa nabíja na špeciálnom mieste, ku ktorému sa prichytáva magneticky. V balení nájdete aj päť náhradných hrotov a nástroj na ich výmenu v tvare prsteňa, takže sa netreba obávať skorého zháňania nových hrotov.

E-ink antireflexný displej má matný povrch, ktorý vydáva pri dotyku hrotu pera zvuk ako skutočný papier. Analyzuje tiež silu, ktorou používateľ tlačí (4096 úrovní) a podľa toho vyzerá výsledná čiara.


Tiež zaujímavé: TEST: Herné kreslo Endorfy Scrim hýčka moju ri…adne dobre sa na ňom sedí


Čo sa ukrýva pod kapotou

Rozlíšenie 1872 x 1404p s hustotou 227 ppi poskytuje na pomery e-ink tabletov vysokú ostrosť a tým pádom aj možnosť tvorby detailov. Nejde totiž len o zapisovanie poznámok pri prednáškach, Smart Paper vám rovnako dobre poslúži aj ako skicár. Tak či onak bude výsledok exportovaný vo formáte PDF.

Ukážka kresby na Lenovo Smart Paper. Autor: Lucie Škardová DiS.

O pohon sa stará upravený Android 11 a štvorjadrový 1,8 GHz procesor MediaTek. Keď vezmeme do úvahy len kategóriu e-ink, ide o svižné zariadenie. Porovnávanie s klasickými tabletmi by nebolo fér, keďže samotný princíp fungovania e-atramentu neumožňuje vysokú obnovovaciu frekvenciu a pri týchto zariadeniach ide o dlhú výdrž batérie a nie o vysoký výkon.

Pritom však výrobca doprial používateľom 4GB RAM a 64 GB úložisko. To je na elektronické knihy, kresby a dokumenty viac ako dosť.

Lenovo tvrdí, že to znamená asi 50-tisíc stránok textu, asi však záleží aj na tom v akom formáte. V tomto smere nás výrobca trochu prekvapil. Nezistili sme presný zoznam podporovaných formátov a s niektorými pomerne bežnými mal Smart Paper problémy.

TEST Lenovo Smart Paper: Je ten papier skutočne taký múdry?

Z pohľadu konektivity je tu všetko čo treba, takže pripojenie na Wi-Fi aj k inému zariadeniu pomocou bluetooth sú samozrejmosti. Práve to môžete využiť ak sa radi pri čítaní oddávate hudbe. Stačí sa bezdrôtovo pripojiť k reproduktorom či slúchadlám a už to fičí.


Bude ťa zaujímať: 4ka MSR 2023: Nitriansky Autosalón ovládli ešporty – spoznali sme majstra SR v hre CS:GO


Nabíjací port je klasický USB-C a nabíjačka má adaptér, čo dnes už nie je celkom samozrejmosť.

Široká paleta nástrojov na kreslenie aj písanie

Softvér je navrhnutý tak, že sa sústreďuje na použitie aplikácie Poznámkový blok, v ktorej si možno vyberať zo šablón dokumentov vrátane grafov.

Lenovo Smart Paper
Ukážka kresby na Lenovo Smart Paper. Autor: Lucie Škardová DiS.

To sa týka aj kreslenia, stačí si len vybrať prázdnu stránku. Výber nástrojov je pritom nesmierne široký a nájdete tu množstvo štetcov, pier, ceruziek, zvýrazňovačov a ďalších nástrojov napríklad na označovanie častí kresby. Je tu tiež možnosť nastavovať farby, aj keď samotný e-ink displej je čiernobiely. Farebný výstup uvidíte až v inom zariadení.

Súčasťou softvérovej výbavy je kancelársky balík WPS Office a webový prehliadač Firefox.

Skúsili sme surfovanie po webe, funguje to dobre, načítavanie je relatívne rýchle, s obrázkami prístroj nemá problém, no s videom, pochopiteľne, nepochodíte. To isté platí, ak sa pokúsite pozrieť si čosi na YouTube, obnovovacia frekvencia na video prosto nestačí. Ale tak to má byť, je to e-ink.

TEST Lenovo Smart Paper: Je ten papier skutočne taký múdry?

Zdokonaliť by potrebovala funkcia prevodu textu písaného rukou na elektronický text. Pomerne často sa vo výsledku vyskytujú chyby, aj keď chápeme, že nejde ani zďaleka o ľahkú úlohu. Keď však automaticky neprevediete napríklad indexy, je to problém.


Prečítaj si tiež: Závislosť na internete? Povieme ti, aké sú príznaky


Potešila by možnosť inštalácie aplikácií z Google Play, no na druhej strane je softvérová výbava dostatočná.

Napokon poznamenáme, že počas trojtýždňového testovania sa nám Lenovo Smart Paper nepodarilo ani raz vybiť, takže vám nevieme povedať, aká je výdrž batérie.

Verdikt Lenovo Smart Paper

Testovanie Lenovo Smart Paper sme si skutočne užili. Písanie, čítanie, kreslenie… A k tomu ďalšie funkcie, ktoré poskytuje skôr klasický tablet, než e-ink zariadenie. Zabudovaný mikrofón napríklad poskytuje možnosť nahrávať si k písaným poznámkam aj hlasové alebo hoci aj celú prednášku. Elektronický papier nám ukázal aj výhodu, o ktorej možno málokto vie. Námaha očí je minimálna a ľudia, ktorí trpia migrénami či inými problémami pri pohľade na klasický displej, si tu prídu na svoje. V porovnaní s notebookom ide o menšie a mobilnejšie zariadenie a v porovnaní s tabletom zasa o oveľa energeticky úspornejšie.

Hodnotenie: 97%

Ocenenie TOP Produkt

Výhody:

  • vysoké rozlíšenie displeja
  • ľahká konštrukcia
  • dvojfarebné podsvietenie displeja
  • široká paleta nástrojov na kreslenie aj písanie
  • konektivita cez Wi-Fi a bluetooth
  • webový prehliadač
  • výborná výdrž batérie
  • pero a obal sú súčasťou balenia

Nevýhody:

  • prevodník textu potrebuje vylepšiť
  • problém s niektorými formátmi
  • pre niekoho neprítomnosť reproduktora

Cena: 500 € / 12 000

Lenovo Smart Paper na recenziu poskytla spoločnosť Lenovo.

Ak ťa bavíme, klikni na tlačidlo a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


Pridaj komentár