TEST Lenovo Tab P12: Tablet či mininotebook? Oboje

TEST Lenovo Tab P12: Tablet či mininotebook? Oboje

Na strane tabletov je v porovnaní so smartfónmi asi najväčšia výhoda vo veľkosti displeja. Lenovo Tab P12 je nielen takmer 13″ veľký tablet s 2K displejom, ale má aj fyzickú klávesnicu a port na kartu SIM

Už z úvodu je vám určite jasné, že ide o nesmierne univerzálne zariadenie a nie len tak hocijaký tablet. Firma Lenovo pri ňom stavila na osvedčené prvky a nešla do žiadnych experimentov.

Veľké ľahké telo a fyzická klávesnica

Keď Tab P12 uchopíte, pravdepodobne vás príjemne prekvapí nízkou hmotnosťou a hrúbkou. Má to dva následky. Za prvé sa dobre drží a za druhé vám pomerne ľahko môže vypadnúť z rúk, takže vyšší komfort je vykúpený potrebou opatrnosti.

Jeho 12,7-palcové telo je super na čítanie, surfovanie po webe a dokonca sa hodí aj na prácu s textom či na hry.

Najlepšie sa ale cíti vo flipovom obale s magneticky prichytenou fyzickou klávesnicou a touchpadom.

Vtedy sa vám v rukách nešmykne, vďaka zabudovanej „nožičke“ ho môžete postaviť na stôl a pracovať na ňom ako na klasickom notebooku. Nožička je vlastne výklopná časť obalu, ktorej by možno prospelo niekoľko nastaviteľných stupňov, aby bolo možné regulovať náklon tabletu smerom k používateľovi.

TEST Lenovo Tab P12: Tablet či mininotebook? Oboje

Fyzická klávesnica je navrhnutá tak, aby nerobila žiadne rozmerové kompromisy. Ak ste zvyknutí na Windows, budú tu drobné rozdiely, no v princípe ide o to, čo poznáte zo sveta smartfónov. Klávesnici by pomohlo podsvietenie, no je jasné, že tak by mala oveľa vyššiu spotrebu energie. Pochválime programovateľné tlačidlá na spúšťanie dvoch najpoužívanejších aplikácií v pravom hornom rohu klávesnice.


Tiež zaujímavé: Creative Artisan Edition: Keď sa zvuk stretne s inšpiratívnymi ťahmi štetca


Ovládanie možno realizovať prstom aj priloženým perom Lenovo Tab Pen Plus, ktoré má svoj magnetický úkryt priamo na tele tabletu.

Čo sa skrýva pod kapotou Tab P12

Lenovo do zariadenia zabudovalo aktuálny Android 13 a upgrade bude možný až na verziu Android 15. Používateľ vďaka tomu získa najnovšie funkcie aj o dve generácie vyššie a to môže priniesť napríklad rozšírenie využiteľnosti tabletu.

TEST Lenovo Tab P12: Tablet či mininotebook? Oboje

O pohon sa stará procesor MediaTek Dimensity 7050 s frekvenciou do 2,6 GHz. Je to „motor“, ktorý dáva tabletu slušný výkon, no vyššia obnovovacia frekvencia displeja by pocit výrazne umocnila. Dupľovane v súčasnosti, keď už sa 120 Hz displeje stali prakticky štandardom a pomaly sa prechádza na 144 a 165 Hz.

Displej s rozlíšením 2944×1840 bodov je kvalitný aj keď to nie je AMOLED a jeho veľkosť 12,7″ prispieva k tomu, že sa na ňom nielen dobre sledujú videá, ale aj pracuje. V spolupráci s fyzickou klávesnicou ide prakticky o mininotebook, čo výrazne posúva jeho využiteľnosť smerom nahor.

TEST Lenovo Tab P12: Tablet či mininotebook? Oboje

Pochválime 8GB RAM na spúšťanie väčšieho množstva aplikácií a 128 GB úložisko, ktoré by malo stačiť aj na prípadné fotenie či natáčanie videí. Ťažko povedať, kto a prečo by fotil obrovským tabletom, ale určite sa takí nájdu… A fotí veľmi slušne, to treba uznať.


Bude ťa zaujímať: 5 dôvodov, prečo si kúpiť smart hodinky


Lenovo si však asi aj samo myslí, že majiteľ nebude tvoriť nejaké veľké hollywoodske trháky, keďže najvyššie rozlíšenie a frekvencia predného aj zadného foťáku pri videu je 1080p a 30 fps. Čo je na dnešné časy, ako sa vraví, len-tak-tak.

TEST Lenovo Tab P12: Tablet či mininotebook? Oboje
Prikladáme kocúra pre predstavu veľkosti 🙂

Výdrž batérie je taká, ako by sme u tohto zariadenia očakávali. Má síce vysokú kapacitu 10 200mAh, no pri tom, ako zvyčajne používateľ takýto tablet zaťaží, vydrží okolo 10 hodín záťaže. Je to veľmi slušná výdrž, ale nie je to na celý deň, ak ho nenecháte sem-tam v pohotovosti.

TEST Lenovo Tab P12: Tablet či mininotebook? Oboje
Skutočne ide o ľahké zariadenie, má len čosi vyše 600 gramov

Model Tab 12 dokáže okrem iného v podstate plnohodnotne nahradiť aj smartfón. Nechýba mu zásuvka na kartu SIM a bezpečnostné prvky ako odomknutie odtlačkom prsta alebo rozpoznaním tváre používateľa. Je tu aj slot na kartu micro SD, takže v modeli je prakticky všetko, na čo si len spomeniete. Dokonca aj adaptér na premenu USB-C na jack 3,5 mm, čo je veľká výhoda pre majiteľov káblových slúchadiel.


Prečítaj si tiež: TEST Lenovo Smart Paper: Je ten papier skutočne taký múdry?


Verdikt Lenovo Tab 12

Tento tablet v nás zanechal zmiešané pocity. Na jednej strane má vynikajúci veľký displej, no na druhej strane iba s bežnou obnovovacou frekvenciou 60 Hz. Na jednej strane poslúži ako mininotebook, ale na druhej strane si nemôžete regulovať jeho náklon. Na jednej strane je pomerne ľahký, no na druhej má hladkú zadnú stenu a radšej ho budete chcieť chrániť obalom. Keď sa to však všetko podčiarkne a spočíta, vychádza to výrazne v prospech Tab 12. Ak nemáte vysoké nároky, v jednom zariadení získate tablet napríklad na sledovanie videí, mininotebook na prácu a smartfón v jednom zariadení.

Ešte si dovolíme na záver malé porovnanie s verziou Pro. Podľa nás sa základná verzia Tab P12 oplatí výrazne viac, pretože za oveľa nižšiu cenu poskytne porovnateľný úžitok. Vyššia verzia stojí v eurách tisícku a okrem dvonásobku úložiskovej kapacity, displeja AMOLED a o čosi nižšej hmotnosti sme neobjavili výraznú výhodu.

Hodnotenie: 87%

Výhody:

  • ľahká konštrukcia – 615g
  • veľký 2K displej
  • univerzálnosť použitia
  • dostatok RAM aj úložiska
  • zásuvka na kartu SIM
  • fyzická klávesnica s puzdrom (oboje voliteľné)
  • niekoľko zariadení v jednom
  • Android 13 + 2 upgrady
  • dobrá výdrž batérie
  • pomer cena/úžitok

Nevýhody:

  • frekvencia displeja iba 60 Hz
  • video iba 1080p 30 fps
  • niekoľko detailov ako nemožnosť regulovať náklon nožičky

Cena: 409 € / 9 990

Tablet Lenovo Tab P12 na test poskytla spoločnosť Lenovo.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Komentárov: 2

  1. dusan hovorí: Odpovedať

    Zavádzajúci článok, keďže obnovovacia frekvencia 120mhz je iba pri verzii “PRO”

    1. Peter Vnuk hovorí: Odpovedať

      Dušanko, ešte raz prečítať a poriadne s pochopením! Stačí aj Nevýhody, alebo len verdikt. Skôr než niekoho obviníš zo zavádzania, tak sa uisti, že máš pravdu. V tom článku je to najmenej 2x spomenuté, že má iba 60Hz.
      Mimochodom, frekvencia displejov sa uvádza v Hz, nie MHz… Tak ďaleko ešte nie sme 😀

Pridaj komentár