Slovenky môžu naplno rozvinúť svoj potenciál v IT na konferencii Slovak Women in Tech

Druhý ročník jednodňovej multižánrovej konferencie Slovak Women in Tech sa uskutoční v atraktívnych priestoroch Slovenskej národnej galérie už 12. októbra 2023

Jej cieľom je inšpirovať, povzbudiť a podporiť ženy, ktoré v úspešnej kariére v IT brzdia obavy.

Motto tohtoročnej konferencie Slovak Women in Tech PRÍLEŽITOSŤ RASTIE S ODVAHOU odkazuje na zaujímavé zistenie vyplývajúce z prieskumu ŽENY V IT 2022. Reprezentatívna vzorka respondentiek odpovedala na otázky týkajúce sa svojej kariérnej budúcnosti a vyplynulo, že 26 % žien plánovala v nasledujúcich dvanástich mesiacoch zmeniť svoje kariérne smerovanie.

Prácu v IT však zvažovalo len pomerne nízke percento. Jedným z hlavných dôvodov, ktoré uvádzali,  sú obavy z nedostatočnej kvalifikácie a potreba neustáleho vzdelávania sa. Občianske združenie Aj Ty v IT preto organizuje už 2. ročník konferencie, ktorej dlhodobým cieľom je zvýšiť záujem o prácu v tomto zaujímavom odvetví a odbúrať neistoty žien, ktoré láka práca v IT.

Slovenky môžu naplno rozvinúť svoj potenciál v IT na konferencii Slovak Women in Tech

Ženy, ktoré búrajú stereotypy

Druhý ročník bude príležitosťou vypočuť si príbehy piatich inšpiratívnych rečníčok, ktoré úspešne pôsobia v IT sektore. Hovoriť budú Slovenky, ktoré sú vďaka svojej odbornosti svetové aj u nás doma, no vystúpi aj Žaneta Kučarová, ktorá pôsobí na pozícii senior UX researchera pre značku Dior Couture v Paríži či Martina Šturdíková, ktorá manažuje tím softvérového inžinierstva v americkej Mete. Konferencia ponúkne možnosť nadviazať kontakt s komunitou žien, ktoré napredovanie a vzdelávanie sa považujú za výzvu a príležitosť na osobný rozvoj a rast.


Prečítaj si tiež: Blog: Život so Samsung Galaxy S23


Počas dňa nabitého inšpiráciou bude možné zúčastniť sa praktických tematických workshopov. Hostia si priamo na konferencii napíšu LinkedIn bio, ktoré im pomôže uspieť, získajú know-how o tom, ako a kde si hľadať remote zamestnanie ale aj cenné informácie o tom, ako uspieť na pohovore.

Lákadlom budú moderované diskusie s rečníkmi či Kariérny úľ – umožní hosťom v neformálnej atmosfére nadviazať kontakt s potenciálnymi zamestnávateľmi, ktorí sa odprezentujú na Career stage. Účastníčkam cenné insighty pomôžu s ich ďalším kariérnym smerovaním a dajú im do rúk pomyselný kľúč otvárajúci dvere nových možností uplatnenia sa na pracovnom trhu.

Slovenky môžu naplno rozvinúť svoj potenciál v IT na konferencii Slovak Women in Tech

Dlhodobým cieľom Aj Ty v IT je postupne odbúrať neopodstatnené obavy žien, ktoré pramenia aj z hlboko zakoreneného stereotypu, že ženy a technológie nejdú dokopy. Stretávanie sa, zdieľanie skúseností a vzdelávanie sa v oblasti informačných technológií je cestou, ktorá môže zvýšiť povedomie slovenských žien o IT segmente a potrebe žien v tomto odvetví:

„Veríme, že Slovak Women in Tech sa stane popri našom vzdelávaní aktivitou, ktorá podporí rovnomerné zastúpenie oboch pohlaví v IT.“


Bude ťa zaujímať: TEST Lenovo Smart Paper: Je ten papier skutočne taký múdry?


Inovácie potrebujú aj „ženskú ruku“

„Ak chceme, aby technológie prinášali riešenia pre široké spektrum konečných užívateľov, potrebujeme, aby na sa na ich vývoji podieľali rôznorodé tímy, kde nebudú chýbať ani ženy. A my chceme o nich aj s nimi hovoriť, búrať predsudky a inšpirovať ich aj na otvorenom fóre, akým konferencia nepochybne je,“ dodáva riaditeľka Aj Ty v IT Petra Kotuliaková.

Slovenky môžu naplno rozvinúť svoj potenciál v IT na konferencii Slovak Women in Tech

Súčasťou konferencie, ktorá sa uskutoční v Slovenskej národnej galérii už 12. 10. 2023 bude aj prezentácia výsledkov aktuálneho prieskumu Ženy v IT a ich porovnanie s minuloročnými, moderované diskusie s rečníčkami, so zamestnávateľmi v IT sektore a tiež panelová diskusia s odborníkmi na tému „Rastie príležitosť s odvahou?“. Vyjadrí sa Viera Michnová – Head of department ERSTE Digital, Katarína Minarovičová – výskumníčka na Pedagogickej fakulte UK a Daniel Buchta – CTO Stell + ERP.

Časový harmonogram, registráciu a celý program podujatia nájdete na https://slovakwomenintech.ajtyvit.sk/.


Nech ti neunikne: 4ka MSR 2023: Nitriansky Autosalón ovládli ešporty – spoznali sme majstra SR v hre CS:GO


Na začiatku bola odvaha

Témou tohtoročnej konferencie SWiT je odvaha a prekonávanie vnútorných limitácií. Tá pred desiatimi rokmi nechýbala ani zakladateľke a riaditeľke Aj Ty v IT Petre Kotuliakovej, ktorá sa odhodlala poskytnúť ženám priestor a založila platformu na vzdelávanie sa a rozvoj v oblasti informačných technológií.

Množstva aktivít, ktoré sa konali pod hlavičkou občianskeho združenia sa za ten čas zúčastnilo viac ako 38 000 dievčat a žien. Z toho vyplynulo, že Slovenky IT zaujíma. Konferencia je preto prirodzeným vyústením záujmu o tému a tiež reakciou na nedostatočné zastúpenie žien na technologických konferenciách:

„Na Slovensku máme veľa podnetných IT akcií, kde nám však chýbajú ženy. Rozhodli sme sa preto vytvoriť podujatie, ktoré prinesie priestor pre ženský talent, motiváciu, vzájomnú podporu, priestor, kde môžu ženy vyniknúť,“ reaguje na otázku, čo predchádzalo vzniku konferencie zakladateľka a riaditeľka Aj Ty v IT, Kotuliaková.

Zdroj: TS

Ak ťa bavíme, klikni na tlačidlo a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár