AQ Ultima sú česko-slovenský high-end bez kompromisov za 81 599 €

AQ Ultima sú česko-slovenský high-end bez kompromisov za 81 599 €

AQ Ultima predstavujú vrchol aktuálneho poznania v oblasti akustiky aj práce s elektronikou. Spája špičkové remeselné spracovanie, skúsenosti a technológie AQ, ktoré sú verným fanúšikom značky dobre známe s jedinečnými konštrukčnými princípmi Jána Gbúra

Ten sa preslávil predovšetkým radou aktívnych reproduktorov Acon, ktoré si obľúbil nie jediný milovník Hi-Fi. Na prvý pohľad upúta hybridný zosilňovač vlastnej konštrukcie, ktorý sa usídlil v spodnej časti reproduktorov a dáva na obdiv krásu elektrónok, ktoré stoja za jemnými detailmi a prirodzeným prejavom celého systému.

„Mám obrovskú radosť, že sa nám s Jánom podarilo priviesť k životu reproduktory, ktoré výrazne prevyšujú všetko, čo sme doteraz vyrobili. Verím, že AQ Ultima nadchnú aj tých najnáročnejších milovníkov hudby a špičkovej techniky,“ hovorí spoluzakladateľ a hlavný konštruktér AQ Vladimír Sapara.

„S pánmi z AQ sa priatelím už roky a veľmi ma teší, že sa práve oni ujali mojej koncepcie vychádzajúcej zo skúseností so značkou Acon,“ dodáva Ján Gbúr. „Už teraz vidím, že s pomocou Laďových skúseností je možné posunúť tieto reproduktory ešte ďalej a verím, že v ich rozvoji budú úspešne pokračovať.“

Zvuk nabitý detailmi a dynamikou

Reprosústava AQ Ultima predstavuje to najlepšie z dielne tradičného moravského výrobcu. Spája výhody delikátnosti a prirodzenosti analógového elektrónkového zvuku s neotrasiteľnosťou moderného 500W zosilňovača triedy D pre basovú sekciu. Meniče výškovej sekcie sa pýšia modernou eliptickou konštrukciou a stredobasový patrí medzi tie najrýchlejšie a najpresnejšie v histórii audia. V oblasti basov sa výrobca neupokojil s jediným magnetom a pre istý a dynamický pohyb meniča ich osadil rovno celé pole.

Poslucháčov tak čaká záplava detailov aj nekompromisná dynamika. Integrovaný aktívny delič frekvencie pri tom zabezpečuje dokonalé sladenie jednotlivých pásiem aj ich fázy.

AQ Ultima sú česko-slovenský high-end bez kompromisov za 81 599 €

Novinka využíva všetky známe technológie AQ, ktoré posúva na ešte vyššiu úroveň. Tešiť sa tak dá z precízneho tlmenia kombináciou akustickej peny a rúna, zo značkovej káblovej výbavy Audioquest vnútri skríň aj veľmi bohatého systému BDS (ball damping system), ktorý pohlcuje nežiaduce vibrácie tela. Eliminácia paralelných rovnobežných stien, ktorá sa osvedčila ako u dostupných AQ Labrador 39, tak u elegantných AQ Canto z ohýbanej bukovej škrupiny, samozrejme nechýba.


Prečítaj si tiež: Blog: Život so Samsung Galaxy S23


Strach z vzniku stojatých vĺn je tak úplne zbytočný a tí, ktorí sa rozhodnú dopriať si avantgardné nekompromisné reproduktory AQ Ultima, sa dočkajú len úplne čistej reprodukcie nabitej ničím neobmedzeným prívalom hudobnej energie. Pre maximálnu presnosť stereoskopického obrazu navyše konštruktéri zakrútili prednú stenu reproduktorov tak, aby sa v mieste počúvania pretínali osy jednotlivých meničov. Koherenciu a hĺbku prezentovaného priestoru nahrávky tak nie je možné prehliadnuť.

Sebavedomý dizajn zrodený zo zákonov akustiky

Ohromujúci je aj účelný a zároveň sebavedomý dizajn reproduktorov. Úctyhodné rozmery korpusu poskytujú meničom optimálny priestor na naplnenie ich potenciálu, zakrivenie čela zabezpečuje dokonalú prezentáciu priestoru nahrávky a oblúky ramien reproduktorov sa šikovne vyhýbajú najmenšiemu riziku vzniku stojatého vlnenia. Samozrejmosťou sú potom prémiové materiály. Celý korpus pokrýva luxusná dyha z makasarského ebenu, ktorý patrí medzi najtvrdšie dreviny na svete.

Jeho nezameniteľný vzor a výraz pri tom dodá akémukoľvek interiéru nádheru avantgardného prepychu. Povestnou bodkou za impozantným výzorom AQ Ultima potom tvoria výrazné elektrónky vystupujúce z tela zosilňovača pokrytého 24-krátovým zlatom. V okamihu, keď svietia zahrievajúcim svetlom, je čas zhasnúť všetko ostatné a ponoriť sa do sveta hudby.


Zaujímavé: TEST Lenovo Smart Paper: Je ten papier skutočne taký múdry?


Cena a dostupnosť

Prvé páry AQ Ultima sú k vypočutiu priamo v centrále spoločnosti AQ v obci Červenka. Šťastlivci, ktorí by si chceli umiestniť tento česko-slovenský klenot do vlastných posluchových priestorov, ich môžu mať za 81 599 €.

Zdroj: TS

Ak ťa bavíme, klikni na tlačidlo a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár