TIP na darček: Herná klávesnica Logitech G Pro X TKL Lightspeed

Vybrať si hernú klávesnicu nie je ľahké. Čo všetko musí hráč vziať do úvahy, koľko času stráviť výberom a napokon to nebýva ani lacné. Vyskúšali sme Logitech G Pro X TKL Lightspeed, ktorá bola vyvinutá v spolupráci s profi hráčmi

Ako prvé nás zaujalo, že výrobca myslel na mobilitu. Hráči vždy nesedia na mieste a nehrajú iba doma, takže Logitech pribalil luxusné vystužené puzdro, ktoré klávesnicu ochráni na cestách.

Konštrukcia a dizajn

Treba povedať, že ide o tenkeyless klávesnicu, takže ak je pre vás dôležitý numpad na zadávanie čísiel, tu nič také nehľadajte. Na druhej strane je vďaka tomu celá konštrukcia kompaktnejšia.

Dôležité je tiež, že ide o bezdrôtový model, ktorého batéria má mať výdrž až 50 hodín (pochopiteľne, že podľa intenzity použitia a podsvietenia). Pre väčšinu používateľov by to malo byť aspoň týždeň bez nabíjania, ak nie viac. Nám model vydržal aj viac ako 50 hodín na jedno nabitie.

TIP na darček: Herná klávesnica Logitech G Pro X TKL Lightspeed

Zdvih klávesov je trochu vyšší a aj vďaka tomu by polohe zápästí prospel nejaký typ opierky. Hráči tiež potrebujú oporu a to nielen od mamičky či priateľky, čo im prinesie čipsy, colu či energeťák. Na druhej strane je model skutočne kompaktný a dobre prenosný, nižšia hmotnosť by však bola určite na mieste.


Prečítaj si tiež: Herná recenzia Total War: Pharaoh – cesta faraóna


Ak hľadáte klávesnicu, ktorá bude pútať pozornosť RGB efektmi, toto nie je ten prípad. Klávesy sú v tomto smere nastaviteľné, ale konštrukcia neobsahuje žiadne RGB pásiky. Logitech G Pro X TKL Lightspeed je model, ktorý pôsobí skôr elegantne, najmä v čiernom vyhotovení, ktoré sme testovali. K dispozícii je aj moderná biela a dynamická ružová.

Dlhý kábel a funkčné klávesy

Pochválime 1,8-metrový kábel, ktorý sa hodí vždy, keď nebude práve možné prevádzkovať klávesnicu na batériu. Ale pomôže aj spredĺžením dosahu bezdrôtového prijímača.

TIP na darček: Herná klávesnica Logitech G Pro X TKL Lightspeed

O stave nabitia informuje LEDka hneď vedľa tej, ktorá indikuje stav Caps Locku. V ich blízkosti vpravo konštruktéri umiestnili valček na nastavovanie hlasitosti. Nejaký čas je to trend a subjektívne to nepovažujeme za ideálne riešenie. Týmto valčekom totiž stačí trochu prachu a už nie je nastavovanie presné. Tlačidlá na riadenie prehrávania hudby sú super a umiestnenie neďaleko valčeka na hlasitosť je dobré.


Bude ťa zaujímať: TEST Lenovo Tab P12: Tablet či mininotebook? Oboje


TIP na darček: Herná klávesnica Logitech G Pro X TKL Lightspeed

Na ľavej strane nájdete štyri tlačidlá, ktorými sa nastavuje pripojenie bluetooth, pripojenie Lightspeed, intezita podsvietenia a zapína sa herný režim (o ktorom vám povieme neskôr). Čo sa týka rozmiestnenia ovládacích prvkov, nemáme žiadne námietky a všetko je zosúladené s elegantným „dospelým“ vzhľadom klávesnice.

Skúsenosti z používania

Ako sme už naznačili G Pro X TKL by sa zišiel trochu nižší zdvih klávesov a nižšia hmotnosť, tá je však zrejme daňou za odolnejšiu konštrukciu. Napriek tomu, že ide o mechanickú klávesnicu, jej hnedé spínače sú relatívne tiché. V tejto verzii sa určite netreba obávať, že rachotí ako stádo koní. Testovali sme ju však vo verzii tactile a výrobca umožňuje zmeniť typ na clicky alebo linear, a to bez zmeny ceny. Takže treba voliť podľa toho, ktorý typ spínačov vám vyhovuje.

Ak by vás zaujímalo, či je vhodná na gaming, ak je bezdrôtová, tak vás upokojíme. Technológia Lightspeed wireless od Logitechu má zabezpečiť minimálnu latenciu v komunikácii s PC. To je podstatné, keďže v hrách rozhodujú doslova milisekundy. Navyše môžete na jeden prijímač napojiť klávesnicu aj myš, takže už žiadne lagy kvôli vybaveniu.


Nech ti neunikne: 5 dôvodov, prečo si kúpiť smart hodinky


Zdroj: logitechg.com

Vyskúšali sme si aj softvér G hub, v ktorom si možno klávesnicu prispôsobiť. Je relatívne stručný, ale ukazuje všetky základné parametre, ktoré používateľ potrebuje. Nechýba možnosť naprogramovať si vlastné kombinácie klávesov a vytvárať profily pre rôzne hry. Zdalo sa nám, že by tieto procesy mohli byť trochu jednoduchšie a intuitívnejšie. Logitech však spolupracoval na vývoji Pro X TKL s profi hráčmi, tak zostáva veriť, že sa im to takto páči.

Tlačidlo na Game Mode, čiže herný režim, vypne všetky klávesy, ktoré by nemali byť počas hrania omylom stlačené.

 Pri kombinácii Fn a tlačidla na Game Mode dokonca zablokujete aj toto tlačidlo. Pre istotu. Ak ste divoch a mohli by ste si to všetko nechtiac odblokovať.

Efekty spojené s podsvietením klávesov dokážu využiť zabudovanú pamäť, takže si používateľ môže do klávesnice nahrať okrem herných profilov aj efekty, ktoré v nej pôvodne nie sú.


Keď dočítaš, mrkni sa na toto: Blog: Život so Samsung Galaxy S23


TIP na darček: Herná klávesnica Logitech G Pro X TKL Lightspeed

Verdikt Logitech G Pro X TKL Lightspeed

Logitech G Pro X TKL Lightspeed je výborná herná klávesnica a ten, kto po nej siahne, bude všade „za šéfa“. Parádny vystužený prenosný obal ochraňuje klávesnicu ako puzdro na husle chráni mafiánsky samopal. Kompaktné elegantné vyhotovenie, všetky potrebné herné funkcie, správne rozmiestnenie ovládacích prvkov, vrátane tých na prehrávanie hudby, a pre niekoho aj absencia „cirkusových“ RGB efektov, robí z klávesnice vynikajúci TIP na tohtoročný vianočný darček.

Rezervy sme našli v ovládacom softvéri G hub, ktorý by mal byť podľa nás zjednodušený a intuitívnejší. Napokon cena je trochu mastnejšia, no za svoje peniaze dostanete klávesnicu, ktorá nie je iba spotrebným tovarom, ale profi nástrojom hráča s potenciálom dlhej životnosti.

Hodnotenie: 4/5

TechGuru SK/CZ - ocenenie dobrý produkt

Výhody:

  • kompaktnosť
  • elegantný dizajn
  • ochranné puzdro
  • potrebné nastavenia v G hub
  • správne rozloženie ovládacích prvkov
  • nechýbajú ovládacie prvky na prehrávanie hudby
  • herný režim
  • mechanické spínače tactile nie sú príliš hlučné

Nevýhody:

  • vyššia hmotnosť a ňou znížená prenosnosť
  • absencia opierky zápästí
  • neprehľadnosť a málo intuitívnosti v G hub
  • cena

Cena: 229 € / 6 499

Klávesnicu Logitech G Pro X TKL Lightspeed na test poskytla spoločnosť Logitech.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár