TEST: Lenovo Yoga AiO 9 je šelma s i9kou v masívnom 32″ monitore

TEST: Lenovo Yoga AiO je počítač s Core i9 v elegantnom 32" monitore

Tento test osloví hlavne tých, čo chcú ušetriť miesto na stole, nemajú radi káblový manažment, ale potrebujú silný stroj s veľkým displejom. Lenovo Yoga AiO v 32″ verzii ponúka tieto veci a ešte oveľa viac

Konštrukcia a dizajn

Yoga AiO je aj napriek svojej veľkosti ľahšia a tenšia ako by ste očakávali. Ak máte radi na svojom stole poriadok a zároveň chcete tak trochu ohurovať okolie, alebo jednoducho vášmu oku lahodia jemné a moderné dizajny, toto bude vaša šálka kávy.

Lenovo Yoga AiO 9

Všetko je vymyslené tak, aby bolo možné prevádzkovať Yoga AiO iba s jedným napájacím káblom. Klávesnica aj myš sú bezdrôtové, no v tejto súvislosti sa nám zdalo, že má model málo portov USB pre prípad, že by používateľ chcel pripájať ďalšie periférie.


Prečítaj si aj tento TEST: Motorola Edge 40 Neo. Vodeodolnosť, 144 Hz a 12 GB RAM za túto cenu?


Lenovo Yoga AiO 9
To vľavo je bezdrôtový prijímač signálu myši

Myš je klasická, dobre sa drží a hmotnosťou je to približne stred. Klávesnica je iba ľahký tenký plátok, no nechýba jej numerická časť a je dostatočne veľká, takže ak často zadávate číselné údaje a pracujete s textom, ste v suchu. Na druhej strane absencia jej podsvietenia je podľa nás dosť vážny prehrešok zo strany dizajnérov.

Celkovo je dizajn elegantný, moderný a kompaktný.

Yoga AiO 9 a jej konfigurácia

Na prvý pohľad vidno, že konfigurácia je brutálna. Procesor radu Intel Core i9 určite láka, 32 GB RAM je parádna kapacita (v obchodoch narazíte skôr na 16 GB verziu) a 1 TB SSD je na dnešné časy tak akurát. Na malej ploche dostávate skutočne silný stroj, ktorý sa zvláda chladiť veľmi dobre a jeho chladenie nie je vôbec hlučné ani vo vyššej záťaži.


Podobná recenzia: TEST Lenovo Smart Paper: Je ten papier skutočne taký múdry?


To vôbec nie je malichernosť, je to dôležité, keď pracujete napríklad večer. Fakt, že sa taký silný počítač dokáže uchladiť na takej malej ploche a s malými vetracími otvormi nás núti zamyslieť sa nad tým, či sú masívne tuningové chladiče v bežných desktopoch vôbec potrebné…

Lenovo Yoga AiO 9

Zarazilo nás však, ako je stroj celkovo nakonfigurovaný. Ak chceli konštruktéri vytvoriť univerzálny počítač, takmer sa im to podarilo s jednou výhradou. Prečo? Pre hry.

Procesor i9 dáva Yoga AiO 9 obrovskú výpočtovú silu, ktorú možno využiť napríklad pri práci s videom. Masívny 32-palcový displej je na tento účel výborný. Chod Windows 11 model zvláda veľmi svižne a môžete ho využívať prakticky na čokoľvek, čo vám napadne a vždy bude excelovať (napríklad v Exceli určite).

Kúsok k dokonalosti

Na druhej strane je tu grafika radu NVIDIA GeForce RTX 4050 6 GB v notebookovej verzii. To je grafická karta, ktorá vám síce dá možnosť zahrať si aj hry, ale určite nie na najvyšších detailoch, pri vysokej obnovovacej frekvencii (ktorá znamená plynulosť pohybu) a s ray-tracingom.


Bude ťa zaujímať: TEST Lenovo Tab P12: Tablet či mininotebook? Oboje


Yoga AiO 9 sme otestovali na Zaklínačovi 3 s najnovšou next-gen aktualizáciou a veru, pri snahe zahrať si v natívnom rozlíšení displeja (4K) a na najvyšších detailoch s ray tracingom počítač stíhal čosi medzi 25-30 fps.

S prižmúrením oka to možno považovať za hrateľné, no objektívne veríme, že výrobca mohol použiť silnejšiu grafickú kartu a model by sa tak posunul bližšie k dokonalosti. Aj keby v snahe zachovať cenu osadil slabší procesor, konečný výkon AiO 9 v hrách by bol o dosť vyšší. Škoda.

Treba však zdôrazniť, že pokiaľ vám pôjde hlavne o prácu s videom, určite dostanete obrovský výkon i9ky a 32 GB RAM bude vašej práci takisto svedčať.

V tejto oblasti by sa asi uplatnil najlepšie. Treba sa však držať 32 GB verzie AiO 9, keďže 16 GB by mohlo byť na prácu s videom trochu málo. A práve v tejto verzii sme model najčastejšie videli v českých aj slovenských e-shopoch.

Takéto chladiace prieduchy stačia na to, aby sa i9ka vo vnútri neprehrievala

Verdikt Lenovo Yoga AiO 9

Celkovo sa nám s Yoga Aio 9 pracovalo veľmi dobre. Počítač má zabudovanú slušne kvalitnú FullHD kameru a jeho veľký 4K displej dobre poslúži aj na videokonferencie. Ak si radi vychutnávate hry, nebude vám táto možnosť upretá, no budete si musieť stiahnuť detaily a maximálnych 60 Hz displeja vás asi tiež veľmi nepoteší. Pre profi gamera to proste nie je.


Keď dočítaš, mrkni sa na toto: Samsung Galaxy S24 príde už o pár dní a prinesie AI revolúciu


Ak však robíte s multimédiami, striháte videá, pracujete s textom, grafikou a to všetko chcete mať v jednom elegantnom bezproblémovom balení, Yoga AiO 9 je správa voľba. 32″ 4K displej je super aj na sledovanie videí a nechýbajú kvalitné zabudované repráky, takže nebudete potrebovať nič navyše. Okrem tučného konta, cena totiž nie je nastavená práve pre obyčajného smrteľníka.

 

Klady:

  • elegantný a kompaktný dizajn
  • všetko je bezdrôtové
  • brutálny výkon i9ky a 32 GB RAM
  • parádny 32″ 4K displej s vysokou svietivosťou
  • univerzálnosť konfigurácie
  • zabudovaný kvalitný zvuk
  • efektívne a tiché chladenie

Zápory:

  • iba 60 Hz displej
  • k i9ke slabšia grafická karta
  • nepodsvietená klávesnica
  • nie práve ľudová cena

Cena:
2 120
– 16 GB RAM / 2 650 – 32 GB RAM
52 000 – 16 GB RAM / 65 000 – 32 GB RAM

Počítač Yoga AiO 9 na test poskytla spoločnosť Lenovo.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár