HP predstavuje novinky v oblasti 3D tlače polymérov a kovov

HP predstavuje novinky v oblasti 3D tlače polymérov a kovov

Spoločnosť HP urýchľuje zavádzanie a rozširovanie 3D tlače a udržateľnejšej výroby pre svojich partnerov a zákazníkov

Spoločnosť HP Inc. predstavila novinky v oblasti udržateľnej výroby. Ide najmä o technológie, materiály, nástroje a rozšírenie softvérových možností, ktoré urýchľujú rozvoj 3D tlače polymérov a kovov. Svoju pozíciu v tomto odbore HP demonštrovalo na úspešnej spolupráci s partnermi ako sú BMW, Decathlon a INDO-MIM.

„Spoločnosť HP posúva hranice vďaka novým technológiám, ktoré rozširujú možnosti 3D tlače a pomáhajú našim partnerom a zákazníkom rozvíjať udržateľnú výrobu,“ vyhlásil Savi Baveja, prezident divízie personalizácie a 3D tlače a riaditeľ rozvoja nových projektov spoločnosti HP Inc. „Sme hrdí na to, že môžeme firmám pomáhať vytvárať ekologickejšiu a agilnejšiu budúcnosť. Jadrom našej vízie je záväzok k udržateľnosti.“


Tiež zaujímavé: TOP 5 hier z druhej svetovej vojny, ktoré vo vás zanechajú stopu.


Stratégia ekologickej 3D tlače

Spoločnosť HP predstavila na tohtoročnom veľtrhu Formnext tri piliere svojej stratégie udržateľného podnikania v oblasti 3D tlače: zníženie uhlíkovej stopy, podpora obehového hospodárstva a zdieľanie znalostí.

„Kladieme dôraz na tri zásadné aspekty našich riešení a materiálov pre 3D tlač, ktoré pomáhajú rozvíjať udržateľnejšiu výrobu,“ povedal François Minec, ktorý v HP stojí na čele divízie 3D polymérov. „Od materiálov s vysokou možnosťou opätovného použitia, ktoré pomáhajú firmám znižovať ich celkový odpad a minimalizovať uhlíkovú stopu, cez programy spätného odberu, po nové nástroje na výpočet uhlíkovej stopy. Chceme našim zákazníkom pomôcť robiť rozhodnutia, ktoré prospievajú našej planéte a ľuďom na nej.“

Konkrétnym príkladom je dlhodobá spolupráca HP s BMW Group. Zameriava sa na pokrok v oblastiach udržateľného dizajnu, materiálov, výroby a automatizácie aplikácií, a to s využitím rôznych riešení 3D tlače od HP. Jens Ertel, vedúci oddelenia aditívnej výroby v BMW Group, zdôraznil spoločnú víziu:

„Vyhodnocujeme každú časť výrobného procesu a neustále zlepšujeme jednotlivé operácie, aby sme minimalizovali svoju uhlíkovú stopu. HP ponúka materiály s redukovaným obsahom CO2, a to bez navýšenia ceny, čím zjednodušuje ich prijatie.“

Nasadenie technológie HP Multi Jet Fusion v spoločnosti BMW Group viedlo k rýchlejšiemu vývoju, kratším dodacím lehotám a flexibilnému, nákladovo efektívnemu prístupu k výrobe. BMW používa riešenie HP Jet Fusion 3D Automation Accessory, ktoré je navrhnuté tak, aby minimalizovalo oneskorenia, znížilo mzdové náklady spojené s aditívnou výrobou a otvorilo nové možnosti v sériovej výrobe.

Ertel zdôraznil:

„V rámci nášho pracovného modelu nám HP Automation Accessory umožňuje zdvojnásobiť produkciu s rovnakou tlačiarňou, čo je dôležité pri projektoch s krátkymi dodacími lehotami. Vďaka úsporám nákladov na 3D tlač a novým obchodným modelom sa bude zavádzanie urýchľovať a dopyt po 3D tlačených dieloch porastie.“


Bude ťa zaujímať: Polda 2 remástr prichádza a my ho otestujeme


Medzi ďalšie úspechy HP v oblasti udržateľnosti patrí:

  • Spolupráca s partnermi na vývoji udržateľnejších materiálov s vysokou mierou opätovného použitia. HP spoločne so spoločnosťou Arkema vyvíja materiály na biologickej báze vyrobené z obnoviteľného ricínového oleja. Využívajú biometán na ďalšie zníženie uhlíkovej stopy. So spoločnosťou Evonik HP vyvíja 3D materiál PA12 s vysokou opakovanou použiteľnosťou. Tento materiál, vyrobený s využitím obnoviteľnej energie, môže pomôcť znížiť uhlíkovú stopu bežne používaného materiálu PA12 o 49 % bez toho, aby sa zmenili jeho vlastnosti.
  • Zákazníci spoločnosti HP, ako je napríklad DECATHLON, sa neustále snažia hľadať nové príležitosti na zvýšenie udržateľnosti, napríklad aktívnou účasťou v programe Arkema Take Back. Julien Guillen, vedúci oddelenia aditívnej výroby v spoločnosti DECATHLON, uviedol: „Aditívna výroba, najmä s technológiou Multi Jet Fusion, predlžuje životný cyklus našich športových výrobkov, zvyšuje ich odolnosť, rozširuje možnosti modernizácie a zmierňuje dopad výrobných procesov na životné prostredie.“
  • Spoločnosť HP uvádza na trh nástroj Carbon Footprint Calculator, inovatívny softvér, ktorý zákazníkom umožní vypočítať uhlíkovú stopu konkrétnych tlačených dielov. Tento nástroj umožňuje firmám prijímať informované rozhodnutia týkajúce sa dopadu ich postupov aditívnej výroby na životné prostredie.

HP predstavuje novinky v oblasti 3D tlače polymérov a kovov


Prečítaj si tiež: Recenzia: Last Train Home je mrazivá cesta domov


Novinky a rozšírené partnerstvá

Spoločnosť HP tiež predstavuje nové typy zariadení pre 3D tlač, pokročilé možnosti automatizácie, integrované softvérové možnosti a poukazuje na dynamický rozvoj technológie 3D tlače kovov:

  • Novinkami v segmente polymérov sú HP Jet Fusion 5600 Series a HP Jet Fusion 5000 Solution. Tlačiareň HP 5600 ponúka väčšiu presnosť pri opakovanej tlači, spoľahlivosť a možnosti prispôsobenia, ktoré pomáhajú znížiť náklady na vývoj a validáciu. Napríklad spoločnosťou Prototal a Protolabs už pomocou tejto tlačiarne vyrábajú diely. Riešenie HP 5000 je navrhnuté tak, aby znížilo vstupnú bariéru na zavádzanie technológie Multi Jet Fusion. Vychádza v ústrety novým zákazníkom, ktorí potrebujú najprv posúdiť objem výroby, rovnako ako výskumným a vývojovým organizáciám a malým priemyselným alebo zdravotníckym podnikom, ktoré v súčasnosti zadávajú výrobu finálnych dielov externým dodávateľom.
  • Pre podporu veľkoobjemovej 3D tlače nadviazalo HP nové partnerstvo so spoločnosťou Materialise, ktorá integruje technológie Multi Jet Fusion a Metal Jet spoločnosti HP do softvérovej platformy Materialise CO-AM. Táto integrácia ponúka optimalizované riadenie tlačových úloh, monitorovanie stroja v reálnom čase a prípravu dát, čo výrobcom umožňuje vyvíjať pracovné procesy, ktoré zvyšujú efektivitu sledovania, kontrolu kvality a optimalizáciu využitia strojov.
  • V spolupráci so spoločnosťou Autodesk došlo k prepojeniu softvéru Autodesk Fusion s tlačiarňami HP Multi Jet Fusion a Metal Jet, ktoré umožňuje poskytovanie integrovaných konštrukčných a výrobných riešení.
  • Ukážku koncepcie automatizácie HP a spoločnosti Siemens nájdete na tomto videu.
  • Vedúce postavenie HP v odbore 3D tlače kovov dokazujú nové partnerstvá so spoločnosťami INDO-MIM, Sandvik a Elnik. Ďalšie kovové materiály dodáva dlhoročný partner GKN Additive.

Zdroj: TS

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár