Herná recenzia: Polda 2 remástr je sranda ako za starých čias

Keď som sa dozvedel, že sa chystá Polda 2 remástr na PC, veľmi som sa potešil. Ako fanúšik série som bol zvedavý, či hra obstojí aj dnes a aké zmeny nás v nej čakajú

Treba povedať, že pôvodný Polda 2 vyšiel ešte v roku 1999, takže nás od jeho vydania delí prakticky štvrť storočia. „Remástr“ z decembra (prosinec) 2023 ma však presvedčil, že tento špecifický humor či hrateľnosť nezostarli ani o deň. Ale nepredbiehajme.

Čo je nové

Či Poldu 2 poznáte alebo nie, pravdepodobne vás najviac budú zaujímať zmeny a odpoveď na otázku, či je hra moderná. V skratke možno povedať, že je a podporuje dokonca tiež ultraširoké a 4K monitory, takže sa netreba báť ani v prípade, že máte nadštandardne vybavené PC.

Autori aktualizovali hlavne grafiku. Po tých rokoch som to ani tak nevnímal, ale vďaka možnosti prepnúť na tú pôvodnú a zasa späť, je vidieť, že skok je obrovský. Ide hlavne o rozlíšenie, netreba sa obávať, že by bolo čosi prekreslené inak, alebo, že by sa stratilo čaro ručne maľovaných scén a objektov.

To v tomto prípade nehrozí a Polda 2 remástr si zachováva svoju pôvodnú atmosféru v krásnom vyhladenom modernom kabáte.

Rovnako autenticky znie aj dabing Luďka Sobotu, Petra Nárožného, Jiřího Lábusa, Valerie Zawadskej a ďalších. Hudba urobila asi ešte väčší skok ako grafika a pri porovnaní s tou pôvodnou opäť až žasnem, ako veľmi sa za ten čas technológie posunuli a že aj keď to má byť to isté, je to veľký rozdiel.


Prečítaj si tiež: Recenzia: Last Train Home je mrazivá cesta domov


O čom to je

Určite nebude od veci zhrnúť, o čom Polda 2 remástr vlastne je.

Ocitnete sa v úlohe českého policajta Pankráca, ktorý je čosi ako kríženec Jamesa Bonda, Sherlocka Holmesa a Foresta Gumpa… Často machruje, pôsobí trochu natvrdlo, ale niečo kdesi vo vnútri dutiny lebečnej predsa len má.

Tentokrát rieši prípad v mestečku Marsias, v ktorom zhorel hotel Růžová budoucnost. Samo o sebe to neznie veľmi zaujímavo, až kým sa nedozviete, že okrem požiaru, ktorý bol pravdepodobne založený úmyselne, zmizla aj Klaudia Š., kandidátka na Miss Marsias. Súťaž sa mala odohrať v danom hoteli ešte pred jeho spopolnením. Pankrác veľmi rýchlo príde na to, že s prípadom nejako súvisí miestna firma, ktorá sa zaoberá klonovaním osobností. Za ňou stojí profesor Cvajštain, ktorý… No veď uvidíte sami.

To vám na začiatok stačí vedieť a potom sa už roztáča kolotoč udalostí. No dobre, až také akčné to zasa nie je, ale vôbec to nevadí. V jednom momente hry, keď budete likvidovať bombu, môžete dokonca aj zomrieť, takže dávka napätia nechýba.


Aj táto herná recenzia ťa zaujme: Herná recenzia Total War: Pharaoh – cesta faraóna


Polda 2 remástr ako moderná adventúra

Z pohľadu hrateľnosti ide o klasickú point & click adventúru, takže zbierate kopu predmetov, používate ich v rôznych situáciách a vo všakovakých lokalitách. Tvorcovia však zabudovali pomocný systém, ktorý poznáme z mobilnej verzie Poldu. Keď stlačíte medzerník, ukážu sa vám všetky aktívne predmety a miesta v danej lokácii. Možno to znie ako kazenie zábavy, ale opak je pravdou.

Tu môžete vidieť systém nápovedy aktívnych oblastí

Tieto klasické adventúry vždy tak trochu trpeli na tzv. pixel hunting, čiže ak ste sa dostali do situácie, kedy ste nevedeli ako ďalej, museli ste skúšať všetky predmety na všetko (aj vzájomne) a ak ste nevedeli, čo všetko je v danej lokácii aktívna oblasť (čiže sa s ňou dá niečo robiť), tak to vedela byť riadna fuška.

To tu úplne odpadá. Ak si to chcete sťažiť, nemusíte nápovedu využiť. Rovnako nemusíte využiť podrobný návod, ktorý si môžete zobraziť kedykoľvek počas hry a ktorý ma neraz vytiahol z kaše.

Výsledkom je, že si hru môžu zahrať aj mladší hráči, prípadne tí, ktorí pri nej nechcú stráviť mesiac, ale im stačí aj týždeň. Asi toľko vám to bude trvať, ak hraniu venujete povedzme hodinku až dve denne. Príbeh teda nie je veľmi dlhý, ale určite sa pri ňom budete baviť a ak ste hrali pôvodného Poldu 2, bude mať pre vás aj silnú príchuť nostalgie.

Ak ste ako ja, tak si z pôvodnej hry pamätáte makový prd a tak sa pobavíte znova.

Hrať či nehrať? Toť otázka

Jednoznačne hrať. Občas sa mi stalo, že som narazil na úplne nelogický problém a riešenie bolo úplne uletené. Nakŕmiť plechového kohúta a využiť jeho hovno? Čože?! Ale vôbec to nevadí. Ak chcete, využijete nápovedu a ak nechcete, tak si užijete pixel hunting.


Skús aj toto: TOP 5 hier z druhej svetovej vojny, ktoré vo vás zanechajú stopu.


V jednom momente, keď stretnete hrdinku vtedajších telenoviel Esmeraldu, odporúčam použiť nápovedu. Hra totiž obsahuje bug, ktorý vás donúti vrátiť sa späť, ak pri Esmeralde nebudete postupovať v správnom poradí. Ale aj na to je tu nový systém, ktorý vám umožní návrat do kľúčových momentov hry, keď nemáte v danom momente uloženú pozíciu.

Polda 2 remástr

Popri hraní Pankrác trúsi rôzne viac či menej vtipné komentáre a budete sa rozprávať so zaujímavými postavami ako klonovaný Hitler a klonovaná Pamela Anderson, ktorá vás požiada o natretie opaľovacím krémom. U tej skutočnej by to už asi pri všetkej úcte k nej nebolo žiadne blaho, predsa len jej už ťahá na 60. Ale v roku 1999 to bolo iné…

Práve ku vtípkom si neodpustím poznámku. Občas sú proste trochu nasilu, ale nie je to také zlé, aby ste gúľali očami a väčšinou sú Pankrácove komentáre aspoň úsmevné, ak nie vtipné.

Ako som už spomenul, hra je vhodná tiež pre mladších hráčov, aj keď s referenciami na Mečiara či Zemana budú mať asi trochu problém a v jednom momente uvidíte aj holý zadok. Nie, to nie je spoiler…

Mimochodom, tvorcovia na hru využili crowdfunding a keďže sa im podarilo vybrať viac peňazí ako očakávali, 1. mája (květen) 2024 by mala do hry pribudnúť vsuvka, ktorá nám povie o tom, ako sa Pankrác vôbec dostal ku svojmu remeslu a čo sa dialo po druhom a pred tretím dielom série Polda. Takže sa je na čo tešiť aj po dohraní.

Klady:

  • Hra sa v princípe nezmenila
  • Nový grafický kabát je parádny
  • Hudba je skvelo modernizovaná
  • Nový systém nápovedy zvyšuje dynamiku a zábavu
  • Až na pár poznámok a starých referencií je hra vhodná aj pre mladších hráčov
  • Systém na návrat do kľúčových momentov
  • Chystaný bonus

Zápory:

  • Ak si budete pomáhať, hru dohráte relatívne rýchlo
  • občas sú vtípky až príliš nasilu a riešenia problémov nelogické

Hru Polda 2 remástr na recenziu poskytla spoločnosť Zima Software.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár